ΒΕΠ: Συζήτηση για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό

Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2008 11:32

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ συζήτηση για τις εξελίξεις στο φλέγον θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των επαγγελματοβιοτεχνών και ειδικότερα των γυναικών, πραγματοποιήθηκε σε ειδική ενημερωτική εσπερίδα που διοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Ο καθηγητής του Εργατικού Δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος, που ήταν και ο βασικός ομιλητής, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η κρίση του ασφαλιστικού παγκοσμίως οφείλεται στις παρενέργειες της φιλελεύθερης πολιτικής του ανταγωνισμού στις εργασιακές σχέσεις και στην επικυριαρχία του οικονομικού επί του πολιτικού στοιχείου, καθώς ο ανασχεδιασμός των ασφαλιστικών συστημάτων, που επιχειρείται αυτή τη στιγμή από πολλές κυβερνήσεις, γίνεται από τραπεζίτες, εικονομέτρες σχεδιαστές ενός νέου κοινωνικού μοντέλου, με κριτήρια περισσότερο αναλογιστικά και όχι κοινωνικά, αποδυναμώνοντας το κράτος από τις κοινωνικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις του, διαρρηγνύοντας παράλληλα την αξιακή βάση της πολιτικής κοινωνίας».

Στη συνέχεια, ο κ. Μητρόπουλος, αναπτύσσοντας τις «καταιγιστικές» -όπως τις χαρακτήρισε- αλλαγές του νέου ασφαλιστικού, τόνισε ότι «στο στόχαστρο θα βρεθούν οι νέοι ασφαλισμένοι και ειδικότερα όσοι ξεκίνησαν να εργάζονται μετά την 1η Ιανουαρίου και οι γυναίκες με ανήλικα τέκνα, καθώς τα όρια ηλικίας με 35ετία, πήγαν στο 60ό έτος.

Επίσης, οδυνηρές θα είναι οι επιπτώσεις των αλλαγών για τις επικουρικές και τις πρόωρες συντάξεις και υπογράμμισε ότι αυστηροποιήθηκαν οι όροι εισόδου, παραμονής και εξόδου των γυναικών, στην οποία δεν αναγνωρίζεται ο διπλός ρόλος της ως εργαζόμενης και μητέρας».

Εξειδικεύοντας στις ρυθμίσεις που αφορούν στους επαγγελματοβιοτέχνες, συνόψισε στα ακόλουθα συμπεράσματα:

«1. Συστήνεται από 1ης Ιουλίου 2008 Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών με πλήρη λογιστική και οικονομική αυτοτέλεια στο οποίο υπάγονται προαιρετικά, μετά από αίτησή τους, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ασφαλισμένοι του κλάδου κύριας σύνταξης του ΟΑΕΕ, εφόσον δεν υπάγονται σε άλλο επικουρικό φορέα και έχουν ηλικία έως 60 ετών.

2. Αναγνωρίζονται μέχρι πέντε χρόνια πλασματικού χρόνου ασφάλισης από όσες γυναίκες απέκτησαν παιδιά μετά την 1η Ιανουαρίου 2003 με αναδρομική ισχύ τριών ετών.

3. Οι μητέρες θα πρέπει στο 50ό έτος να έχουν ταυτόχρονα ανήλικο και να έχουν 25 χρόνια ασφάλισης για να βγουν στη σύνταξη στα 55. Ετσι, μια γυναίκα που είχε στο 47ο ανήλικο και 25 έτη εργασίας με τα νέα μέτρα θα βγει στη σύνταξη στο 60ό έτος.

4. Οι γυναίκες - ελεύθεροι επαγγελματίες πάνε στο 60ό έτος με 35 έτη ασφάλισης.

5. Παρατείνεται μέχρι τις 31-12-2009 η χορήγηση του συνταξιοδοτικού βοηθήματος για όσους έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους και έχουν λιγότερα από 4.500 ένσημα οι άνδρες και 3.500 οι γυναίκες.

6. Μέχρι τις 31/12/2012, όσοι εργαζόμενοι συμπληρώσουν 37 χρόνια ασφάλισης σε ομοειδή απασχόληση βγαίνουν στη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας».

Σχετικά με το θέμα της ενοποίησης των ΤΕΒΕ, ΤΑΕ ΤΣΑ στον ΟΑΕΕ υπογράμμισε ότι «ουσιαστικά έγινε εις βάρος των βιοτεχνών και των εμπόρων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα