Οι προτάσεις του ΣΕΒ για την οικονομία

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2005 13:18
UPD:18:16

«Κλειδί για την επιτυχία και προϋπόθεση της ανάπτυξης σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι η ανταγωνιστικότητα. Γι’ αυτό έχουμε ιεραρχήσει ως υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα την υιοθέτηση πολιτικών που κατατείνουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος κατά την πρωινή συνεδρίαση της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου. Ο ΣΕΒ, όπως είπε ο κ. Κυριακόπουλος, για να έχει μια πιο λεπτομερή εικόνα προχώρησε, σε συνεργασία με την Boston Consulting Group, σε επικαιροποίηση μελέτης που είχε διεξαχθεί πριν από ένα χρόνο και είχε παρουσιασθεί απ’ αυτό το βήμα στην περυσινή Ετήσια Συνέλευση.

Όπως επεσήμανε, η συγκεκριμένη μελέτη, η οποία αποτύπωνε τις ανάγκες των επιχειρήσεων, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αν πραγματοποιηθεί ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, η ελληνική οικονομία μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα και να αναπτυχθεί με ταχύτητα στο μέλλον.

Οι προτάσεις μας, τόνισε ο κ. Κυριακόπουλος, που εγκρίθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία και από τη Συνέλευση, αφορούσαν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε τέσσερις μεγάλες περιοχές:

- Στην επιχειρηματική υποδομή,

- στο φορολογικό πλαίσιο,

- στην αγορά εργασίας, και

- στο ανθρώπινο δυναμικό

Στη συνέχεια και αφού παρουσίασε τα βασικά σημεία της μελέτης, ο κ. Κυριακόπουλος συνόψισε τα συμπεράσματα αυτής, λέγοντας: «Από την αποτίμηση προκύπτει ότι αν δεν πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, όλα τα μεγέθη της οικονομίας θα χειροτερεύσουν (βασικό σενάριο). Μικρή βελτίωση θα υπάρξει αν συνεχισθούν οι παρούσες μεταρρυθμίσεις με τους σημερινούς ρυθμούς (ήπιο σενάριο), ενώ αν εφαρμοσθεί ένα δυναμικό σενάριο, όπως αυτό που προτείνουμε, τότε οι περισσότεροι στόχοι προσεγγίζονται ικανοποιητικά».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι η διοίκηση του Συνδέσμου, στο χρόνο που απομένει μέχρι τη λήξη της θητείας της, θα συνεχίσει στην ίδια κατευθυντήρια γραμμή, αντιμετωπίζοντας τόσο τα θέματα που εκκρεμούν, όσο και αυτά που θα ανακύψουν, με τα ίδια βασικά κριτήρια: τη δημιουργία συνθηκών που θα ευνοούν την υγιή επιχειρηματικότητα, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την κοινωνική συνοχή.

Ο κ. Κυριακόπουλος παρατήρησε ότι οι επιδιώξεις αυτές δεν είναι συντεχνιακά αιτήματα. Είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να μπει σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης, που θα εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες ζωής για όλους τους Έλληνες. Γιατί στο σύγχρονο κόσμο, μοχλός της ανάπτυξης και προϋπόθεση της προόδου είναι η επιχειρηματικότητα, οι πρωτοβουλίες που θα αυξήσουν το εθνικό εισόδημα και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Το πρώτο μέρος της πρωινής Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης έκλεισε με την έγκριση των Πεπραγμένων για το 2004 και του Προϋπολογισμού για το 2005.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα