Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2005 11:17

Fortis: 93% υψηλότερα κέρδη το τρίμηνο

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 93%, σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών του Βελγίου, Fortis, αποτέλεσμα των υψηλότερων κερδών από την τραπεζική, σε συνδυασμό με την εξαγορά της τουρκικής Disbank. Η τράπεζα, είπε, ότι το κόστος για τη μείωση του αριθμού των στελεχών, θα επηρεάσει αρνητικά τα κέρδη της.

Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας που εδρεύει στις Βρυξέλλες και την Ουτρέχτη της Ολλανδίας, αναρριχήθηκαν στα 913 εκατ. ευρώ (1,1 δισ. δολ. ή 71 σεντς ανά μετοχή από 472 εκατ. ευρώ ή 37 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την εκπρόσωπό της, Liliane Tackaert, σήμερα.

Η Fortis, στοχεύει τον επόμενο σε καταθέσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ είπε ότι θα καταβάλλει 200 εκατ. ευρώ αυτό το τρίμηνο για να απομακρύνει κάποια από τα 3.000 διευθυντικά της στελέχη. Το κόστος αυτό, θα μειώσει τα καθαρά κέρδη του τετάρτου τριμήνου. Η τράπεζα, σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τουλάχιστον το 30% των κερδών της στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές εκτός Ολλανδίας και Βελγίου, μέχρι το 2009. Εξαγόρασε την τουρκική Turk Dis Ticaret Bankasi AS, τον Απρίλιο.

Οι μετοχές της Fortis, υποχωρούσαν 33 σεντς, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 25,29 ευρώ η μία, στις 9:43' π.μ., στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται, ότι, τον Οκτώβριο η διοίκησή της είχε πει ότι αγόρασε επιπλέον 14,2 εκατ. μετοχές στην Disbank για να ανεβάσει το μερίδιό της στο 93,3%. Σήμερα, το 19% των κερδών της προέρχονται εκτός Ολλανδίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου.