Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για το Project Skyline

Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2022 08:23
UPD:08:29

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Ολοκληρώνονται σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες οι διαπραγματεύσεις της Alpha Bank με την κοινοπραξία των Dimand - Premia Properties ΑΕΕΑΠ για το Project Skyline. Η Dimand (πιθανότατα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης - EBRD) και η Premia, στο πλαίσιο του Project Skyline, θα αποκτήσουν το 65% μιας νέας εταιρείας-όχημα (SPV), στην οποία θα μεταβιβαστούν 575 ακίνητα, αξίας περίπου 0,5 δισ. ευρώ, ιδιοκτησίας της Alpha Bank και της θυγατρικής της, Alpha Αστικά Ακίνητα.

Το 35% του SPV θα παραμείνει στην τράπεζα η οποία θα παρέχει στη νέα εταιρεία και τη χρηματοδότηση για την υλοποίηση του εγχειρήματος, σύμφωνα με πληροφορίες, ύψους 300 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση θα υπογραφτεί η σχετική συμφωνία που περιλαμβάνει τους όρους της συνεργασίας και στη συνέχεια θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία της μεταβίβασης των ακινήτων.

Στόχος του SPV είναι η ενεργητική διαχείριση του εν λόγω χαρτοφυλακίου, με πωλήσεις ακινήτων όπου αυτό είναι ώριμο, ανακαινίσεις - ανακατασκευές, αλλά και αγορές. Ακίνητα διαφόρων χρήσεων Τα ακίνητα του Skyline είναι διαφόρων χρήσεων με σημαντική συγκέντρωση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ενδεικτικά στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται αυτοτελή εμπορικά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, επί της οδού Φιλελλήνων (Πλατεία Συντάγματος), επί της οδού Σταδίου (Πλατεία Κοραή), στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Αιόλου κ.ά., καθώς και χαρτοφυλάκιο 205 κατοικιών και διαμερισμάτων. Περίπου 50 από τα assets του Skyline είναι εμπορικά ακίνητα -πρώτης κατηγορίας περιουσιακά στοιχεία-, τα οποία χρήζουν ανακατασκευής.

Εργασίες ανακαίνισης για να διατεθούν στην αγορά με την ίδια ή άλλη χρήση είναι και περίπου 320 ακίνητα του χαρτοφυλακίου. Η προοπτική για τις κατοικίες είναι σταδιακά να πουληθούν. Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου σε αξίες, το 45% αφορά γραφεία, το 30% εμπορικά καταστήματα, το 15% κατοικίες, το 8% βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή logistics και το 2% ξενοδοχεία.

Η Dimand ως developer θα έχει στη διάθεσή της μια σειρά από ακίνητα να ανακατασκευάσει ώστε να διατεθούν ανακαινισμένα στην αγορά και η Premia (σύμφωνα με πληροφορίες με συμμετοχή 25% στην κοινοπραξία) ως ΑΕΕΑΠ μπορεί να είναι ο τελικός αγοραστής ορισμένων εκ των ακινήτων εισοδήματος. Στο πλαίσιο του Skyline η εισηγμένη θυγατρική της Alpha Bank, Alpha Αστικά Ακίνητα, μετασχηματίστηκε σε εταιρεία µε αποκλειστικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να αναφέρουν ως ενδεχόμενο την έξοδο της από το Χρηματιστήριο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα