Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2005 08:45

Αυστραλία: 0,5% η αύξηση των λιανικών πωλήσεων

ΑΥΞΗΣΗ σημείωσαν τον Οκτώβριο οι λιανικές πωλήσεις στην Αυστραλία, καθώς η υποχώρηση των τιμών της βενζίνης άφησε τους καταναλωτές με περισσότερα χρήματα για δαπάνες σε εστιατόρια και σούπερ μάρκετ, στηρίζοντας την ανάπτυξη στην πέμπτη σε μέγεθος οικονομίας της Ασίας-Ειρηνικού.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,5% έναντι του Σεπτεμβρίου, μήνα κατά τον οποίον είχαν μειωθεί 0,3%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Σύδνεϋ. Κατά μέσον όρο, 20 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα σημείωναν αύξηση 0,4%.

Η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, ενδέχεται να τονώσει τα έσοδα των εταιρειών λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένης της Coles Myer Ltd., της μεγαλύτερης του κλάδου στη χώρα και της David Jones Ltd., η οποία την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της μειώθηκαν, καθώς οι τιμές των καυσίμων σε επίπεδα ρεκόρ απέτρεψαν τους καταναλωτές από τα καταστήματα. Η αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Οκτώβριο, ενδέχεται να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας το τέταρτο τρίμηνο, μετά τη μείωσή της, πλέον του ημίσεως το τρίτο τρίμηνο.

Το δολάριο της Αυστραλίας κινήθηκε ανοδικά και τα ομόλογα σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση μετά την ανακοίνωση των λιανικών πωλήσεων.

Σημειώνεται, ότι, οι πωλήσεις στα εστιατόρια και τα μπαρ αυξήθηκαν 1,7% τον Οκτώβριο έναντι του Σεπτεμβρίου και οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν 1,3%, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία. Αντιθέτως, οι πωλήσεις στα πολυκαταστήματα, μειώθηκαν 1,4%.