Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2005 18:16

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: Στα 67,4 εκατ. ευρώ τα κέρδη της Emporiki Bank

Σε €67,4 εκατ. ανήλθαν στο εννεάμηνο του 2005 τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους της Emporiki Bank έναντι μόλις €1,9 εκατ. στο αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Τα κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε €95,3 εκατ. από €6,8 εκατ. το α’ εννεάμηνο του 2004 ως αποτέλεσμα της σταδιακής ανάκαμψης των βασικών κατηγοριών οργανικών εσόδων και της αισθητής συρρίκνωσης των λειτουργικών εξόδων.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 9,3% και ανήλθαν σε €471,1 εκατ. το α΄ εννεάμηνο του 2005 έναντι €430,9 εκατ. στο ίδιο διάστημα του 2004.

To γεγονός αυτό, σύμφωνα με τη διοίκηση, αντικατοπτρίζει τη στροφή προς την καταναλωτική και τη στεγαστική πίστη, οι οποίες αποτελούν πλέον σχεδόν το 40% του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας έναντι 35,4% στο α’ εννεάμηνο του 2004, και το σταθερά υψηλό καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (3,3% στο α΄ εννεάμηνο 2005).

Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες διαμορφώθηκαν σε €110,3 εκατ. σημειώνοντας άνοδο κατά 8,9% έναντι του αντίστοιχου εννεαμήνου του 2004. Η άνοδος αυτή οφείλεται σε προμήθειες που σχετίζονται με χορηγήσεις και σε στοχευμένες ενέργειες ανατιμολόγησης, θα ήταν δε υψηλότερη αν δεν είχαν δημιουργηθεί τα προβλήματα στη συναλλακτική δραστηριότητα πελατών μας από τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Τα καθαρά έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες ανήλθαν σε €19,6 εκατ. σημειώνοντας μείωση κατά 32,3% έναντι του α΄ εννεαμήνου του 2004. Η μείωση αυτή οφείλεται στις εξυγιαντικές προσπάθειες που καταβάλλονται στο Φοίνικα.

Οι χορηγήσεις της τράπεζας διαμορφώθηκαν σε €14.3 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου 2005 έναντι €13 δισ. το Σεπτέμβριο του 2004, σημειώνοντας αύξηση 10,4% σε ετήσια βάση, παρά τις δυσλειτουργίες που προκλήθηκαν από τις παρατεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις και τη μαζική έξοδο περίπου 280 υπαλλήλων από την αρχή του έτους. Τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια αποτελούν την αιχμή της ανάπτυξης, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 39% του δανειακού χαρτοφυλακίου, με διείσδυση 27,6% και 11,4% αντίστοιχα.

Το α΄ εννεάμηνο του 2005, οι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης των υπολοίπων των στεγαστικών δανείων της Τράπεζας ήταν 24,2%, ενώ οι νέες εκταμιεύσεις, υποστηριζόμενες από τη νέα σειρά προϊόντων “My Home”, ανήλθαν σε €836 εκατ., διαμορφώνοντας το συνολικό υπόλοιπο της στεγαστικής πίστης σε €4 δισ.

Στην καταναλωτική πίστη οι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης των υπολοίπων της Τράπεζας ήταν 15,8%, με τις νέες εκταμιεύσεις (€395 εκατ.) - κατά βάση η νέα σειρά προϊόντων “Cash4U” -, να διαμορφώνουν το συνολικό υπόλοιπο καταναλωτικών δανείων σε €1,6 δισ. Σημαντική ανάπτυξη παρουσίασε η Credicom, καθώς τα δανειακά της υπόλοιπα το Σεπτέμβριο του 2005 έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί έναντι τις αντίστοιχης περιόδου του 2004 (€63 εκατ.)

Υπενθυμίζεται πως η Credicom δραστηριοποιείται αποκλειστικά μέσω δικτύων εμπόρων, καλύπτοντας έτσι για τον Όμιλο της Εμπορικής μια από τις πιο αναπτυσσόμενες αγορές στην καταναλωτική πίστη. Οι χορηγήσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 7,7% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2004, με το υπόλοιπο τους να ανέρχεται σε €4,5 δισ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η παρουσία της Εμπορικής στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω με την ολοκλήρωση πρόσφατα της σειράς επιχειρηματικών δανείων με την επωνυμία “Easy Business” (“Easy Ανοιχτό”, “Easy Επιχειρηματική Στέγη”, “Easy Εξοπλισμός”, “Easy Ρευστότητα”).

Τα µη κανονικώς εξυπηρετούμενα δάνεια (με καθυστέρηση άνω των 6 μηνών) ανήλθαν στο 5,9% του συνόλου των χορηγήσεων της Τράπεζας τον Σεπτέμβριο του 2005. Οι προβλέψεις καλύπτουν στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2005 το 75,7% των µη εξυπηρετούμενων δανείων. Στα δομικού χαρακτήρα μέτρα που έχουν ήδη δρομολογηθεί για τη βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου, προστέθηκε πρόσφατα η επέκταση της διαδικασίας “e-collect” για τη διαχείριση οφειλών με καθυστέρηση έως 180 ημέρες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου τα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου είναι ενθαρρυντικά.

Οι καταθέσεις της Τράπεζας αυξήθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση, προσεγγίζοντας τα €15 δισ. Σημαντική διαπίστωση αποτελεί πως δεν παρατηρήθηκε σοβαρή διατάραξη της σχέσης εμπιστοσύνης με τους καταθέτες λόγω των απεργιών. Η αύξηση των καταθέσεων οφείλεται κυρίως στη μεγάλη προσέλκυση προθεσμιακών καταθέσεων (+36,3%), κλασσικών και “Value Plus”, που αντιπροσωπεύουν πλέον το 37,9% του συνόλου των καταθέσεων τον Σεπτέμβριο του 2005 σε σχέση με 29,2% το αντίστοιχο διάστημα του 2004. Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου και όψεως, οι οποίες αποτελούν το 61% του συνόλου της καταθετικής βάσης, σημείωσαν αύξηση κατά 6,1% και ανήλθαν στα €9,1 δις. Στην αύξηση των λογαριασμών όψεως συνέβαλε η επιτυχημένη προώθηση του νέου λογαριασμού μισθοδοσίας και η ανάπτυξη νέων σχέσεων με μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της σειράς προϊόντων “Easy Business”.

Η τράπεζα, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της, προχωρά με προσεκτικά βήματα σε ανατιμολόγηση των αποταμιευτικών της προϊόντων, προετοιμαζόμενη για ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων. Έτσι, η σχέση ρευστότητας (δάνεια προς καταθέσεις) ανήλθε το Σεπτέμβριο του 2005 σε 95,7%, έναντι 91,1% πέρσι. Το σύνολο των υπό διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων πλησίασε τα €2,3 δισ., δείχνοντας καθαρή αύξηση €150 εκατ. σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2004, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, καθώς η Εμπορική ξεκίνησε τη διάθεση των νέων επενδυτικών προϊόντων “Advantage”.