Αρχίζει αύριο το 10ο Ελληνο-Τουρκικό Επιχειρηματικό Συνέδριο

Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2006 16:02

Αρχίζει αύριο (24 Νοεμβρίου) στην Αθήνα το 10ο Ελληνο-Τουρκικό Επιχειρηματικό Συνέδριο, με τη συμμετοχή 200 Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών .

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ελληνο-Τουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με το Συμβούλιο Τουρκο-Ελληνικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας Κωνσταντινούπολης.

Στο συνέδριο μετέχουν πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι και στελέχη ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς επίσης και οι πρόεδροι των επιμελητηρίων Κωνσταντινούπολης, Σμύρνης και Αλικαρνασσού.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα μιλήσουν η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνιος Μπέζας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ελληνο-Τουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών, η εξέλιξη των ελληνο-τουρκικών επιχειρηματικών σχέσεων στην τελευταία επταετία (1999-2006) ήταν ραγδαία. Συγκεκριμένα το 1999 το συνολικό εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έφθανε μόλις τα 200 εκατ. δολάρια. Το 2005 το συνολικό εμπόριο ανήλθε στα 2,2 δισ. δολ. και το 2006 αναμένεται να κλείσει στα 2,6 δισ. δολ. Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα δεν είχε με καμία άλλη χώρα δεκαπλασιασμό του συνολικού εμπορίου σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Οι επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων στη Τουρκία έχουν ξεπεράσει τα 450 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται η επένδυση της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 3 δισ. δολ., στην τουρκική Finansbank, η ελληνο-τουρκική κοινοπραξία των εταιριών ΑΚΤΩΡ και ΕΝΚΑ για την κατασκευή ολόκληρης πολιτείας στο Ομάν ύψους 12 δισ. ευρώ, καθώς και η κοινή επένδυση Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών για τη δημιουργία της ελληνο-τουρκικής Τράπεζας με μετοχικό κεφάλαιο 100 εκατ. ευρώ.

Ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν επενδύσει στην Τουρκία, είναι 130, εκ των οποίων 22 στην περιοχή της Σμύρνης.

Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνο-Τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου είναι ο κ. Παναγιώτης Κουτσίκος, Γενικός Γραμματέας ο κ. Γεώργιος Καλαμωτουσάκης και μέλη οι κ.κ.: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Αριστείδης Μπελλές, Μίλτος Ζαχαριάδης, Βασίλειος Ευμολπίδης, Ανδρέας Ζερβός, Ζαννώ Απικιάν, Αλέξανδρος Λέανδρος, Χαράλαμπος Τσαρούχας, Ευάγγελος Παπαγεωργίου, Ευτυχία Πυλαρινού, Τάκης Γεννηματάς και Βασίλειος Αποστόλου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα