Από την έντυπη έκδοση
Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
Περίπου 50 εταιρείες και φορείς από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα δώσουν το «παρών» στην 86η ΔΕΘ, ενώ αγγίζουν τα 400 τα άτομα που θα απαρτίσουν την αποστολή της χώρας, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών.
Εταιρείες από τους κλάδους των logistics, της αεροπορίας, των ναυπηγείων, των αμυντικών και διαστημικών κατασκευών, των τροφίμων-ποτών, εταιρείες real estate, καινοτομίας-τεχνολογίας, διαχείρισης επενδύσεων κ.ά. δίνουν δυναμικό «παρών».
Ήδη, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo A.E., έχει προγραμματιστεί πλήθος «B2B» συναντήσεων μεταξύ ελληνικών και εμιρατιανών επιχειρήσεων, όπως και «B2G» με την κυβέρνηση, με διευθύνοντες συμβούλους και προέδρους επενδυτικών οργανισμών. Η συμμετοχή των ΗΑΕ στην 86η ΔΕΘ ως τιμώμενης χώρας εκτιμάται μάλιστα ότι θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη επενδύσεων από επιχειρήσεις και φορείς των ΗΑΕ ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, για την οποία οι Εμιρατιανοί φαίνεται να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον ως «πύλη» διασύνδεσής τους με τα Βαλκάνια και η ΔΕΘ προσφέρει μια πλατφόρμα επιχειρηματικής συνεργασίας και επενδύσεων που μπορεί να εξελιχθεί δυναμικά, όπως συνέβη προ μερικών ετών και με την αντίστοιχη συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στην 83η ΔΕΘ, το 2018.
Όπως επισημαίνεται, εξάλλου, από πλευράς του εθνικού εκθεσιακού φορέα, πρόκειται για την πρώτη φορά που συμμετέχει αραβική χώρα στην ιστορία του θεσμού. Η ΔΕΘ-Helexpo, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), μέλος του δικτύου Enterprice Europe Network Hellas, διοργανώνει εκδήλωση επιχειρηματικών συναντήσεων με εταιρείες από τα ΗΑΕ σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο στο Περίπτερο 13 στη ΔΕΘ, 12- 16 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρες 16:00-20:00.
Συνάντηση Μητσοτάκη με Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ
Το ενεργειακό αλλά και οι προοπτικές ενίσχυσης των επενδυτικών σχέσεων βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΑΕ σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν. Η συνάντηση διεξήχθη σε θερμό κλίμα, ενδεικτικό του αμοιβαίου ενδιαφέροντος για περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη εξαιρετικών διμερών σχέσεων και του στρατηγικού χαρακτήρα τους σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
O Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τα ΗΑΕ αποτελούν σταθερό στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας, με σημαντικό ρόλο στην περιοχή του Κόλπου και διεθνώς. Ο σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν ανέφερε πως «έχουμε εργαστεί προκειμένου να χτιστεί μια γέφυρα μεταξύ των χωρών μας, έχουμε ήδη μια πολύ γερή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε». Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών δόθηκε έμφαση στον τομέα της ενέργειας, ιδίως στις ΑΠΕ.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις σημαντικές υποδομές που δημιουργούνται στη χώρα μας στον τομέα της εισαγωγής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι οποίες την καθιστούν γέφυρα σύνδεσης της Μέσης Ανατολής με την Ευρώπη.
Νωρίτερα χθες τον Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία υπογράμμισε τη σημαντική διμερή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια καθώς και τα περιθώρια ενίσχυσής της. Ο πρόεδρος των ΗΑΕ ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και υπογράμμισε το γεγονός πως παρά την πανδημία οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκαν κατά 17%.