Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2005 07:56

Ν. Ζηλανδία: Στα χαμηλότερα πέντε ετών η επιχειρηματική εμπιστοσύνη

ΣΤΑ χαμηλότερα επίπεδα πέντε ετών, καθώς η αύξηση των επιτοκίων περιορίζει τα κέρδη και απειλεί με ύφεση την οικονομία, υποχώρησε τον Νοέμβριο η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Ν. Ζηλανδία.

Από τις 580 εταιρείας που ρωτήθηκαν αυτόν τον μήνα, περίπου 26% περιμένει υποχώρηση των πωλήσεων το επόμενο έτος, έναντι 18% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της National Bank of New Zealand, στο Ουέλλινγκτον. Περίπου 26% είπαν, ότι οι πωλήσεις ενδέχεται να κινηθούν ανοδικά και 48% των εταιρειών, εκτίμησε ότι αυτές θα παραμείνουν αμετάβλητες.

Ο διοικητής της Reserve Bank of New Zealand, Alan Bollard, αυξάνει τα επιτόκια για να περιορίσει τις δαπάνες των καταναλωτών σε μια οικονομία ύψους 97 δισ. δολ. ΗΠΑ, η οποία βασίζεται στις εξαγωγές και στην αγροτική παραγωγή, στην υλοτομία και στην αλιεία για το 30% του ΑΕΠ. Τα επιτόκια δανεισμού στα επίπεδα ρεκόρ του 7%, έχουν αυξήσει το κόστος δανεισμού, περιορίζουν τα κέρδη και κάνουν τις εταιρείες πιο διστακτικές στο να επενδύσουν.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές στη Ν. Ζηλανδία. Ο NZX 50 Index υποχώρησε 0,6% στις 3307,97 μονάδες στις 5 μ.μ. κατά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου στο Ουέλλινγκτον. Οι μετοχές της Fletcher Building Ltd., της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας της χώρας, υποχώρησαν περίπου 2,8%, φθάνοντας 7,20 δολ. Ν. Ζηλανδίας.

Η οικονομία της χώρας, αναπτύχθηκε τα τελευταία 21 τρίμηνα. Την τελευταία φορά που συρρικνώθηκε, ήταν το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου του 2000. Την τελευταία φορά που μπήκε σε ύφεση ήταν το δεύτερο εξάμηνο του 1997.