Από την έντυπη έκδοση
Του Φάνη Ζώη
[email protected]
Το «στοίχημα» της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, με τη συνδρομή των αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες επεκτείνουν τη διάρκεια των δρομολογίων τους προς Ελλάδα, φαίνεται να κερδίζει φέτος η χώρα μας.
Πέραν των δύο μεγάλων αεροδρομίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που πλησιάζουν στα επίπεδα-ρεκόρ του 2019, ο Ιούλιος του 2022 καταγράφεται στην ιστορία του αεροδρομίου Ηρακλείου ως ο μήνας με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση από δημιουργίας του.
Μέχρι σήμερα, το ρεκόρ κατέχει το διάστημα μέχρι τον Αύγουστο του 2019, καθώς οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις πτήσεων εξωτερικού και εσωτερικού είχαν φτάσει το 1.450.000 επιβάτες. Φέτος όμως ο Ιούλιος έσπασε κάθε προηγούμενο, αφού από την αρχή του χρόνου μέχρι το τέλος του μήνα καταγράφηκε το εντυπωσιακό 1.470.000 επιβάτες, δείχνοντας πως ακόμα και το ταβάνι μπορεί να ξεπεραστεί υπό προϋποθέσεις.
Σε ό,τι αφορά τον φετινό ιστορικό Ιούλιο υπήρξαν 692.591 αφίξεις από πτήσεις του εξωτερικού, ενώ από το εσωτερικό έφτασαν στο «Νίκος Καζαντζάκης» 64.129 επιβάτες. Αντίστοιχα τον Αύγουστο του 2019, που μέχρι σήμερα κατείχε το ρεκόρ, είχαν φτάσει στο Ηράκλειο 651.055 επιβάτες από το εξωτερικό, ενώ από πτήσεις εσωτερικού είχαμε 131.00 αφίξεις.
Τον φετινό Αύγουστο είναι δύσκολο, πάντως, να σπάσει εκ νέου το ρεκόρ, καθώς υπάρχουν 4 Σαββατοκύριακα έναντι 5 του περασμένου μήνα κι αυτό είναι σημαντικό, αν και -όπως αναφέρει ο αερολιμενάρχης, Γιώργος Πλιάκας- υπάρχουν ακόμα περιθώρια κι άλλης αύξησης στην κίνηση, αφού το αεροδρόμιο Ηρακλείου μπορεί να εξυπηρετεί 2.000 άτομα ωριαίως. Μοναδική προϋπόθεση να γίνεται διασπορά των αφίξεων και των αναχωρήσεων σε πρωινές ώρες και κυρίως μέσα στα ξημερώματα, κάτι πάντως που δεν φαίνεται εφικτό, καθώς όλοι θέλουν να φθάνουν στο Ηράκλειο κυρίως στη διάρκεια της ημέρας.
Σε επίπεδα υψηλότερα του 2019 κινείται και το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, όπου ο Ιούλιος έκλεισε με αύξηση των αφίξεων κατά 19,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Επίσης, άλμα σε αφίξεις σημείωσε ο Ιούλιος στα νησιά του Νότιου Αιγαίου, πετυχαίνοντας το υψηλότερο ποσοστό αύξησης που έχει καταγραφεί την τρέχουσα τουριστική περίοδο σε μηνιαία βάση σε σχέση με το 2019.
Συγκεκριμένα, μόνο τον μήνα Ιούλιο, οι απευθείας διεθνείς αφίξεις ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, υπερπηδώντας έτσι τον Ιούλιο της χρονιάς-ρεκόρ κατά 20% σε περιφερειακό επίπεδο. Ειδικότερα, τα ποσοστά αύξησης ανά διεθνή αερολιμένα διαμορφώνονται ως εξής: 13% για τη Ρόδο, 8% για την Κω, 31% για τη Μύκονο και 65% για τη Σαντορίνη.
Υπήρχαν δε μέρες μέσα στον Ιούλιο που δεν είχαν προηγούμενο για τα διεθνή αεροδρόμια του Νότιου Αιγαίου, που υποδέχτηκαν ρεκόρ επισκεπτών. Ενδεικτικά, το αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου υποδέχεται 40.000 περίπου διεθνείς επιβάτες τα Σαββατοκύριακα, που είναι ημέρες αιχμής, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Το αεροδρόμιο της Κω είχε μέρα που εξυπηρέτησε περισσότερους από 10.000 επισκέπτες από το εξωτερικό και τα μικρότερα αεροδρόμια της Μυκόνου και της Σαντορίνης πάνω από 6.000 και 7.000 αντίστοιχα.
Πάντως, από την αρχή της τουριστικής περιόδου οι προορισμοί του Νότιου Αιγαίου βρίσκονται αδιάλειπτα υψηλότερα από τις επιδόσεις της τελευταίας κανονικής χρονιάς κατά ένα μέσο όρο που φτάνει, από τις 27 Μαρτίου μέχρι το τέλος Ιουλίου, το 13%. Πάνω από 3 εκατ. επισκέπτες από το εξωτερικό έχουν επισκεφθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, όσοι περίπου αφίχθησαν στα αεροδρόμια του Νότιου Αιγαίου κατά τη διάρκεια όλης της περσινής τουριστικής περιόδου.
Προτιμήσεις ανά χώρα
Η Μεγάλη Βρετανία παραμένει η μεγαλύτερη αγορά για τη Ρόδο, ξεπερνώντας τη Γερμανία, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση, ενώ αισθητή έκαναν τον Ιούλιο την παρουσία τους στο Νησί των Ιπποτών οι Ιταλοί, καθώς αναδείχθηκαν τέταρτη αγορά μετά τους Πολωνούς. Αντιστοίχως και στην Κω, η Γερμανία παραμένει σταθερά η δημοφιλέστερη αγορά, ακολουθούμενη από τη Μεγάλη Βρετανία, με τους Ιταλούς να κάνουν την είσοδό τους στις πέντε κορυφαίες αγορές για το νησί του Ιπποκράτη.
Για το νησί των ανέμων, μεγαλύτερο ακόμα μερίδιο σημείωσαν οι Ιταλοί, παραμένοντας η πρώτη αγορά για το νησί, με τους Γάλλους να σημειώνουν επίσης αύξηση, ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση. Τέλος, στην πρώτη θέση και για τη Σαντορίνη βρέθηκε η ιταλική αγορά, ξεπερνώντας, για πρώτη φορά φέτος, τη βρετανική.