Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2005 09:09

Αυξημένα κατά 32,5% τα κέρδη της Alpha Bank στο τρίτο τρίμηνο

Στο τρίτο τρίμηνο του 2005, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους της Alpha Bank αυξήθηκαν κατά 32,5% και ανήλθαν σε ευρώ 138,2 εκατ. σε σχέση με ευρώ 104,3 εκατ. πέρυσι, με τα κέρδη του εννεαμήνου 2005 να διαμορφώνονται σε ευρώ 360,3 εκατ. ενισχυμένα κατά 15,3%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, «σε τακτική βάση και εξαιρουμένων των αποτελεσμάτων από χρηματοοικονομικές πράξεις, τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 40%.

Το καθαρό έσοδο τόκων και τα έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 19%, στηριζόμενα αφενός στον υψηλό ρυθμό αναπτύξεως των μεγεθών στις περισσότερο προσοδοφόρες εργασίες χορηγήσεων προς ιδιώτες και αφετέρου στην επιταχυνόμενη ανάπτυξη των εργασιών διαχειρίσεως χαρτοφυλακίου και επενδυτικής τραπεζικής. Οι δύο αυτές πηγές εσόδων που αποτελούν τα οργανικά μας έσοδα αντιστοιχούν σε ποσοστό που υπερβαίνει το 90% των συνολικών εσόδων. Τα αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές πράξεις επανήλθαν στο πλαίσιο του στόχου του προϋπολογισμού σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Τέλος, τα λοιπά έσοδα περιορίστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, όταν τα έσοδα ήταν ιδιαιτέρως υψηλά λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αναφορικά με το κόστος, τα τακτικά έξοδα αυξήθηκαν στο τρίτο τρίμηνο 2005 κατά 5,7% σε σχέση με πέρυσι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διατήρηση της αυξήσεως των τακτικών εξόδων για το εννεάμηνο του 2005 στο 5% σύμφωνα με το στόχο του προϋπολογισμού. Οι δαπάνες προσωπικού είναι αυξημένες κυρίως λόγω μισθολογικών αναπροσαρμογών, καθώς η αύξηση του προσωπικού στο εξωτερικό αντισταθμίζεται σχεδόν εξ’ολοκλήρου από τη μείωση του προσωπικού στην Ελλάδα. Με τις δαπάνες προσωπικού να αυξάνονται κατά 6,2% και τα γενικά έξοδα κατά 4,2%, επιτυγχάνεται σταθερά η επιδίωξή μας για συγκράτηση του κόστους, υποστηριζόμενη από το συνεχιζόμενο ανασχεδιασμό των υποστηρικτικών λειτουργιών. Βέβαια, σε ορισμένους τομείς υπάρχει μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων ενώ σε άλλους, όπως είναι η δραστηριοποίησή μας στη ΝΑ Ευρώπη, όπου υπάρχουν ανάγκες σε προσωπικό και υποδομές, οι δαπάνες αυξάνονται με υψηλότερο ρυθμό (+27% στο εννεάμηνο 2005 σε σχέση με πέρυσι).

Οι χορηγήσεις προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 19% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2005 και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 26,9 δισ.. Ο ρυθμός αυξήσεως των χορηγήσεων είναι επιταχυνόμενος, από το 15% στο τέλος Ιουνίου του 2005 και 13,5% στο τέλος Μαρτίου 2005, προερχόμενη από την ταχεία αύξηση των χορηγήσεων προς ιδιώτες. Οι χορηγήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 18,2%, ενώ οι χορηγήσεις εκτός Ελλάδος σημείωσαν υψηλότερο ρυθμό αυξήσεως της τάξεως 25,8%. Οι προβλέψεις απομειώσεως διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 1.003,4 εκατ. ή 3,7% του συνόλου των χορηγήσεων (3,4% στην Ελλάδα και 6,0% στο εξωτερικό), ποσοστό που παραμένει αμετάβλητο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι ζημίες απομειώσεως οι οποίες διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 65 εκατ. ή 0,99% του μέσου όρου των χορηγήσεων, συνεχίζουν να κυμαίνονται κοντά στην ιστορική τιμή του 1%, έχοντας μειωθεί από το 1,1% που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2005.

Η προσέλκυση κεφαλαίων πελατείας επιταχύνθηκε περαιτέρω το τρίτο τρίμηνο του 2005. Τα κεφάλαια πελατείας αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 9,9% και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 36,8 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου 2005 από 7,7% στο τέλος Ιουνίου του 2005 και 4,7% στο τέλος Μαρτίου 2005. Οι παραδοσιακές καταθέσεις (όψεως, ταμιευτηρίου και προθεσμίας), που αποτελούν το 58% των συνολικών κεφαλαίων της πελατείας μας, αυξήθηκαν κατά 13,3% (10,9% στην Ελλάδα και 28,6% στο εξωτερικό) σε Ευρώ 20,0 δισ., ενώ οι τοποθετήσεις σε επενδυτικούς λογαριασμούς (όπως private banking και αμοιβαία κεφάλαια πλην διαχειρίσεως διαθεσίμων) κατά 64,4% σε Ευρώ 8,7 δισ. Τέλος, οι πωλήσεις τίτλων αυξήθηκαν κατά 16,5% σε Ευρώ 6,1 δισ., από τα οποία Ευρώ 4,8 δισ. αντιπροσωπεύουν κεφάλαια που τοποθετήθηκαν σε ομόλογα της Alpha Bank».

«Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε με επιτυχία τη στρατηγική μας. Οι οργανωτικές και λειτουργικές αλλαγές που είναι εν εξελίξει, καθώς και οι επενδύσεις σε νέα συστήματα και τεχνολογίες, έχουν ενισχύσει την αναπτυξιακή μας πορεία. Είμαστε έτοιμοι να επεκταθούμε με ταχύτερο ρυθμό στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και να αυξήσουμε την αποδοτικότητα των ταχέως αναπτυσσομένων εργασιών λιανικής στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος.

Ο κ. Δημήτριος Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος, δήλωσε τα εξής: «Τα μεγέθη και τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου 2005 επιβεβαιώνουν ότι η Τράπεζα βρίσκεται σταθερά σε επιταχυνόμενη τροχιά ανόδου, ιδιαίτερα στους τομείς της καταναλωτικής και στεγαστικής πίστεως και της προσελκύσεως κεφαλαίων πελατείας. Στις χορηγήσεις επιχειρήσεων, όπου έχουμε μακράν το υψηλότερο μερίδιο αγοράς, συνεχίζεται η αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου με σκοπό αφενός να διατηρήσουμε την κερδοφορία και αφετέρου να διαφυλάξουμε την ποιότητά του. Με το κόστος λειτουργίας να συγκρατείται εντός των ορίων του προϋπολογισμού, η αύξηση των κερδών επιταχύνεται με τα τακτικά κέρδη να αυξάνονται κατά 40% σε ετήσια βάση, από 15% στο πρώτο εξάμηνο του έτους».