Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, καθώς η αύξηση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, με την έναρξη της εορταστικής περιόδου, ώθησε ανοδικά τις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Sony Corp. και της AU Optronics Corp.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,3%, φθάνοντας στις 114,72 μονάδες, στις 12:28' μ.μ. στο Τόκυο, αντιστρέφοντας τις απώλειες 0,2% δύο ημερών, οδεύοντας να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα από τις 17 Ιουλίου του 2000. Οι δείκτες με τις μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και των καταναλωτικών αγαθών, σημείωναν τα υψηλότερα κέρδη.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 αναρριχήθηκε 0,6%, φθάνοντας στις 14.877,61 μονάδες, οδεύοντας να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα από τις 14 Δεκεμβρίου του 2000. Ο Topix, σημείωνε άνοδο 0,4%. Ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι μετοχές, καθώς υπάρχουν σημάδια, ότι οι ξένοι επενδυτές αυξάνουν τις συμμετοχές τους σε ιαπωνικές μετοχές.

Στην Ταϊβάν, ο δείκτης Taiex, σημείωνε άνοδο 1,2% και τη μεγαλύτερη μεταξύ των λοιπών δεικτών της περιφέρειας. Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi αναρριχήθηκε 0,3%, οδεύοντας να κλείσει σε επίπεδα ρεκόρ. Ανοδικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα, τη Ν. Ζηλανδία και τη Μαλαισία, όπου σημείωναν απώλειες και στην Ταϊλάνδη, όπου ο δείκτης SET, σημείωνε ελαφρά διαφοροποίηση. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στις Φιλιππίνες, λόγω εθνικής εορτής.

Στις ΗΠΑ, ο Standard & Poor's 500 Index σημείωσε άνοδο 0,2%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των τεσσάρων ετών, καθώς εικάζετο ότι οι λιανικές πωλήσεις κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών το Σαββατοκύριακο, θα ξεπερνούσαν τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Οι λιανικές πωλήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, εκτινάχθηκαν κατά 22%, φθάνοντας στα 27,8 δισ. δολ. μέσα στο Σαββατοκύριακο, σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς οι καταναλωτές αγόρασαν ηλεκτρονικά, ρούχα και βιβλία, σύμφωνα με έκθεση της National Retail Federation, στις 27 Νοεμβρίου.