Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2005 08:13

Thai Air: 74% η αύξηση των κερδών το δ' τρίμηνο

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 74%, σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της Thai Airways International Pcl, ανακάμπτοντας από τις μεγαλύτερες ζημίες σε τριμηνιαία βάση, μέσα σε πέντε χρόνια, μετά τις προσαυξήσεις των καυσίμων σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση του μπατ.

Τα καθαρά κέρδη για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, αυξήθηκαν στα 2,35 δισ. μπατ (57 εκατ. δολ. ΗΠΑ) ή 1,38 μπατ ανά μετοχή σε σύγκριση με τα περυσινά αναθεωρημένα κέρδη ύψους 1,35 δισ. μπατ ή 0,798 μπατ ανά μετοχή. Τα τριμηνιαία στοιχεία υπολογίστηκαν από το Bloomberg με την αφαίρεση των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου από τα αποτελέσματα για το σύνολο της χρήση που ανακοίνωσε χθες βράδυ η αεροπορική εταιρεία προς το Χρηματιστήριο.

Τα καύσιμα των αεροσκαφών διαπραγματεύθηκαν κατά μέσον όρο στα 63,68 δολ. το βαρέλι στη Σιγκαπούρη έως τις 30 Σεπτεμβρίου φέτος, 53% υψηλότερα από τα 41,52 δολ. το βαρέλι πριν από ένα χρόνο. Η τιμή του καυσίμων αεροσκαφών υποχώρησε στα 61,29 δολ. το βαρέλι χθες, από τα υψηλότερα παρά ποτέ επίπεδα στα οποία αναρριχήθηκε στις 3 Οκτωβρίου και στα 85,355 δολ. το βαρέλι, μείωση κατά 28%.

Η ισχυροποίηση 0,7% του μπατ έναντι του δολαρίου και κατά 3,1% έναντι του γιέν, μείωσε κατά πάσα πιθανότητα το εξωτερικό χρέος της εταιρείας, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι σε δολάρια ΗΠΑ και γιέν Ιαπωνίας.

Για το σύνολο της χρήσης η Thai Air ανακοίνωσε τα χαμηλότερα κέρδη μέσα σε τέσσερα χρόνια το 2005, εξ αιτίας της αύξησης του κόστους των καυσίμων.

Τα καθαρά κέρδη τη χρήση μειώθηκαν 33%, φθάνοντας στα 6,78 δισ. μπατ, σύμφωνα με την εταιρεία.

Σύμφωνα με τη διοίκησή της, το κόστος των καυσίμων τη χρήση αυξήθηκε κατά 50%, φθάνοντας στα 46,1 δισ. μπατ. Συνολικά, οι λειτουργικές της δαπάνες αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 15% φθάνοντας στα 151,7 δισ. μπατ.

Διεθνώς οι αεροπορικές εταιρείες ενδέχεται να εμφανίσουν φέτος ζημίες ύψους 7,4 δισ. δολ., υψηλότερες της εκτίμησης του Μαΐου για ζημίες 6 δισ. δολ., καθώς οι λογαριασμοί των καυσίμων αναρριχήθηκαν στα 97 δισ. δολ., με μέση τιμή τα 57 δολ. το βαρέλι, σύμφωνα με εκτίμηση της International Air Transport Association (ΙΑΤΑ) στις 13 Σεπτεμβρίου.