Σε χαμηλό οκταμήνου η μεταποίηση

Το Φεβρουάριο
Τρίτη, 01 Μαρτίου 2011 11:27
UPD:11:44

Συρρίκνωση παρουσίασε και το Φεβρουάριο ο ελληνικός μεταποιητικός κλάδος, καθώς μειώθηκαν απότομα η παραγωγή, οι νέες παραγγελίες και η απασχόληση, ενώ εντάθηκαν και οι τιμολογιακές πιέσεις.

Συρρίκνωση παρουσίασε και το Φεβρουάριο ο ελληνικός μεταποιητικός κλάδος, καθώς μειώθηκαν απότομα η παραγωγή, οι νέες παραγγελίες και η απασχόληση, ενώ εντάθηκαν και οι τιμολογιακές πιέσεις.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Markit, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στις 42,8 μονάδες, αμετάβλητος σε σχέση με τον Ιανουάριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η Markit, οι εισερχόμενες νέες εργασίες στον μεταποιητικό τομέα εξακολούθησαν να μειώνονται το Φεβρουάριο, επεκτείνοντας την τρέχουσα περίοδο συρρίκνωσης στο ενάμισι έτος. Αιτία της πρόσφατης υποχώρησης των συνολικών νέων εργασιών ήταν η μείωση τόσο της εγχώριας όσο και της εξωτερικής ζήτησης. Η εγχώρια ζήτηση περιορίστηκε εντονότερα.

Η ελληνική οικονομία παραμένει σε ύφεση για τρίτη συνεχή χρονιά εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του μνημονίου. To 2010 η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,5%, υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν, ενώ σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της κυβέρνησης και της Κομισιόν, το ΑΕΠ θα παρουσιάσει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3% περίπου φέτος.

Οι εταιρείες ανέφεραν ότι ο δυσμενής συνδυασμός της χαμηλής ζήτησης, των ασθενών χρηματοοικονομικών συνθηκών και του έντονου ανταγωνισμού εξακολούθησε να επηρεάζει αρνητικά τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, οι Έλληνες κατασκευαστές περιόρισαν την παραγωγή τους με έντονο και επιταχυνόμενο ρυθμό κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της έρευνας. Περίπου 40% των συμμετεχόντων στην έρευνα κατέγραψε συρρίκνωση, αναφέροντας ως αιτία τη μείωση των επιπέδων νέων παραγγελιών.

«Οι συνθήκες για τους Έλληνες κατασκευαστές και τους εργαζομένους τους παρέμειναν δυσμενείς κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, καθώς η ύφεση του τομέα συνεχίστηκε και η πολυπόθητη ανάκαμψη των νέων παραγγελιών εξαγωγών δεν υλοποιήθηκε», σχολίασε η Gemma Wallace, οικονομολόγος της Markit. «Καθώς οι νέες παραγγελίες παρουσίασαν περαιτέρω υποχώρηση, οι Έλληνες κατασκευαστές ακολούθησαν πολιτικές περικοπής του κόστους και χρησιμοποίησαν τους διαθέσιμους πόρους τους για τη διεκπεραίωση των ανεκτέλεστων εργασιών».

Οι ανοδικές πιέσεις που ασκήθηκαν στις τιμές εισροών εξακολουθούσαν να αποτελούν σημαντικό ζήτημα, αναγκάζοντας τους κατασκευαστές να αυξήσουν τις χρεώσεις τους για δεύτερο συνεχή μήνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα