Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2005 08:36

Φιλιππίνες: Η χαμηλότερη αύξηση του ΑΕΠ σε δύο χρόνια

ΜΕ τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών, αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο η οικονομία των Φιλιππίνων, καθώς η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε και οι δαπάνες των καταναλωτών μειώθηκαν.

Η οικονομία των 85 δισ. δολ. αναπτύχθηκε – εποχιακώς προσαρμοσμένη – 0,6% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, μετά από ανάπτυξη 1,4%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης στη Μανίλα.

Πτωτικά κινήθηκαν οι επενδύσεις των εταιρειών, ενώ μειώθηκαν οι δαπάνες των καταναλωτών, καθώς η πρόεδρος της χώρας, Gloria Arroyo κατάφερε να αποκρούσει τις κατηγορίες για νοθεία στις εκλογές του 2004. Η συρρίκνωση της ανάπτυξης θα καταστήσει δυσκολότερη τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε μια χώρα με τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας στις χώρες της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού, όπου το 1/3 του πληθυσμού των 85 εκατ. ανθρώπων ζει με λιγότερα από 60 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ την ημέρα.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την Arroyo για νοθεία στις τελευταίες προεδρικές εκλογές και έκανε συλλαλητήρια για να την αναγκάσει να παραιτηθεί από τη θέση της. Η ίδια, αρνήθηκε τις κατηγορίες. Στις 8 Ιουλίου ο υπουργός Οικονομικών και άλλα εννέα μέλη της κυβέρνησής της παραιτήθηκαν, ζητώντας της να κάνει το ίδιο. Την ίδια ημέρα η πρώην πρόεδρος της χώρας, Corazon Aquino, ζήτησε επίσης την παραίτηση της Arroyo.

Η βιομηχανική παραγωγή των Φιλιππίνων, μειώθηκε 0,9% το τρίτο τρίμηνο – εποχιακώς προσαρμοσμένα στοιχεία – μετά την άνοδό της κατά 2,2% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία.

Οι δαπάνες των καταναλωτών αυξήθηκαν 1% το τρίτο τρίμηνο, μετά από αύξηση 1,5% το δεύτερο. Η γεωργία αναπτύχθηκε 3,4%. Σημειώνεται ότι ο αγροτικός τομέας αποτελεί περίπου το 1/5 της οικονομίας της χώρας και απασχολεί το 1/3 του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας.

Η οικονομία της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,1% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το δεύτερο.

Οι δαπάνες της κυβέρνησης μειώθηκαν 2,1% το τρίμηνο έως και τις 30 Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με πέρυσι. Οι επενδύσεις μειώθηκαν 3,8% κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, η ανάπτυξη στο σύνολο του έτους, θα είναι χαμηλότερη του κατώτατου σημείου της κλίμακας για ανάπτυξη από 5,3% έως 6,3%.

Ο βασικός δείκτης τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο των Φιλιππίνων, σημείωνε άνοδο 0,03% στις 11:17' π.μ. στη Μανίλα, ενώ το πέσο ισχυροποιήθηκε 0,3% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, φθάνοντας στα 53,99.