Χθες περιμέναμε κίνηση των θεσμικών με βάση την ελληνική πραγματικότητα, σήμερα το διεθνές κλίμα θεωρούμε πως θα είναι θετικό και σημαντικής ορμής που θα συμβάλλει στη συνέχιση της ανόδου.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
Χθες περιμέναμε κίνηση των θεσμικών με βάση την ελληνική πραγματικότητα, σήμερα το διεθνές κλίμα θεωρούμε πως θα είναι θετικό και σημαντικής ορμής που θα συμβάλλει στη συνέχιση της ανόδου.
Όσο κυλάνε οι μέρες τόσο περισσότερο αποκαλύπτεται το καταστροφικό περιβάλλον που διαμορφώσαν και για το ΧΑ τα capital control. Στην αρχή, επειδή υπήρξε μακρά περίοδος αργίας, οι διψασμένοι για συμμετοχή στην αγορά που χρόνια αποτελούσε πεδίο καθημερινού ενδιαφέροντος, έκαναν ότι τους επέτρεπε το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, που έχει πλέον δυο πρόσωπα. Αυτό που ισχύει για τους επενδυτές του εξωτερικού και εκείνο για τους εγχώριους, που είναι γεμάτο περιορισμούς με στόχο να μην επιτραπεί φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό μέσω ΧΑ. Έτσι φθάσαμε στην χθεσινή συνεδρίαση που ο τζίρος περιορίστηκε κάτω από τα 23 εκατ. ευρώ. Στα παράγωγα που η παρουσία των ξένων εμφανίζει χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής οι περιορισμοί έχουν κάνει… το θαύμα τους. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 1,855 από 3,374 εκατ. ευρώ. Στα puts για τρίτη μέρα δεν έγιναν συναλλαγές. Άλλαξαν χέρια 594 συμβόλαια για τη σειρά Σεπτεμβρίου. Διακινήθηκαν επίσης 40 ΣΜΕ για τη σειρά Οκτωβρίου.
Η αγορά χθες έδειξε πως οι θεσμικοί είναι αποφασισμένοι και άνετα μπορούν να πετύχουν μια δυναμική δημιουργικής συσσώρευσης. Αυτή είναι μέρος μιας κλασικής διαδρομής που αποτελεί πατέντα των fund managers του ΧΑ για την αντιμετώπιση των χρονικών διαστημάτων που το country risk παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Όταν προστίθεται στα μοντέλα τους κίνδυνος από τη σχέση της χώρας με την ευρωζώνη, αποφασίζουν να ορίσουν νεότερα χαμηλά για την κεφαλαιοποίηση των blue chip με λίγες βίαια καθοδικές συνεδρίες.
Κατόπιν, με ανοδικό rebound δύο τριών ανοδικών ημερών απομακρύνουν λίγο τις τιμές από τα νέα ελάχιστα και περιμένουν. Η αναμονή εκφράζεται με μια πλάγια κίνηση που για να χάσει τη δυναμική της χρειάζεται να προκύψει μια είδηση ένα γεγονός μια εξέλιξη που θα προκαλέσει αύξηση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος και αναλόγως της επίδρασής της θα δώσει ανοδικό ή πτωτικό ξέσπασμα.
Γρήγορα κάτω λοιπόν και γρήγορα πάνω αλλά σε επίπεδα πιο χαμηλά από εκείνα της έναρξης των καθοδικών συνεδριάσεων και μετά πλάγια κίνηση σε ζώνη σχετικά στενού εύρους σε σύγκριση με τις μονάδες που χάθηκαν στην πτώση. Το πιο τέλειο υπόδειγμα αυτής της τακτικής σχηματίστηκε από τις συνεδριάσεις του Αυγούστου που αποκαλύπτεται πόσο διαφορετική είναι η αγορά από τότε που άρχισε να λειτουργεί με παράλληλη εφαρμογή κανόνων σχετικών με τα capital controls.
Η είδηση πως έρχονται εκλογές μέσα στο Σεπτέμβριο όπως ήταν φυσικό εκτίναξε το country risk και η αντίδραση των θεσμικών ήταν η αναζήτηση νεότερων χαμηλών που τα έγραψε ο ΓΔ μετά από τρεις συνεδριάσεις και ήταν οι 568 σε κλείσιμο και οι 562,87 ως ελάχιστο μέρας στις 24/8.
Από τότε έχουν μεσολαβήσει δυο ανοδικές συνεδριάσεις. Η εκτίμησή μας είναι πως δεν είναι αρκετές, με βάση την προϊστορία και αναμένουμε να συνεχιστούν τα ανοδικά κλεισίματα πριν αρχίσει η πλάγια κίνηση του ΓΔ και περιμένουμε να φθάσει ο μέσος όρος στα επίπεδα των 675 μονάδων τουλάχιστον.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Τελικά τα κατάφερε η Wall Street και «έσπασε» το επταήμερο πτωτικό της σερί, κλείνοντας χθες με κέρδη, τα οποία διευρύνθηκαν σημαντικά, ιδιαίτερα την τελευταία ώρα της συνεδρίασης. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κέρδισε 4,07% στις 16.303,75 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 4,24% στις 4.697,54 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 3,90% στις 1.940,51 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Nike ενισχύθηκε κατά 4,7%, μετά την αναβάθμιση της σύστασής της σε positive, από neutral προηγουμένως, από την Susquehanna. Επίσης, η τιμή στόχος αυξήθηκε στα 122 δολάρια, από 103 δολάρια προηγουμένως. Ισχυρά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος της τεχνολογίας και του διαδικτύου. Η Apple, η Google και η Intel σημείωσαν κέρδη άνω του 5%, ενώ άνω του 7% ήταν η άνοδος της Amazon.
Άλμα 42% κατέγραψε η Cameron, μετά τη συμφωνία που υπήρξε για την εξαγορά της από την Schlumberger, έναντι του ποσού των 66,36 δολαρίων ανά μετοχή. Η τιμή αυτή αποτιμά την εταιρεία στα 14,8 δισ. δολάρια. Στον αντίποδα, η Syngenta υποχώρησε κατά 18%, καθώς η Monsanto ανακοίνωσε ότι αποσύρει την πρόταση εξαγοράς της ύψους 47 δισ. δολάρια. Η Monsanto σημείωσε κέρδη 8%.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, σημαντική αύξηση 2% καταγράφηκε στις παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν πτώση 0,6%.
ΕΥΡΩΠΗ
Δεν κατάφεραν να ανατρέψουν την Τετάρτη το αρνητικό πρόσημο οι ευρωπαϊκοί δείκτες, παρά τις προσπάθειες που έγιναν, κλείνοντας τελικά με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, επιβεβαιώνοντας ότι οι ανησυχίες για την πορεία της κινεζικής οικονομίας είναι ακόμη έντονες.
Ειδικότερα, o βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,68% στις 5.979 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,29% στις 9.997 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 1,40% στις 4.501 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1,75% στις 350,14 μονάδες. Ο δείκτης χθες, έφτασε να χάνει έως και 2,7%, ενώ νωρίτερα «είδε» για λίγη ώρα και το θετικό πρόσημο, έως το +0,2%.
Στο ταμπλό, η Transocean υποχώρησε κατά 5,7%, μετά την ανακοίνωση ότι σχεδιάζει την αναστολή διανομής μερίσματος, ενώ θα σχηματίσει προβλέψεις ύψους 2 δισ. ελβετικών φράγκων προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πτώσης του πετρελαίου.
Στον αντίποδα, σημαντικά κέρδη, που ξεπέρασαν το 18%, κατέγραψαν οι Betfair και η Paddy Power, καθώς κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής για πιθανή συγχώνευσή τους. Επίσης, η Paddy Power ανακοίνωσε αύξηση 33% στα λειτουργικά κέρδη του πρώτου εξαμήνου.
Άλμα 13% σημείωσε η ισπανική Abengoa, συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία μετά το διήμερο +51% που έχει σημειώσει, καθώς ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με μετοχές τάξης Α (Class A).
ΧΑ
Σταθεροποιητικά κινήθηκε το χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από ένα «επεισοδιακό» διήμερο υπερβολικών διακυμάνσεων, κλείνοντας με μικρά κέρδη τα οποία συνοδεύτηκαν με πενιχρό τζίρο. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,16% στις 622,72 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 627,58 μονάδες και η χαμηλότερη στις 608,75.
Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 39,81% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 20,41 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 1,88 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 0,30% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,14%.
Έκδηλη ήταν η μεταβλητότητα σήμερα στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τον χαμηλό τζίρο να μην βοηθά τους traders να εξασφαλίσουν πιο σταθερές θέσεις σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας για την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα μάλιστα με τους εγχώριους αναλυτές η εικόνα αυτή πιθανότατα θα παραμείνει για αρκετό διάστημα ακόμη, εξαιτίας της ρευστότητας που κυριαρχεί στο πολιτικό μέτωπο.
Το διεθνές κλίμα δεν βοήθησε σήμερα την εγχώρια αγορά, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι οι traders κινούνται από την αρχή της εβδομάδας με βάση τις διεθνείς εξελίξεις, μεταφέροντας στο εσωτερικό την τάση, η οποία όμως είναι καθ’ όλα αρνητική.
Στο μεταξύ, τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια οικονομικά. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 3,712 δισ. ευρώ, στο επτάμηνο του έτους, ωστόσο τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 24,839 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 4,097 δισ. ευρώ ή 14,2% έναντι του στόχου.
Τα πρόσημα στο ταμπλό την Τετάρτη ήταν μοιρασμένα, ενώ ενδοσυνεδριακά δεν ήταν λίγες οι φορές που άλλαξαν. Θετικά ξεχώρισε η μετοχή της Εθνικής (+4,23%), αλλά στον αντίποδα, αρνητικά στο -4,53% έκλεισε η μετοχή της Τιτάν.
Το θετικό πρόσημο στήριξαν σήμερα οι μετοχές της Coca Cola HBC (+1,85%), ΔΕΗ (+3,96%), Motor Oil (+3,59%), ΜΕΤΚΑ (+1,21%) και Μυτιληναίος (+1,05%).
Αντίθετα, πιέσεις άσκησαν οι μετοχές των Eurobank (-2,33%), Τέρνα Ενεργειακή (-3,47%), ΕΧΑΕ (-2,71%), Πειραιώς (-1,08%) και Alpha Bank (-1,08%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος Πετρελαίου - Αερίου (+2,22%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Κατασκευών - Υλικών (-3,36%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 50 κινήθηκαν ανοδικά, 38 καθοδικά, ενώ η τιμή 17 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Υπενθυμίζουμε από χθες:
Το πάνω κάτω στο διήμερο ανέδειξε μετοχές «νικητές», με άνοδο από το κλείσιμο της Παρασκευής και «ηττημένους». Οι νικητές είναι οι ΤΙΤΚ με μεταβολή +5,37%, ΜΟΗ +2,76%, ΕΥΡΩΒ +2,38%, ΛΑΜΔΑ +1,69%, ΑΛΦΑ +1,09%, και ΒΙΟ +0,47% έναντι πτώσης του 25άρη κατά -2,57% και οι ηττημένοι είναι μετοχές με πολύ μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή. Ήτοι ΕΥΔΑΠ -9,07%, ΕΕΕ -6,84%, ΔΕΗ -6,05%, ΓΡΙΒ -5,69%, ΜΕΤΚ -5,31%, ΤΕΝΕΡΓ -5,13%, ΠΕΙΡ -5,10%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -4,38% και ΕΤΕ -4,26%. Να δούμε αν θα διατηρήσουν την ορμή τους μετά από δυο συνεδριάσεις. Το θετικό κλίμα διεθνώς συντηρείται με την Νέα Υόρκη στη μεγαλύτερη άνοδο για το 2015, μετά από τη μεγαλύτερη βουτιά σε τέσσερα χρόνια.
Στο χθεσινό σχόλιο καταλήξαμε με ένα ερώτημα: Να δούμε αν θα διατηρήσουν την ορμή τους μετά από δυο συνεδριάσεις. Λαμβάνουμε λοιπόν την τιμή να παρουσιαστούμε και να αναφέρουμε ότι από τους «νικητές του διημέρου» μετά τη συνεδρίαση της Τρίτης, η ΤΙΤΚ χθες από το +5,37% στο διήμερο εμφάνισε πτώση -4,53%. Η ΕΥΡΩΒ από +2,38% έκλεισε με απώλειες -2,33%, η ΛΑΜΔΑ από +1,69% έπεσε χθες -1,19%, η ΑΛΦΑ που είχε κέρδη +1,08% έχασε -1,09% την Τετάρτη και η ΒΙΟ από το +0,47% Δευτέρα Τρίτη έπεσε -1,85% χθες. Δηλαδή οι θεσμικοί λες και σταμπάρισαν τα ανοδικά, στην ανατάραξη των δυο πρώτων συνεδριάσεων της εβδομάδας, blue chip και τους ακύρωσαν τα κέρδη κρατώντας την ανοδική ορμή μόνο στην ΜΟΗ, που στο +2,76% του διήμερου της έδωσαν άλλο ένα +3,59%.
Υπάρχει κυκλικότητα στις πιέσεις και στο αγοραστικό ενδιαφέρον, που έχει σαν τελικό αποτέλεσμα στην πορεία των τιμών μέσα στο χρόνο με τον τρόπο που περιγράψαμε πιο πάνω.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές διεύρυναν τα κέρδη τους την Πέμπτη, καθώς η έντονη ανάκαμψη των τιμών στη Wall Street και τα κέρδη στις κακοποιημένες κινεζικές μετοχές συνέβαλλαν να υποχωρήσουν οι φόβοι ότι βρίσκονται προ μιας βαθιάς και παρατεταμένης παγκόσμιας κατηφόρας της αγοράς, ενώ το δολάριο ισχυροποιήθηκε αμέσως μόλις χαλάρωσε η αποστροφή του κινδύνου.
Το κλίμα υποστηρίχθηκε επίσης από τις παρατηρήσεις, που έκανε ο πρόεδρος της Fed στη Νέα Υόρκη William Dudley την Τετάρτη, ο οποίος δήλωσε ότι η προοπτική μιας αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο του «φαίνεται ότι είναι λιγότερο συναρπαστική» από ό, τι ήταν μόλις πριν από εβδομάδες, με δεδομένη την απειλή που συνιστά για την οικονομία των ΗΠΑ η πρόσφατη αναταραχή στις αγορές.
Παρόλα αυτά, ορισμένοι επενδυτές παρέμειναν στην άκρη, μετά ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν σχεδόν κατά 2% στη διάρκεια της νύχτας και πριν από επιπλέον μετρήσεις, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, στη δραστηριότητα σχετικά με τον τομέα της βιομηχανίας και των υπηρεσιών της Κίνας.
Οι Αγορές σε όλο τον κόσμο βυθίστηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα καθώς η πτώση στις μετοχές της Σαγκάης τροφοδότησε τις ανησυχίες για την οικονομική υγεία της Κίνας, αλλά επέστρεψε κάποια ηρεμία μετά την απόφαση να ξεδιπλώσει το Πεκίνο βήματα πολιτικής ισχυρής νομισματικής χαλάρωσης, αργά την Τρίτη.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 1,8%, τραβώντας μακριά από τα χαμηλά τριετίας που χτύπησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Οι Κινέζικες μετοχές, ήταν στο επίκεντρο των πρόσφατων δονήσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αυξήθηκαν στις αρχές του εμπορίου, με τον δείκτη CSI300 στο +2,5% και ο Shanghai Composite έφθασε να κερδίζει 2,1% αλλά τελευταία ήταν στο +0,55%. Οι δείκτες είχαν βυθιστεί περισσότερο από 20% κατά την τελευταία εβδομάδα.
Ο Nikkei του Τόκιο αυξήθηκε 1,13%, προσθέτοντας στο κέρδος κατά +3,2% της προηγούμενης ημέρας, μετά από τις αμερικανικές μετοχές που εμφάνισαν τη μεγαλύτερη άνοδο τους μιας ημέρας, σε τέσσερα χρόνια.
Κατά ειρωνικό τρόπο, οι αμερικανικές μετοχές ανέβηκαν την Τετάρτη στηριγμένες στις προσδοκίες ότι η Fed θα κρατηθεί μακριά από μια άνοδο στα επιτόκια τον επόμενο μήνα λόγω της παγκόσμιας αβεβαιότητας, που προκάλεσε η πτώση λόγω υψηλών ρευστοποιήσεων μετοχών στην Κίνα στις προηγούμενες συνεδριάσεις.
Το αμερικανικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε με την υποχώρηση στην αποστροφή του κινδύνου που έφερε μειωμένη ζήτηση για το γεν και το ευρώ, τα οποία είχαν αγοραστεί ως ασφαλές καταφύγιο κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πώλησης θέσεων επί μετοχών.
Το δολάριο πήρε μια επιπλέον ώθηση από τα θετικά στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ που υποστήριξαν την άποψη ότι η Fed θα παραμείνει σε τροχιά για να αυξήσει τελικά τα επιτόκια, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να ανακάμπτει.
Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το δολάριο ανέβηκε στα 120,16 γιεν, +0,2% από τα επίπεδα της σχέσης ανταλλαγής στις αγορές των ΗΠΑ και αναρρώνει από ένα χαμηλό επτά μηνών στα 116,15 που σημειώθηκε τη Δευτέρα.
Το ευρώ ήταν περίπου 0,1% πάνω στα 1,1327 δολάρια, αφού έχει χάσει 1,7% στη διάρκεια της νύχτας, μακριά από το μέγιστο επτά μηνών στα 1,1715 που χτύπησε τη Δευτέρα.
Το κοινό νόμισμα είχε επίσης πληγωθεί από τις παρατηρήσεις από έναν ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Peter Praet είπε πως έχει αυξηθεί ο κίνδυνος να υστερήσει ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, λόγω της πτώσης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και της αδυναμίας που εμφανίζουν ορισμένες οικονομίες στο εξωτερικό.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Δεν υπάρχουν
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Οι μετοχές σε ράλι καθώς ανορθώθηκε το επενδυτικό φρόνημα
Η διάθεση για ανάληψη κινδύνου στην Ασία ενισχύθηκε από το ισχυρότερο, από το 2011, άλμα στις αγορές μετοχών των ΗΠΑ καθώς ο S & P 500 έκλεισε 3,9% υψηλότερα χθες. Όλες οι αγορές μετοχών στην Ασία ήταν ανοδικές, υπό την ηγεσία των αγορών στην Ινδονησία και στο Χονγκ Κονγκ. Οι Κινεζικές μετοχές έλαβαν επίσης μια ανάσα μετά από πτώση 25% από τις 11 Αυγούστου με τους δείκτες SHCOMP και SZCOMP στο +1,5% και +1%, αντίστοιχα. Στην αγορά του FX, τα περισσότερα ασιατικά νομίσματα ενισχύθηκαν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν επίσης (+ 2,1%) κατά τη διάρκεια της συνόδου της Ασίας σε από μια απροσδόκητη μείωση των αποθεμάτων αργού.
Ο Διοικητής της BoJ είπε ότι το σημερινό επίπεδο της ποσοτικής χαλάρωσης είναι αρκετό για τώρα. Οικονομολόγοι μας για την Ιαπωνία διατηρούν τις βασικές τους προβλέψεις για περαιτέρω χαλάρωση, τον Απρίλιο του 2016 και το ότι οποιαδήποτε στήριξη είναι πιο πιθανό να έρθει με τη μορφή συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Οι Ιαπωνικές μετοχές συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα ένα ράλι το γιεν εξασθένησε σε μια αντιστροφή της πτήσης προς την ασφάλεια στην αγορά για συνάλλαγμα.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να μη χαθούν κοινοτικοί πόροι ύψους σχεδόν 5 δισ. ευρώ που αφορούν την ολοκλήρωση του τρέχοντος και την εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ καλείται να επιδοθεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση, που ορίζεται κατά πάσα πιθανότητα αύριο, και η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές. Τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά, ιδίως για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 που λήγει οριστικά στις 31/12/2015. Αν δεν υπάρξει άμεση κινητοποίηση και επιτυχής μεταφορά κονδυλίων από τα επιχειρησιακά προγράμματα που «χωλαίνουν», τότε η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να απολέσει πόρους ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ. Στα 3 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι πόροι (κοινοτικοί και εθνικοί) του νέου ΕΣΠΑ, που θα πρέπει να απορροφηθούν το αργότερο έως τις αρχές του 2016.
Τον απολογισμό του έργου του, κατά τη διάρκεια του πρώτου επτάμηνου του έτους, δίνει στη δημοσιότητα η γενική γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών. Βασικός στόχος, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, αποτέλεσε η αξιοποίηση της δυνατότητας χρηματοδότησης από πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες, προκειμένου να μεταβούμε σε ένα καλύτερο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης.
Τη βεβαιότητα ότι γίνονται διαρκώς βήματα για τη χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων (capital controls), εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Μάλιστα, ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι «πολύ σύντομα» οι περιορισμοί θα αρθούν πλήρως. Αναφερθείς στα κόκκινα δάνεια, ο αρμόδιος υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ διευκρίνισε ότι το εν λόγω θέμα βρίσκεται σε συνάρτηση με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Καθαρά κέρδη ύψους 60 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Τράπεζα Κύπρου κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών του 2015.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους, για το ίδιο διάστημα, ανήλθαν σε 439 εκατ. ευρώ και το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο στο 3,88%.
Τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 533 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδα περιορίστηκαν στα 194 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη πριν τις προβλέψεις και τις απομειώσεις, τα έξοδο αναδιάρθρωσης και τις μη συνεχιζόμενης δραστηριότητες ανήλθαν στα 339 εκατ. ευρώ.
Εντός χρονοδιαγράμματος βρίσκεται η διαδικασία αποτίμησης των κεφαλαιακών αναγκών για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες όμως προσβλέπουν σε γοργή ολοκλήρωση των πολιτικών εξελίξεων ώστε να προχωρήσει εγκαίρως η ανακεφαλαιοποίηση.
Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι η σύντομη προεκλογική περίοδος είναι θετική, όπως και ο στόχος να αναδειχθεί μια νέα, ισχυρή κυβέρνηση η οποία θα εφαρμόσει αποτελεσματικά τη συμφωνία και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία, αλλά στον αντίποδα το ρίσκο μιας παρατεταμένης μετεκλογικά πολιτικής αβεβαιότητας δημιουργεί ανησυχία.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Tην άντληση 35 δισ. δολαρίων μέσω της έκδοσης 5ετών ομολόγων, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ,σύμφωνα με το Bloomberg. Ειδικότερα, το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,463% έναντι 1,625% της προηγούμενης δημοπρασίας.
Ο δείκτης κάλυψης ανήλθε στο 2,34 έναντι 2,47 φορών. Η συμμετοχή των ξένων υποχώρησε στο 50,1% έναντι 59,9% φορών.
Άκαρπη απέβη η προσπάθεια της Monsanto να εξαγοράσει τη Syngenta, σύμφωνα με δημοσίευμα του MatketWatch. Η Monsanto, η οποία ειδικεύεται στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων σπόρων, είχε καταθέσει τον Απρίλιο πρόταση εξαγοράς της Syngenta, η οποία εστιάζει στην παραγωγή φυτοφαρμάκων. Το συνολικό ύψος της πρότασης ανερχόταν στα 46 δισ. δολάρια ή στα 470 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή.
Κατά 5,5 εκ. βαρέλια μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Platts.
Όπως αναφέρει το MarketWatch, τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 5,5 εκ. βαρέλια, αν και οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά 1,9 εκ. βαρέλια. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αφορούν την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε στις 21 Αυγούστου. Η τιμή του πετρελαίου (WTI) υποχωρεί αυτή τη στιγμή στο -0,3% και τα 39,16 δολάρια/βαρέλι.
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη έχουν αυξηθεί σημαντικά, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Πίτερ Πρετ. «Υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι στο μονοπάτι για την επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2%» τόνισε χαρακτηριστικά, ο Ευρωπαίος τραπεζίτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις καθοδικές πιέσεις συμβάλλουν τόσο οι πτωτικές τάσεις στην τιμή των μετάλλων, όσο και η επιβράδυνση στις οικονομίες των αναδυόμενων χωρών.