Τρισέ: Ελαφρώς μειωμένοι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι

Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2008 16:07
UPD:16:09

Οι πληθωριστικοί κίνδυνοι για την Ευρωζώνη έχουν περιορισθεί «σε κάποιο βαθμό», ενώ οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη έχουν αυξηθεί, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν – Κλοντ Τρισέ, λίγο μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητο στο 4,25% το βασικό της επιτόκιο.

Ο κ. Τρισέ προειδοποίησε, πάντως, ότι ο πληθωρισμός πιθανόν να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα, ενώ παρατήρησε ότι η ανάπτυξη των μισθών έχει επιταχυνθεί, παρά την ασθενέστερη ανάπτυξη και τη μειωμένη παραγωγικότητα στην εργασία.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Εισαγωγική δήλωση Ζαν Κλοντ Τρισέ

Εισαγωγική δήλωση Ζαν Κλοντ Τρισέ

Ο διοικητής της ΕΚΤ επανέλαβε ότι οι δευτερογενείς πληθωριστικές επιπτώσεις θα πρέπει να αποφευχθούν και ότι τα μέλη της τράπεζας παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις συζητήσεις για τις μισθολογικές συμβάσεις στην Ευρωζώνη.

Όπως αποκάλυψε, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ συζητήθηκε και το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, ωστόσο συμφωνήθηκε ομόφωνα να διατηρηθούν αμετάβλητα στο 4,25%.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Συνέντευξη Τύπου Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Συνέντευξη Τύπου Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Ο κ. Τρισέ έκανε επίσης λόγο για «εξαιρετικό βαθμό» αβεβαιότητας στις αγορές, ενώ διευκρίνισε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές, στις οποίες, όπως τόνισε, έχουν ενταθεί οι κλυδωνισμοί.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα