Προβλέψεις με επιπτώσεις

Αρνητικό πρόσημο στην Ευρώπη
Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2003 00:01

ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ κλίμα έκλεισε την εβδομάδα η Wall Street, επηρεαζόμενη από την πτώση των μετοχών της Ebay και άλλων εταιρειών, μετά τις απογοητευτικές προβλέψεις για την πορεία των κερδών τους.

Στις αρχές της εβδομάδας, οι βασικοί δείκτες της αγοράς εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2002, χάρη στα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα, όμως τα περισσότερα από αυτά τα θετικά νέα είχαν ήδη προεξοφληθεί από την αγορά, σύμφωνα με αναλυτές.

Τα θετικά στοιχεία για την αγορά στέγης και το καταναλωτικό κλίμα δεν φαίνεται να είχαν αντίκτυπο στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά. Η μετοχή της Ebay συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους χαμένους του δείκτη S&P 500, αφού η εταιρεία απογοήτευσε τους επενδυτές, προβλέποντας χαμηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη το 2004. Η μετοχή της υποχώρησε 4,4%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν την εβδομάδα σε αρνητική περιοχή, με τους επενδυτές να αγνοούν τα ικανοποιητικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ και να εστιάζουν στις προοπτικές των εταιρικών κερδών, μετά τη δυσοίωνη πρόβλεψη που έκανε ο όμιλος Ahold.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,3% έκαστος, παραμένοντας πάνω από τις 915 και τις 2.550 μονάδες, αντίστοιχα.

Η αγορά εμφανίσθηκε διχασμένη στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας, θεωρώντας πως ναι μεν τα επιχειρηματικά κέρδη βρίσκονται σε καλό δρόμο, αλλά αρκετοί εξέφρασαν ανησυχίες για το γεγονός πως τα καλά νέα έχουν ήδη προεξοφληθεί στις μετοχικές τιμές στη μεγάλη άνοδο των αγορών τα προηγούμενα δύο τρίμηνα.

Εμπειρογνώμονες εκτιμούν πως τα χρηματιστήρια μπορούν να βρουν νέα κίνητρα ανόδου στα τέλη του 2003 και τις αρχές του 2004 στις αναμενόμενες αναθεωρήσεις -προς τα πάνω- των προβλέψεων κερδοφορίας.

Οι ίδιοι κύκλοι προειδοποιούν, ωστόσο, πως η διατηρησιμότητα της κερδοφορίας δεν έχει ακόμη εξασφαλισθεί και αυτό αποτελεί αγκάθι σε κάθε προσπάθεια ανόδου της αγοράς.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Ahold (-4,3%), Numico (+9,8%), DaimlerChrysler, Renault, Nokia (+2,8%), Netgem (+31,6%), BT (-2,8%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα