Με κέρδη έκλεισε και σήμερα το Χρηματιστήριο, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ολοκληρώνοντας μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας και συνεχών εναλλαγών προσήμου, κατά την οποία το +16,2% της μετοχής της Εθνικής αποδείχθηκε το μεγάλο στήριγμα.
Με κέρδη έκλεισε και σήμερα το Χρηματιστήριο, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ολοκληρώνοντας μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας και συνεχών εναλλαγών προσήμου, κατά την οποία το +16,2% της μετοχής της Εθνικής αποδείχθηκε το μεγάλο στήριγμα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 1,08% στις 633,81 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες μόλις 0,24%, αλλά με διακύμανση που ξεπέρασε το 25%. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 633,81 μονάδες και η χαμηλότερη στις 622,92. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 7,84% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 20,10 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 6,26 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 1,17% (-0,17% σε επίπεδο εβδομάδας) ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,44% (-1,93% σε επίπεδο εβδομάδας) .
Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας η εγχώρια αγορά έλαβε τόνο από τις διεθνείς εξελίξεις, καθώς σε πολιτικό επίπεδο, ο μεγάλος καταλύτης του Χ.Α. για τον επόμενο τουλάχιστον μήνα, το τοπίο ακόμη είναι ασαφές. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το εκλογικό σώμα παραμένει σε μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστο, εξέλιξη που αυξάνει τις πιθανότητες μιας κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, η αγορά βλέπει να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στη συγκρότηση της κυβέρνησης που θα κληθεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η πλειονότητα των αναλυτών δηλώνει τον σκεπτικισμό της για το μέγεθος της ύφεσης που θα υπάρξει στην οικονομία, τόσο για το τρίτο τρίμηνο του έτους, όσο και στα επόμενα τρίμηνα. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο άρτια και έγκαιρα θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και από το πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες άρχισε να εντείνεται ο ρυθμός δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του 6μήνου (πλην των τραπεζών που έχουν λάβει παράταση ενός μήνα για τη δημοσίευση), με την αποκορύφωση να ολοκληρώνεται την προσεχή Δευτέρα.
Στο μεταξύ, θετικά (αν και με «χρονοκαθυστέρηση») λειτούργησαν τα θετικά στοιχεία για το ΑΕΠ της χώρας, τα οποία ήταν καλύτερα του αναμενομένου. Συγκεκριμένα, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, η αύξηση του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε σε ετήσια βάση στο 1,6% από 1,4% και σε τριμηνιαία βάση στο 0,9% από 0,8%.
Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική Τράπεζα ξεχώρισε σήμερα, στηρίζοντας και το θετικό πρόσημο του γενικού δείκτη, καταγράφοντας κέρδη 16,26%, καθώς σήμερα επιτράπηκε η ανταλλαγή της μετοχής με το ADR στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Ακολούθησαν με κέρδη 4,27% η Motor Oil, στο +3,12% τα Ελληνικά Πετρέλαια και στο +3,06% η ΕΧΑΕ, ενώ άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Eurobank, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ. Λάμδα και Βιοχαλκο.
Στον αντίποδα τώρα, πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές της Grivalia (-2,38%) και Jumbo (-2,27%), ενώ πτωτικά έκλεισαν και οι Μυτιληναίος (-2,06%), ΟΤΕ (-1,29%) και Τιτάν (-1,74%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Χημικών (+8,88%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών (-1,88%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 63 κινήθηκαν ανοδικά, 24 καθοδικά, ενώ η τιμή 20 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.