«Φουντώνουν» οι ελπίδες

Τι έγινε στις αγορές
Σάββατο, 07 Φεβρουαρίου 2009 00:01

Με ελπίδες για νέες κυβερνητικές πρωτοβουλίες στήριξης της πραγματικής οικονομίας αλλά και του τραπεζικού τομέα, οι επενδυτές έδωσαν δυναμικό «παρών» στις αγορές μετοχών. Την επενδυτική αισιοδοξία δεν κατάφεραν να κάμψουν ούτε τα στοιχεία - σοκ για απώλειες 598.000 θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο.

Αντιθέτως η ζοφερή εικόνα της αμερικανικής αγοράς εργασίας ήταν αυτή που ενίσχυσε τις προβλέψεις για έγκριση και άμεση προώθηση του σχεδίου ανάκαμψης της κυβέρνησης Ομπάμα. Kατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε κέρδη άνω των 200 μονάδων, ενώ αντίστοιχη άνοδο παρουσίαζε και ο S&P 500, καθώς και οι δέκα κλάδοι του ήταν σε θετικό έδαφος.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, με την Βank of America να κάνει «άλμα» άνω του 20%, και τις Citigroup και JP Morgan Chase να ενισχύονται περισσότερο από 7%. Μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων της χθεσινής συνεδρίασης ήταν και οι περιφερειακές τράπεζες Fifth Third Bancorp, Huntington Banchshares, Marshall & Iisley και Regions Financial. Ο τραπεζικός κλάδος στον S&P στο σύνολό του εμφάνιζε κέρδη άνω του 5,5%.

Με αξιόλογα κέρδη ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε χθες 2% στις 826,37 μονάδες, ενώ σε εβδομαδιαία βάση είχε κέρδη 3,7%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα