Ν. Χριστοδουλάκης: Το 2015 η σύγκλιση με τις χώρες της Ε.Ε.

Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2003 16:06
UPD:16:22

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην ενδυνάμωση του συντονισμού των μακροοικονομικών πολιτικών, την αύξηση της απασχόλησης, τη μείωση της ανεργίας και την εισαγωγή της καινοτομίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, αναφέρομενος στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο, ο υπουργός δεν έδειξε να συμμερίζεται όλες τις «παραινέσεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρείχε στοιχεία σχετικά με τη γενικότερη οικονομική πορεία της Ελλάδας.

Για παράδειγμα, είπε, ότι η Ελλάδα πέτυχε τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και κατέβαλε τις μεγαλύτερες προσπάθειες για την άρση των ανισοτήτων στις περιφέρειες της χώρας. Για την ανταγωνιστικότητα των τιμών (πληθωρισμός) είπε ότι δεν κατέχουμε την πρώτη θέση μεταξύ των «15» αλλά την τρίτη ή την τέταρτη.

Αναφερόμενος εξάλλου στην παραγωγικότητα της εργασίας είπε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι στο ίδιο επίπεδο με την Ιαπωνία. Η παραγωγικότητα του Ελληνα εργαζόμενου αυξήθηκε τα τελευταία έξι χρόνια κατά 12%, ενώ σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. υπήρξε ακόμα και επιδείνωση.

Επίσης, η μείωση ανεργίας στη χώρα μας τα τρία τελευταία χρόνια είναι από τις μεγαλύτερες στην Ε.Ε., ενώ το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα δεν απεικονίζει επακριβώς την κατάσταση, όπως διευκρίνισε, γιατί οι υπολογισμοί βασίζονται μόνο στα εισοδήματα των εργαζομένων.

Είπε ακόμη ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στις χώρες-μέλη.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι, εάν συνεχιστεί η ίδια πολιτική, η σύγκλιση με τις άλλες χώρες-μέλη θα πραγματοποιηθεί το 2015 και όχι το 2030 όπως, υπολογίζει η Τράπεζα της Ελλάδος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα