Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2005 17:07

ΠΑΣΟΚ: Ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να εφαρμοσθεί εάν δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα»

Για προοπτική μείωσης των πραγματικών μισθών και εισοδημάτων, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, έκανε λόγο η επικεφαλής του Τομέα Οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βασω Παπανδρέου, σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Κινήματος με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2006.

Η κ.Παπανδρέου εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα αναγκασθεί να πάρει επιπρόσθετα μέτρα πριν τον Μάρτιο, καθώς, όπως είπε, ο προϋπολογισμός είναι «στον αέρα» και δεν μπορεί να εφαρμοσθεί εάν δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα.

Όπως υπογράμμισε ο προϋπολογισμος που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, οδηγεί σε μείωση των επενδύσεων και του ρυθμού ανάπτυξης και σε άνοδο της ανεργίας, ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις του θα είναι πολύ πιο έντονες για την περιφέρεια.

«Όλα αυτά», παρατήρησε η κ. Παπανδρέου, «είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πράξης της απογραφής της οικονομίας που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ».

Επιπρόσθετα η πρώην υπουργός απηύθυνε ερώτημα στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή σχετικά με το ποια μέθοδο θα ακολουθήσει για την καταγραφή των αμυντικών δαπανών για τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F16. Κληθείς εξάλλου, να σχολιάσει το ενδεχόμενο προώρων εκλογών, η κ.Βάσω Παπανδρέου ανέφερε ότι αυτό είναι υπόθεση της ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα. Και ο Θεός ας τους φωτίσει».

Την εκτίμηση ότι ίσως ο προϋπολογισμός αυτός να είναι ο τελευταίος για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπροστά στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει, έκανε από την πλευρά του ο Γιώργος Φλωρίδης, συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι «ευνοεί προκλητικά τους μεγάλους και μεταφέρει τα βάρη στον εργαζόμενο λαό».

Σε σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η μείωση του ελλείμματος κατά 2,3% που καυχιέται η κυβέρνηση, οφείλεται στις μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες των Ολυμπιακών έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που αντιστοιχούν σε εξοικονόμηση δαπανών 1% του ΑΕΠ, στις μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων ύψους 0,7% του ΑΕΠ και σε δαπάνες για τη διενέργεια των εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών ύψους 0,2%».

Πέραν αυτών, επισημαίνεται ότι προέκυψαν έσοδα τα οποία δεν είχαν προϋπολογισθεί, όπως το φορολογικό πακέτο του Μαρτίου που θα απέδιδε 850 εκατ.ευρώ. Επίσης, σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έκανε μεταφορά τόκων ύψους 800 εκατ.ευρώ, τα οποία όμως δεν εμφανίζονται πουθενά.