Mytilineos: Άνοιγμα στη Σαουδική Αραβία

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022 07:29
UPD:07:35
INTIME NEWS/ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected] 

Η Mytilineos απέκτησε εφαλτήριο δραστηριοποίησης και στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας μέσω των Μνημονίων Συναντίληψης/Συνεργασίας (MoU) που υπέγραψε χθες με τους ομίλους Ajlan & Bros Holding Group, Al Bawani Group και Desert Technologies. Οι σχετικές συμφωνίες -που αποτελούν ακόμα ένα βήμα για την αναπτυξιακή στρατηγική της εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή- υπεγράφησαν στο πλαίσιο του Ελληνο-Σαουδαραβικού Επενδυτικού Φόρουμ.

Η Ajlan & Bros Holding Group Company είναι ένας από τους πλέον ισχυρούς επιχειρηματικούς και επενδυτικούς ομίλους της Μέσης Ανατολής, με διεθνή δραστηριότητα στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, των εξορύξεων, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της βιομηχανίας. Η Al Bawani είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενος επιχειρηματικός και επενδυτικός όμιλος με ιδιαίτερα μεγάλη δραστηριότητα κυρίως στον τομέα των υποδομών (EPC), ενώ η Desert Technologies είναι εταιρεία που εξειδικεύεται σε έργα φωτοβολταϊκών πάρκων και στις υποδομές ηλεκτροκίνησης.

Η Mytilineos μέσω των συμφωνιών διερευνά τη δυνατότητα ανάπτυξης συνεργασίας με τις εταιρείες σε διάφορους τομείς, όπως έργων παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, projects φυσικού αερίου, έργα υδρογόνου & απανθρακοποίησης, projects ΑΠΕ, βιώσιμων λύσεων ενέργειας & αποθήκευσης, έργα απορριμμάτων & αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας, καθώς και τις προοπτικές πιθανής συνεργασίας στο πεδίο της μεταλλουργίας (Αλουμίνα & Αλουμίνιο). Ειδικά με την Desert Technologies, η εταιρεία διερευνά τις προοπτικές συνεργασίας στη δημιουργία καινοτόμων λύσεων για τον κλάδο των ΑΠΕ και συγκεκριμένα για φωτοβολταϊκά πάρκα, υβριδικά συστήματα, καθώς και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Η εταιρεία έχει αναπτύξει ισχυρή διεθνή παρουσία στις αγορές και των πέντε ηπείρων, σε περισσότερες από 30 χώρες, μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) και του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η συνολική δυναμικότητα του διεθνούς χαρτοφυλακίου του Τομέα RSD είναι της τάξεως των 2.326 MW, εκ των οποίων: 123 MW σε λειτουργία, 665 MW υπό κατασκευή, 1.538 MW έτοιμα για κατασκευή (Ready To Build - RTB) ή με εκτιμώμενο RTB μέσα στους επόμενους 6 μήνες.

Το χαρτοφυλάκιο αυτό περιλαμβάνει επίσης μία σειρά έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, δυναμικότητας περίπου 3,7 GW.

Αποτελέσματα εξαμήνου

Σήμερα η Mytilineos ανακοινώνει αποτελέσματα εξαμήνου και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών τα EBITDA αναμένεται να διαμορφωθούν στα επίπεδα των 263 εκατ. ευρώ. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, με βάση την κατεύθυνση που δόθηκε από πλευράς διοίκησης για τη φετινή χρήση, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου και τις ανακοινώσεις της εισηγμένης, τα οικονομικά μεγέθη να διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα. Κάτι που σημαίνει ότι οι χρηματιστηριακές εταιρείες θα κληθούν να αναπροσαρμόσουν ανοδικά τις εκτιμήσεις τους, δημιουργώντας τις συνθήκες για ένα re-rating της μετοχής.

Ο κύκλος εργασιών του εξαμήνου αναμένεται να κινηθεί κατά μέσο όρο στα 2,075 δισ. με τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη στα 136 εκατ. ευρώ. Η μικρότερη εκτίμηση για τον τζίρο είναι στο 1,936 δισ. ευρώ και η υψηλότερη στο 2,15 δισ. ευρώ. Η μικρότερη εκτίμηση για τα κέρδη EBITDA είναι στα 256 εκατ. ευρώ και η μεγαλύτερη στα 267 εκατ. ευρώ, ενώ για τα καθαρά κέρδη η χαμηλότερη στα 133 εκατ. ευρώ και η μεγαλύτερη στα 140 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την περίοδο Απριλίου- Ιουνίου, η μέση εκτίμηση για τον τζίρο είναι στο 1,033 δισ. ευρώ με χαμηλότερη τα 894 εκατ. ευρώ και υψηλότερη στο 1,103 δισ. ευρώ. Για τα EBITDA η μέση εκτίμηση είναι στα 133 εκατ. ευρώ, με τη χαμηλότερη στα 126 εκατ. ευρώ και την υψηλότερη στα 137 εκατ. ευρώ, ενώ για τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη η μέση εκτίμηση είναι στα 69 εκατ. ευρώ, με τη χαμηλότερη εκτίμηση στα 66 εκατ. ευρώ και την υψηλότερη στα 73 εκατ. ευρώ.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα