Γερμανία: «Βουτιά» του δείκτη Ifo τον Απρίλιο

Πέμπτη, 24 Απριλίου 2008 11:18
UPD:11:50

ΠΤΩΣΗ μεγαλύτερη του αναμενόμενου κατέγραψε ο δείκτης του ινστιτούτου Ifo για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Απρίλιο, υποχωρώντας στις 102,4 μονάδες από 104,8 μονάδες που ήταν το Μάρτιο.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που υποχωρεί σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μικρότερη κάμψη του δείκτη, στις 104,3 μονάδες.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο του ινστιτούτου Γκέρνοτ Νερμπ, η πτώση του δείκτη φανερώνει τη χαμηλή κατανάλωση, παρά τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας. Παρόλα αυτά, σημείωσε πως δεν υπάρχει περιθώριο για μείωση των επιτοκίων.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Νερμπ ανέφερε επίσης ότι την οικονομία της Ευρώπης θα βοηθούσε μια πιθανή υποχώρηση του ευρώ. «Το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι ότι η υπερτίμηση του ευρώ… αν σταματήσει, θα βοηθήσει αρκετά την Ευρώπη» σχολίασε.

Μεγάλη πτώση σημείωσε και ο επιμέρους δείκτης τρεχουσών συνθηκών του Ifo, ο οποίος υποχώρησε τον Απρίλιο στις 108,4 μονάδες από 111,5 μονάδες που ήταν ένα μήνα πριν και έναντι προβλέψεων για πτώση του στις 111 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα