Ριζική ανανέωση της Ευρωζώνης, με τα ισχυρά κράτη να βοηθούν τα πιο αδύναμα, έναν ισχυρό «ευρω-επίτροπο» στις Βρυξέλλες και έναν μεγαλύτερο προϋπολογισμό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιθυμεί ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν.
Ριζική ανανέωση της Ευρωζώνης, με τα ισχυρά κράτη να βοηθούν τα πιο αδύναμα, έναν ισχυρό «ευρω-επίτροπο» στις Βρυξέλλες και έναν μεγαλύτερο προϋπολογισμό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιθυμεί ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ μιας ριζικής ανανέωσης της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης. «Επιθυμούμε την επανίδρυση της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός.
Όπως είπε, η κρίση στην Ευρωζώνη και οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα έδειξαν ότι η νομισματική ένωση δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με τον ίδιο τρόπο. «Η τρέχουσα κατάσταση οδηγεί στην αυτοκαταστροφή», εκτίμησε ο Μακρόν, εξηγώντας πως «οι φυγόκεντρες δυνάμεις είναι πολύ ισχυρές τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά».
Ο 37χρονος υπουργός πιστεύει ότι η γενιά του βρίσκεται μπροστά στο ερώτημα: «Θέλουμε να είμαστε οι επανιδρυτές της Ευρώπης ή οι νεκροθάφτες της;».
Στη συνέντευξή του, ο Μακρόν έδωσε και περισσότερες εξηγήσεις για την πρόταση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ σχετικά με τη δημιουργία μιας κοινής οικονομικής κυβέρνησης στην Ευρωζώνη.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας επιθυμεί να υπάρξει ένας «ευρω-επίτροπος» στις Βρυξέλλες, ο οποίος θα συντονίζει την οικονομική, δημοσιονομική και κοινωνική πολιτική των 19 χωρών της Ευρωζώνης. «Της ευρωκυβέρνησης θα ηγείται ένας επίτροπος με ευρείες εξουσίες», εξήγησε. «Δεν θα πρόκειται απλώς για έναν υπουργό αρμόδιο για τα δημοσιονομικά στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, αλλά για κάποιον που θα προσφέρει πόρους για επενδύσεις ή θα έχει λόγο στην εργασιακή πολιτική» των κρατών της Ευρωζώνης, διευκρίνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο επίτροπος αυτός θα πρέπει να διαθέτει σημαντικά περισσότερα οικονομικά μέσα απ’ ό,τι μέχρι τώρα: «Όσο μεγαλύτερος ο προϋπολογισμός, τόσο πιο αξιόπιστη θα είναι η Ευρώπη». Επίσης ο Μακρόν κρίνει ότι περισσότερα χρήματα είναι απαραίτητα ώστε να προστατευθούν τα κράτη μέλη από τις οικονομικές αναταράξεις, αλλά και για να προωθηθούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις στις πιο φτωχές χώρες της Ευρωζώνης.
Παρ’ όλα αυτά, ο Γάλλος υπουργός παραδέχθηκε ότι η πρότασή του «απαιτεί από τη Γερμανία να σπάσει κάποια ταμπού», καθώς μέχρι τώρα το Βερολίνο απορρίπτει κατηγορηματικά τα σχέδια για μια λεγόμενη ένωση μεταφοράς χρημάτων.
Πάντως, ο Γάλλος υπουργός προειδοποίησε πως «αν τα κράτη μέλη, όπως πριν, δεν είναι έτοιμα να δεχθούν ένα είδος μεταφοράς χρημάτων στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, μπορούμε να ξεχάσουμε το ευρώ και την Ευρωζώνη». «Δεν μπορεί να υπάρξει νομισματική ένωση χωρίς την εξίσωση των δημοσιονομικών (των χωρών μελών). Οι ισχυροί πρέπει να βοηθήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όμως, ο Γάλλος υπουργός επιθυμεί ο νέος αυτός επίτροπος να βρίσκεται υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο: «Αυτό θα πρέπει να το αναλάβει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια νέα επιτροπή η οποία θα αποτελείται από ευρωβουλευτές οι χώρες των οποίων ανήκουν στην Ευρωζώνη».
Ο Μακρόν πρότεινε η ριζική αυτή μεταρρύθμιση να οριστικοποιηθεί με μια ευρωπαϊκή συνθήκη ως το 2019, το αργότερο. Έπειτα από τις σχετικές προετοιμασίες θα μπορούσαν οι αλλαγές να εφαρμοστούν ήδη από το φθινόπωρο του 2017, μετά τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία.
Πηγή: ΑΜΠΕ