H Eλλάδα καταψήφισε χθες στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας την απόφαση που ελήφθη με ειδική πλειοψηφία σχετικά με την αναθεώρηση της κοινής οργάνωσης αγοράς ζάχαρης, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελoς Μπασιάκος τόνισε πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας, για τις οποίες η χώρα μας ήταν πάντοτε κατηγορηματικά αντίθετη, θα αξιοποιήσουμε σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, όλες τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις, ώστε να στηρίξουμε τους αγρότες και τη βιομηχανία μας.
Τι προβλέπει η απόφαση
Η απόφαση προβλέπει τη μείωση της θεσμικής τιμής στη ζάχαρη κατά 36% σταδιακά σε τέσσερα χρόνια, αρχής γενομένης από την περίοδο 2006-2007 με την τιμή να μειώνεται από 631,9 ευρώ τον τόνο φέτος σε 400 ευρώ τον τόνο την περίοδο 2009-2010. Η μείωση της τιμής θα είναι της τάξης του 20% τον πρώτο χρόν , 25% το δεύτερο χρόνο, 30% τον τρίτο χρόνο για να φτάσει το 36% τον τέταρτο χρόνο.
Η απόφαση προβλέπει ακόμη τη μείωση της τιμής των ζαχαρότευτλων κατά 39% μέσα στην τετραετία, αρχής γενομένης από την περίοδο 2006/2007 με την τιμή να μειώνεται από 43,63 ευρώ τον τόνο φέτος στα 26 ευρώ τον τόνο την περίοδο 2009/2010. Η κοινοτική αντιστάθμιση που αποφασίστηκε μέσα από την ενιαία ενίσχυση ανά εκμετάλλευση, θα καλύπτει τελικά το 64,2% των απωλειών που θα έχουν οι παραγωγοί από τη μείωση της τιμής.
Προβλέπεται ακόμη για τις χώρες στις οποίες θα υπάρξει μείωση της παραγωγής πάνω από 50% η δυνατότητα πρόσθετης καταβολής ενός ποσού στους παραγωγούς που θα ισοδυναμεί με το 30% της απώλειας εισοδήματος για μια περίοδο που δεν θα υπερβαίνει τα πέντε χρόνια. Στο ποσό αυτό θα μπορούν να προστεθούν και κάποιοι περιορισμένοι εθνικοί πόροι.
Προβλέπεται ότι το νέο καθεστώς θα ισχύσει μέχρι την περίοδο 2014/2015 χωρίς να υπάρχει ρήτρα αναθεώρησης του. Με το νέο καθεστώς προωθείται ακόμη η κατάργηση του συστήματος παρέμβασης μετά την τετραετία και η αντικατάσταση της τιμής παρέμβασης από τιμή αναφοράς. Εισάγεται ακόμη η θέσπιση συστήματος ιδιωτικής αποθεματοποίησης, ως δικλείδας ασφαλείας, για το ενδεχόμενο μείωσης της αγοραίας τιμής σε επίπεδα χαμηλότερα από την τιμή αναφοράς.
Εισάγεται επίσης ένα καθεστώς αναδιάρθρωσης σε εθελούσια βάση, διάρκειας τεσσάρων ετών, για τις βιομηχανίες ζάχαρης και τους παραγωγούς ισογλυκόζης και σιροπιού ινσουλίνης , προκειμένου να ενθαρρυνθούν η παύση της λειτουργίας βιομηχανιών και η παραίτηση από ποσοστώσεις και να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διαδικασίας αναδιάρθρωσης. Η ενίσχυση αυτή θα ανέρχεται σε 730 ευρώ ανά τόνο τον πρώτο και το δεύτερο χρόνο, θα μειωθεί σε 625 ευρώ τον τρίτο χρόνο και σε 520 ευρώ τον τέταρτο χρόνο.
Από τις ποσοστώσεις παραγωγής ζάχαρης εξαιρείται η ζάχαρη που προορίζεται για τη χημική και τη φαρμακευτική βιομηχανία καθώς και για την παραγωγή βιοαιθανόλης.
Πηγή: ΑΠΕ