Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, με τον περιφερειακό δείκτη να υποχωρεί από τα υψηλότερα επίπεδα πέντε ετών, μετά την υποχώρηση των μετοχών στις ΗΠΑ, που τόνωσε τις ανησυχίες ότι η αύξηση των πωλήσεων των εταιρειών λιανικής στις διακοπές, ενδέχεται να ωθήθηκαν από τις εκπτώσεις. Απώλειες σημείωναν οι μετοχές της Sony Corp. και της Samsung Electronics Co.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index έχανε 0,4%, φθάνοντας στις 115,18 μονάδες στη 1:17' μ.μ. στο Τόκυο. Χθες ο δείκτης έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα από τις 17 Ιουλίου του 2000. Οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου υψηλής τεχνολογίας και των καταναλωτικών αγαθών, αποτελούσαν περισσότερο από το 40% των συνολικών απωλειών του δείκτη.

Απώλειες σημείωναν και οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, μετά την έκθεση για τις πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι οι δαπάνες των καταναλωτών ενδέχεται να υποχωρήσουν. Οι μετοχές της Woodside Petroleum Ltd., οδήγησαν τον κλάδο της ενεργείας χαμηλότερα, μετά την υποχώρηση των τιμών του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 έχανε 0,6%, φθάνοντας στις 14.895,11 μονάδες, περιορίζοντας την άνοδο του 6,4% που σημείωσε σε οκτώ ημέρες. Απώλειες σημείωναν και οι λοιποί δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωνε ο δείκτης στις Φιλιππίνες.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor's 500 υποχώρησε 0,9% από τα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών, καθώς εκθέσεις έδειξαν ότι η άνοδος των πωλήσεων κατά το Σαββατοκύριακο του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day), ήταν το αποτέλεσμα των εκπτώσεων από καταστήματα όπως της Wal-Mart Stores Inc., κάτι που θα επηρεάσει τα κέρδη των εταιρειών του κλάδου.