Αποδοχή με αστερίσκους για το νέο ασφαλιστικό

Τι αναφέρει σε έκθεσή της η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής
Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020 06:00
REUTERS/TONY GENTILE

Από την έντυπη έκδοση

Θετικές επισημάνσεις για τα βασικότερα άρθρα που περιλαμβάνονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αλλά και παρατηρήσεις σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις περιέχει η έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής για το σχέδιο νόμου, η ψήφιση του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΣτΕ της 4ης Οκτωβρίου του 2019. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει «ευκρινής αιτιολόγηση» για τη μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 40 έτη ασφάλισης, για τους οποίους το νομοσχέδιο προτείνει, σύμφωνα με την έκθεση, «μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης και συγκεκριμένα 0,50% κατ' έτος».

Επίσης, η Επιτροπή κάνει αναφορά για «δυσμενή διάκριση» στον καθορισμό των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών σε σύγκριση με τους μισθωτούς, επειδή σύμφωνα με την έκθεση «οι ενιαίοι κανόνες ασφαλιστικών εισφορών έχουν ως συνέπεια την εκδήλως δυσμενή διάκριση των αυτοαπασχολούμενων, των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών έναντι των μισθωτών».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα