Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2005 17:21

Aspis Bank: Εκτίναξη κερδών στο εννεάμηνο

Σε €7,2 εκατ. έναντι ανήλθαν στο εννεάμηνο του 2005 τα ενοποιημένα μετά από φόρους κέρδη της Aspis Bank σημειώνοντας αύξηση κατά 353% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα, όταν αυτά είχαν διαμορφωθεί στα €1,6 εκατομμύρια.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τράπεζας, ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι η αύξηση της κερδοφορίας προήλθε σε μεγάλο βαθμό από την συγκράτηση του λειτουργικού κόστους, το οποίο ανήλθε σε €54,7 εκατ., διατηρούμενο στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, βελτιώνοντας κατά 7,5 ποσοστιαίες μονάδες τον δείκτη «κόστος προς έσοδα», σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Παράλληλα με την θετική επίδραση της συγκράτησης του λειτουργικού κόστους, σημαντική ήταν και η συμβολή της αύξησης των λειτουργικών εσόδων κατά 9,4% (€64,9 εκατ. έναντι €59,4 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό 9μηνο) και ειδικότερα της αύξησης των επαναλαμβανόμενων πηγών εσόδων, ήτοι των καθαρών εσόδων από τόκους και προμήθειες.

Αναλυτικότερα, τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 11% και ανήλθαν σε €41,1 εκατ., και τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 14% και ανήλθαν σε €18,5 εκατ.. Ενισχυτικά στο αποτέλεσμα συνέβαλλε και η διεύρυνση των εργασιών της χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Σημαντική επίσης αύξηση κατά 9,8% σε σχέση με την αρχή του έτους επιτεύχθηκε στις απαιτήσεις κατά πελατών μετά από προβλέψεις, ενώ τα υπόλοιπα βασικά μεγέθη της Τράπεζας και των θυγατρικών της εταιρειών συνέχισαν να παρουσιάζουν σταθερότητα.

Η διάρθρωση του χαρτοφυλακίου χρηματοδοτήσεων διαφοροποιήθηκε σε μικρό βαθμό σε σχέση με την αρχή του έτους καθώς τα δάνεια προς νοικοκυριά αποτελούν το 56% του συνολικού χαρτοφυλακίου χρηματοδοτήσεων, έναντι 57% στην αρχή του 2005, με αντίστοιχη ενίσχυση της συμμετοχής των χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις στο συνολικό χαρτοφυλάκιο (44% την 30/9/2005, έναντι 43% την 31/12/2004).

Οι Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις υπερκαλύπτονται σε ποσοστό 101% από τις σωρευτικές προβλέψεις, αποτυπώνοντας, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, και ποσοτικά την ιδιαίτερη προσοχή που δίνει η τράπεζα στην διατήρηση της υψηλής ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων παρά την ταχύτατη αύξηση των μεγεθών της.

Η σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας της Aspis Bank κατά το εννεάμηνο του 2005, επιβεβαιώνει την πεποίθηση της διοίκησης της τράπεζας, για περαιτέρω αυξημένη κερδοφορία στο σύνολο του έτους, με κύριους άξονες την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων και την παράλληλη αύξηση των λειτουργικών της εσόδων.