Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2005 17:04

Σκληρές διαπραγματεύσεις την Τρίτη στις Βρυξέλλες για τη ζάχαρη

Ενόψει των διαπραγματεύσεων που αρχίζουν την προσεχή Τρίτη 22 Nοεμβρίου στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, στις Βρυξέλλες, με σκοπό να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της ζάχαρης, η αρμόδια για τα αγροτικά ζητήματα Επίτροπος Μάριαν Φίσερ-Μπόελ κάλεσε σήμερα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να αντιμετωπίσουν το θέμα με πνεύμα συμβιβασμού.

«Η Ε.Ε. οφείλει να εκπληρώνει τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Εχουμε δεσμευθεί να εισάγουμε ζάχαρη, χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις, από τις 50 φτωχότερες χώρες του κόσμου. Επίσης, θα πρέπει να πειθαρχήσουμε στην επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για τη ζάχαρη μέχρι το Μάιο του επόμενου έτους», τόνισε η Μ. Μποέλ, υπενθυμίζοντας τη διάσκεψη του ΠΟΕ σε επίπεδο υπουργών, στο Χονγκ Κονγκ, τον επόμενο μήνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σημερινή ανακοίνωσή της υπενθυμίζει τα βασικά σημεία της πρότασης για μεταρρύθμιση στον τομέα της ζάχαρης στην Ε.Ε., τα οποία είναι τα εξής:

- Περικοπή των τιμών κατά 39% σε διάστημα δύο ετών από το 2006/07 για να εξασφαλιστεί σταθερή ισορροπία της αγοράς.

- Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης στους παραγωγούς, που θα καλύπτει το 60% της μείωσης της τιμής. Ενταξη της ενίσχυσης αυτής στο καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης ανά εκμετάλλευση και σύνδεση της καταβολής της με την τήρηση προτύπων που αφορούν το περιβάλλον και τη διαχείριση της γης.

- Ισχύς του νέου καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης του συστήματος ποσοστώσεων ζάχαρης, μέχρι το 2014/15. Δεν προβλέπεται επανεξέταση.

- Συγχώνευση των ποσοστώσεων A και B σε μία ενιαία ποσόστωση παραγωγής.

- Κατάργηση του συστήματος παρέμβασης και αντικατάσταση της τιμής παρέμβασης από τιμή αναφοράς.

- Θέσπιση συστήματος ιδιωτικής αποθεματοποίησης ως δικλείδας ασφαλείας για το ενδεχόμενο πτώσης της αγοραίας τιμής σε επίπεδα χαμηλότερα από την τιμή αναφοράς.

- Καθεστώς αναδιάρθρωσης σε εθελούσια βάση, διάρκειας τεσσάρων ετών, για τις βιομηχανίες ζάχαρης και τους παραγωγούς ισογλυκόζης και σιροπιού ινουλίνης της Ε.Ε.· συνίσταται σε υψηλό, φθίνον ποσό ενίσχυσης, με την οποία επιδιώκεται να ενθαρρυνθούν η παύση της λειτουργίας βιομηχανιών και η παραίτηση από ποσοστώσεις και να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διαδικασίας αναδιάρθρωσης.

- Η ενίσχυση αυτή θα ανέρχεται σε 730 ευρώ ανά τόνο το πρώτο έτος και θα μειωθεί σε 625 ευρώ το δεύτερο έτος, 520 ευρώ το τρίτο και σε 420 ευρώ το τελευταίο έτος.

- Χορήγηση συμπληρωματικής ενίσχυσης στους παραγωγούς ζαχαρότευτλων που θα θιγούν από την παύση της λειτουργίας βιομηχανιών, στις οποίες διαθέτουν δικαιώματα παράδοσης, κατά το πρώτο έτος.

- Και οι δύο ανωτέρω ενισχύσεις θα χρηματοδοτηθούν με την επιβολή φθίνοντος τέλους στους κατόχους ποσοστώσεων, για τρία έτη. Μόνον οι αποδοτικοί παραγωγοί είναι σε θέση να αντέξουν το τέλος αυτό, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ταχεία μετάβαση σε σταθερό σύστημα.

- Προβλέπεται η χορήγηση ενίσχυσης για παύση καλλιέργειας στην περίπτωση της καλλιέργειας ζαχαρότευτλων για άλλες χρήσεις πλην της παραγωγής τροφίμων, ενώ τα ζαχαρότευτλα αυτά θα είναι επιλέξιμα και για την ενίσχυση για ενεργειακές καλλιέργειες ύψους 45 ευρώ ανά εκτάριο.

- Για να διατηρηθεί, ως ένα βαθμό, η παραγωγή στις χώρες που σήμερα παράγουν ζάχαρη "Γ", θα διατεθεί επιπρόσθετη ποσότητα ενός εκατομμυρίου τόνων έναντι καταβολής εφάπαξ ενίσχυσης, η οποία θα αντιστοιχεί στο ποσό της ενίσχυσης αναδιάρθρωσης ανά τόνο κατά το πρώτο έτος.

- Θα εξαιρείται από τις ποσοστώσεις παραγωγής η ζάχαρη που προορίζεται για τη χημική και τη φαρμακευτική βιομηχανία, καθώς και για την παραγωγή βιοαιθανόλης.

- Αύξηση της ποσόστωσης ισογλυκόζης για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις παραγωγής κατά 300.000 τόνους, κλιμακούμενη σε τρία έτη, με ετήσια αύξηση 100.000 τόνων.