Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές για πρώτη ημέρα σε σύνολο πέντε ημερών. Οι μετοχές των εταιρειών με ημιαγωγούς, όπως της Samsung Electronics Co. και της Toshiba Corp., κινήθηκαν πτωτικά μετά τη δημιουργία venture από δύο ανταγωνίστριές τους στις ΗΠΑ, για την παραγωγή chip για τις συσκευές αναπαραγωγής μουσικής iPod και για ψηφιακές κάμερες.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές της Powerchip Semiconductor Corp., μετά την ανακοίνωση της Intel Corp. και της Micron Technology Inc. ότι θα παράγουν από κοινού flash-memory chips, που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά ευρείας κατανάλωσης.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index υποχωρούσε 0,6%, φθάνοντας στις 113,90 μονάδες, στις 12:16' μ.μ. στο Τόκυο, περιορίζοντας τα κέρδη του 3,3% που σημείωσε μέσα σε τέσσερις ημέρες.

Στην Ιαπωνία, ο Topix υποχωρούσε 0,2%. Οι μετοχές της Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. οδηγούσαν την πτώση μεταξύ των τραπεζών, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι ο περιορισμός της ζήτησης δανείων, θα περιορίσει τα κέρδη τους.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας, εκτός από τους δείκτες στις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία και την Ινδονησία. Στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi υποχωρούσε 1,3%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των λοιπών δεικτών της περιφέρειας.

Ο MSCI Asia-Pacific Information Technology Index, που περιλαμβάνει τις μετοχές της Samsung και της Toshiba, υποχωρούσε 1,4% και σημείωνε τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των 10 κλάδων που αποτελούν τον περιφερειακό δείκτη.