Στο γράμμα αλλά όχι και στο πνεύμα της Εταιρικής Διακυβέρνησης εμφανίζονται να «συμμορφώνονται» οι εισηγμένες ελληνικές εταιρείες, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγαν η Grant Thornton και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Οι εταιρείες εφαρμόζουν μεν τις διατάξεις του Νόμου 3016/2002, αλλά, ως επί το πλείστον, δεν παρέχουν περαιτέρω πληροφόρηση για τις πρακτικές και διαδικασίες που ακολουθούν και δεν εξηγούν τους λόγους απόκλισης από το θεσμικό πλαίσιο.
Τρία χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση των αρχών Eταιρικής Διακυβέρνησης από την ελληνική Πολιτεία και έξι χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση των Συστάσεων Βέλτιστης Πρακτικής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Εταιρική Διακυβέρνηση έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα για τις εισηγμένες εταιρίες, τις εποπτικές αρχές και όλους τους φορείς της αγοράς. Είναι αναγνωρισμένη πλέον η σημασία της για την αποτελεσματική διοίκηση των επιχειρήσεων και κοινώς παραδεκτή η ανάγκη εφαρμογής των σχετικών αρχών για τη δραστικότερη διαφύλαξη και προώθηση των συμφερόντων των μετόχων.
Στην Ελλάδα, τρεις στις δέκα επιχειρήσεις ισχυρίζoνται ότι εφαρμόζουν πλήρως τις σχετικές οδηγίες και συστάσεις. Οι επτά στις δέκα διατείνονται ότι εξηγούν τους λόγους απόκλισης από τις βέλτιστες πρακτικές. Ωστόσο, μόνο δύο στις δέκα δημοσιοποιούν έκθεση συμμόρφωσης με το θεσμικό πλαίσιο.
Πηγή: ΑΠΕ