Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2005 07:16

Ιαπωνία: Αύξηση παραγωγής, καταναλωτικών δαπανών, ανεργίας

ΑΥΞΗΣΗ σημείωσαν βιομηχανική παραγωγή και καταναλωτικές δαπάνες τον Οκτώβριο στην Ιαπωνία, καθώς η μεγαλύτερη ζήτηση για εξαγωγές, σε συνδυασμό με την αύξηση των μισθών, διατήρησαν την ανάπτυξη στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο.

Η βιομηχανική παραγωγή – εποχιακώς προσαρμοσμένη – αυξήθηκε 0,6% έναντι του Σεπτεμβρίου, υστερώντας των εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών, καθώς οι εταιρείες μείωσαν τα αποθέματά τους. Οι δαπάνες των καταναλωτών ανά μισθωτό, αναρριχήθηκαν 1,2%, σύμφωνα με διαφορετική κυβερνητική έκθεση σήμερα στο Τόκυο. Η ανεργία αυξήθηκε στο 4,5% από 4,2% μετά την απόφαση περισσοτέρων ανθρώπων να ψάξουν για δουλειά στην αναπτυσσόμενη οικονομία.

Οι εταιρείες με ηλεκτρονικά, όπως η Toshiba Corp. ανακάμπτουν από τον κορεσμό νωρίτερα φέτος, καθώς η διεθνής ζήτηση για κινητά τηλέφωνα, ψηφιακές κάμερες και φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ανακάμπτει. Η ζήτηση για εξαγωγές ενδέχεται να στηρίξει την οικονομία μετά την υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών που επηρέασαν αρνητικά την ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο.

Το γιέν υποχώρησε στα 119,28 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:50' μ.μ. στο Τόκυο, από 118,84 γιέν που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη.