Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2005 20:37

Ανάγκη βελτίωσης της εικόνας του ναυτιλιακού κλάδου

Στην πανευρωπαϊκή διάσκεψη Mare Forum, την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Ιωάννης Τζωάννος.

Στην ομιλία του ο κ. Τζωάννος τάχθηκε εκ νέου κατά της προοπτικής να μην εκπροσωπείται ενιαία η Ε.Ε. στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), θέση η οποία δικαιώθηκε από την οριστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποσύρει την υποψηφιότητά της ως μέλος του ΙΜΟ.

Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών βελτίωσης της εικόνας του ναυτιλιακού κλάδου στο ευρύ κοινό και προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς προβάλλει ορατός ο κίνδυνος απώλειας της ναυτιλιακής τεχνογνωσίας για τα κράτη - μέλη. Υποστήριξε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ρυθμιστικές παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η οδηγία για την ατυχηματική ρύπανση της θάλασσας, η οποία, μεταξύ άλλων, ποινικοποιεί άμετρα το ναυτικό επάγγελμα.

Τέλος, επισήμανε την ανάγκη οι όποιες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υιοθέτηση οδηγιών, να συνοδεύονται από μελέτη του συνόλου των επιπτώσεών τους στο ναυτιλιακό κλάδο.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και συμμετείχαν περισσότεροι από 250 σύνεδροι, μεταξύ των οποίων ο Επίτροπος Αλιείας και Ναυτιλιακών Υποθέσεων της Ε.Ε., o επίτροπος Ενέργειας, υπουργοί και εκπρόσωποι ναυτιλιακών. φορέων.