Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2005 08:57

Ινδία: Ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη από την γεωργία

ΜΕ τον ταχύτερο ρυθμό, έναντι των προβλέψεων, αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία της Ινδίας, καθώς οι βροχές του Ινδικού Ωκεανού, αύξησαν την εσοδεία για τα 600 εκατ. αγρότες της χώρας.

Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε 0,8% το τρίμηνο έως και τις 30 Σεπτεμβρίου έναντι του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας στο Ν. Δελχί. Η οικονομία της Ινδίας το πρώτο τρίμηνο αναπτύχθηκε με ρυθμό 8,1%.

Στις 25 Οκτωβρίου, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου έως το 7,5%, από το 7%. Πέρυσι, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,9%.

Η γεωργία κινήθηκε ανοδικά μετά την επιστροφή των κανονικών βροχοπτώσεων της περιόδου Ιουνίου-Σεπτεμβρίου, που τόνωσαν την παραγωγή. Η αγροτική παραγωγή αποτελεί το 22% της οικονομίας της χώρας. Πέρυσι παρέμεινε στάσιμη, μετά τις χαμηλότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων 17 ετών.

Η Reserve Bank of India διατήρησε στις 25 Οκτωβρίου αμετάβλητα τα επιτόκια με τα οποία δανείζει τις τράπεζες και στο 6%, στα ίδια επίπεδα από τον Απρίλιο του 2003 και στα χαμηλότερα από τον Μάϊο του 1973.

Η αύξηση 26% των εξαγωγών τονώνει επίσης την οικονομία της χώρας φέτος, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εμπορίου της Ινδίας Kamal Nath στις 28 Νοεμβρίου.