Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2005 15:44

Στο 29% το ποσοστό απορρόφησης από το Urban II

Στο 29% ανέρχεται η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων για την κοινοτική πρωτοβουλία URBAN ΙΙ από την Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από απάντηση της αρμόδιας Επίτροπου κ. Χούμπνερ σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Η συνολική χορήγηση από το URBAN ΙΙ για την Ελλάδα ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, τα χρήματα αυτά έχουν κατανεμηθεί σε τρία προγράμματα για τις πόλεις Πέραμα, Κομοτηνή και Ηράκλειο. Σύμφωνα με την απάντηση της κ. Χούμπνερ το ποσοστό υλοποίησης για το Ηράκλειο είναι 38,9%, για την Κομοτηνή 32,6% και για το Πέραμα μόλις 14,4%.

Με αφορμή τα παραπάνω στοιχεία, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ δήλωσε: «Την ώρα που με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2006 παρατείνεται και εντείνεται η μονόπλευρη λιτότητα σε βάρος των ασθενέστερων, εξακολουθούν οι κραυγαλέες καθυστερήσεις και οι απώλειες στην διαχείριση των κοινοτικών πόρων. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στην περίπτωση του Περάματος». «Οι συναρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και κυρίως να ανασκουμπωθούν για να μη χαθούν και άλλοι κοινοτικοί πόροι», παρατήρησε ο κ. Παπαδημούλης.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινοτική πρωτοβουλία Περάματος έχει ως κύριο στόχο την καταπολέμηση των αρνητικών συνεπειών της ανεργίας που μαστίζει την πόλη. Περιλαμβάνει μέτρα για την αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας, πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού και ανάπτυξη δυνατοτήτων για το τοπικό εργατικό δυναμικό.