ΕΛΠΕ: Το ρεκόρ, οι επενδύσεις και οι έρευνες για κοιτάσματα

Η ισχυρή ζήτηση για καύσιμα σε Ελλάδα και εξωτερικό εκτόξευσε στα 367 εκατ. τα καθαρά κέρδη του Ομίλου
Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2022 08:51
UPD:09:01

Από την έντυπη έκδοση

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected]

Ένα πολύ ισχυρό «σετ» αποτελεσμάτων β’ τριμήνου -ίσως το καλύτερο στην ιστορία του- ανακοίνωσε χθες ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων. Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης προϊδέασε για μια χρονιά ρεκόρ, με περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και κατά τα επόμενα τρίμηνα. Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε 367 εκατ. ευρώ (έναντι 7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021), ενώ τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA σε 535 εκατ. ευρώ, από 79 εκατ. ένα χρόνο πριν.

Η μερίδα του λέοντος των κερδών προήλθε από τον κλάδο διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών, με κινητήριες δυνάμεις την αύξηση των περιθωρίων σε επίπεδα ρεκόρ (με φόντο το «δίδυμο» άλμα των τιμών πετρελαίου και δολαρίου κατά την εξεταζόμενη περίοδο) και την ισχυρή ζήτηση για τα προϊόντα των ΕΛΠΕ όχι μόνο στην Ελλάδα (όπου η έντονη τουριστική κίνηση έδωσε ώθηση στην κατανάλωση αεροπορικών-ναυτιλιακών καυσίμων, τάση που αναμένεται να διατηρηθεί και στο τρέχον τρίμηνο) αλλά και στο εξωτερικό.

Είναι ενδεικτικό ότι οι εξαγωγές για πρώτη φορά συνεισέφεραν περισσότερα στα κέρδη σε σχέση με τις πωλήσεις στην εσωτερική αγορά. Οι παράγοντες αυτοί αντιστάθμισαν και με το παραπάνω την επιβάρυνση στο λειτουργικό κόστος από το ράλι των τιμών ηλεκτρισμού, ρύπων και φυσικού αερίου, αλλά και την επίπτωση των προγραμματισμένων σταματημάτων στα διυιστήρια για συντήρηση.

Πέρα από τον παραδοσιακό πυλώνα, έντονη βελτίωση εμφάνισαν και οι υπόλοιπες δραστηριότητες του Ομίλου, με τον κ. Σιάμισιη να κάνει ειδική αναφορά στην ταχεία ανάπτυξη του κλάδου των ΑΠΕ, που έχει πλέον ήδη διακριτό αποτύπωμα στην κερδοφορία του Ομίλου (με τα ετησιοποιημένα κέρδη να εκτιμώνται σε 50 εκατ. ευρώ). Ο ίδιος τόνισε ότι οι μεσο-μακροπρόθεσμοι στόχοι που έχουν τεθεί για τις ΑΠΕ (αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε 1 GW το 2025- 2026 από 340 MW σήμερα και σε 2 GW το 2030) θα εκπληρωθούν νωρίτερα, με ανάπτυξη νέων μονάδων από τον όμιλο και εξαγορές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αλλά και με επενδύσεις στα υπεράκτια αιολικά, όπου τα ΕΛΠΕ έχουν ως στρατηγικό εταίρο τη γερμανική RWE.

Επιτάχυνση επενδύσεων

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ΕΛΠΕ, η αυξημένη κερδοφορία του Ομίλου θα αξιοποιηθεί αφενός για επιτάχυνση των επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια, αφετέρου θα «περάσει» εν μέρει στους μετόχους με βελτιωμένο μέρισμα. Στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, εξάλλου, θα διοχετευθούν κατά 50% και τα έσοδα άνω των 250 εκατ. ευρώ που θα εισπράξουν τα ΕΛΠΕ από την ολοκλήρωση της πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas, που είναι πλέον θέμα λίγων ημερών.

Και τούτο διότι, όπως είπε ο κ. Σιάμισιης, όλες οι τυπικές προϋποθέσεις έχουν πλέον εκπληρωθεί και μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η επίσημη ημερομηνία κλεισίματος της συναλλαγής που τοποθετείται στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το υπόλοιπο 50% θα διατεθεί ως έκτακτο μέρισμα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ανήγγειλε επίσης ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα η Έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα εγκρίνει το νέο λογότυπο των ΕΛΠΕ και τη νέα εταιρική ταυτότητα. Τέλος, ειδική μνεία έκανε ο κ. Σιάμισιης στον πολύ εύρωστο ισολογισμό του Ομίλου, που αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στη μείωση του συντελεστή δανειακής μόχλευσης (στο 41% από 46% σε ετήσια βάση) και στη συγκράτηση του κόστους δανεισμού, παρά τις αυξημένες ανάγκες για κεφάλαια κίνησης. 

Οι έρευνες για κοιτάσματα

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, αναφερόμενος στον κλάδο υδρογονανθράκων, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, είπε ότι η συνεργασία με την ExxonMobil στα οικόπεδα της Κρήτης δίνει νέα προοπτική στις έρευνες στην περιοχή, ενώ στα δύο θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου (όπου τα ΕΛΠΕ δραστηριοποιούνται μόνα τους και ολοκλήρωσαν τις δισδιάστατες σεισμικές έρευνες τον περασμένο χειμώνα), στόχος είναι να ακολουθήσουν οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες τους επόμενους μήνες. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα