Γερμανία: Η μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη σε πέντε χρόνια

Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2006 10:16

ΜΕ ΤΟΝ ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πέντε ετών, αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία της Γερμανίας, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, μετά την αύξηση των κατασκευών, σε συνδυασμό με τις δαπάνες των εταιρειών σε εξοπλισμό.

Το ΑΕΠ, η αξία όλων των αγαθών και των υπηρεσιών, αυξήθηκε 0,9% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, όταν σημείωσε άνοδο 0,7% (αναθεωρημένα στοιχεία), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Γερμανίας, στο Βισμπάντεν. Αυτή, ήταν η ταχύτερη αύξηση του ΑΕΠ, μετά την αντίστοιχη το πρώτο τρίμηνο του 2001. Συνολικά 38 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν προέβλεπαν ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυσσόταν με ρυθμό 0,8%.

Η Γερμανία είναι η πέμπτη σε μέγεθος χώρα της Ευρωζώνης που πέτυχε ή ξεπέρασε τον στόχο για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, μεταξύ των 12 χωρών μελών που συναλλάσσονται με το ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε τα επιτόκια δανεισμού στο 3% στις 3 Αυγούστου, επιταχύνοντας τον ρυθμό αυξήσεων για να περιορίσει τον πληθωρισμό, καθώς επιταχύνεται η ανάπτυξη.

Η οικονομία των 12 χωρών μελών που συναλλάσσονται με το ευρώ αναπτύχθηκε 0,8% το δεύτερο τρίμηνο έναντι του πρώτου, όταν είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 0,6%, σύμφωνα με τις προβλέψεις των 38 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News την περασμένη εβδομάδα. Η Στατιστική Υπηρεσία της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, θα ανακοινώσει σήμερα στις 11 π.μ. (1 μ.μ. ώρα Ελλάδος) τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη.

Το ευρώ ισχυροποιήθηκε στο 1,2749 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 8:30 π.μ. στη Φραγκφούρτη, από 1,2724 δολ. που ήταν κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης.

Οι κατασκευές αυξήθηκαν 17,7% τον Απρίλιο έναντι του Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bundesbank, αρκετά για την αύξηση της παραγωγής στο σύνολο του τριμήνου, παρά το γεγονός ότι τον Μάϊο σημείωσαν αύξηση 1,2% και υποχώρησαν 1,2% τον Ιούνιο.

Σημειώνεται ότι το ευρώ φέτος έχει σημειώσει άνοδο 8% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, περιορίζοντας την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών. Το αργό πετρέλαιο αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 78,40 δολ. το βαρέλι στις 14 Ιουλίου. Νωρίτερα σήμερα διαπραγματεύθηκε στα 73,60 δολ. το βαρέλι, 21% υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα