Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2005 09:17

Σιγκαπούρη: Απροσδόκητη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ αύξηση σημείωσε τον Οκτώβριο η βιομηχανική παραγωγή της Σιγκαπούρης, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι εταιρείες ηλεκτρονικών και οι φαρμακοβιομηχανίες αύξησαν την παραγωγή τους.

Η βιομηχανία, που αποτελεί το 1/ 4 της οικονομίας ύψους 107 δισ. δολ., αυξήθηκε – εποχιακώς προσαρμοσμένη – 0,1% έναντι του Σεπτεμβρίου, όταν σημείωσε αύξηση 10,7% (αναθεωρημένα στοιχεία), σύμφωνα με την σημερινή επίσημη ανακοίνωση.

Τα ηλεκτρονικά, αποτελούν περίπου το 32% της βιομηχανικής παραγωγής της Σιγκαπούρης και ο τομέας των φαρμάκων, το 19%.

Συνολικά, η βιομηχανική παραγωγή το δεκάμηνο του 2005 αυξήθηκε 8,6% έναντι με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι εξαγωγές – εκτός πετρελαίου – της Σιγκαπούρης, αυξήθηκαν 9,9% - εποχιακώς προσαρμοσμένες τον Οκτώβριο έναντι του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του συμβουλίου διεθνών επιχειρήσεων της Σιγκαπούρης, στις 17 Νοεμβρίου.

Σιγκαπούρη και Ταϊβάν, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για το 2005, καθώς και οι δύο αναπτύχθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε ένα έτος, αποτέλεσμα των φορτώσεων ηλεκτρονικών στο εξωτερικό.

Η παραγωγή ηλεκτρονικών της Σιγκαπούρης αυξήθηκε 16,4% τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά από άνοδο (αναθεωρημένα στοιχεία) 5,6% τον Σεπτέμβριο. Για το δεκάμηνο του έτους, η παραγωγή ηλεκτρονικών αυξήθηκε 6,2%, σε σύγκριση με πέρυσι.

Η παραγωγή chip για κομπιούτερ αυξήθηκε 23,9% τον Οκτώβριο, έναντι του προηγούμενου έτους, μετά την άνοδο 3,3% (αναθεωρημένα στοιχεία) τον Σεπτέμβριο. Η παραγωγή σκληρών δίσκων αυξήθηκε 9,2%, έναντι του προηγούμενου έτους μετά την άνοδό της κατά 18,9% τον Σεπτέμβριο.

Η παραγωγή των φαρμακευτικών εταιρειών αυξήθηκε 30,7% τον Οκτώβριο έναντι του προηγούμενου έτους, μετά άνοδο 214,6% τον Σεπτέμβριο (αναθεωρημένα στοιχεία).

Η παραγωγή φαρμάκων το δεκάμηνο του έτους σημείωσε αύξηση 15% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση.