Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς όπως όλα δείχνουν η χώρα φαίνεται ότι εισέρχεται σε έναν νέο κύκλο πολιτικών εξελίξεων, με τους επενδυτές να «υποδέχονται» τις σχετικές διεργασίες με έντονη ανησυχία.
Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς όπως όλα δείχνουν η χώρα φαίνεται ότι εισέρχεται σε έναν νέο κύκλο πολιτικών εξελίξεων, με τους επενδυτές να «υποδέχονται» τις σχετικές διεργασίες με έντονη ανησυχία.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 3,52% στις 651,56 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 672,74 μονάδες και η χαμηλότερη στις 647,44. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,34% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 29,41 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 0,44 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 3,54% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 3,74%.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες η εγχώρια αγορά κινήθηκε με βάση την πολιτική ειδησεογραφία, και δη τις διαρροές ότι ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλίες πιθανότατα προς την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Το σενάριο αυτό αν και ήταν πολύ πιθανό από τη στιγμή που υπήρξε συμφωνία μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης, δεν είχε τιμολογηθεί πλήρως από την αγορά, με αποτέλεσμα σήμερα να δούμε μια βίαιη πτώση.
Οι traders, όσοι είχαν απομείνει τις τελευταίες δύο εβδομάδες λόγω θερινών διακοπών, είχαν τηρήσει μια θετική στάση αναμονής, προχωρώντας περισσότερο σε αναπροσαρμογές χαρτοφυλακίων. Όμως, στη σημερινή συνεδρίαση εντοπίστηκαν περισσότερο στρατηγικές εντολές, οι οποίες για ακόμη μία φορά επικεντρώθηκαν στον τραπεζικό κλάδο. Ενδεικτικό, άλλωστε, της κίνησης αυτής ήταν το στοιχείο ότι από τα τα 109 εκατ. τεμάχια του συνολικού όγκου του Χ.Α τα 96,8 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη της αγοράς ανέφεραν στο naftemporiki.gr ότι εάν επιβεβαιωθεί η προκήρυξη νέων εκλογών, ο τραπεζικός κλάδος θα παρατείνει το «πάγωμα» των χορηγήσεων, η εμπιστοσύνη θα καθυστερήσει να επανέλθει και η οικονομία θα επηρεαστεί αρνητικά. Ο κλάδος σε κάθε περίπτωση θα δεχτεί ένα ακόμη πλήγμα, ενώ παράλληλα θα συνεχιστεί και η αβεβαιότητα για την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος της ελληνικής οικονομίας, το οποίο περιλαμβάνει και τα μέτρα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Στα θετικά, πάντως, της ημέρας, η Ελλάδα σήμερα κατέβαλε ποσό ύψους 3,2 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποπληρώνοντας το ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου που είχε στην κατοχή της η ΕΚΤ, μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης.
Στο ταμπλό τώρα η εικόνα σήμερα ήταν άκρως αρνητική. Η Alpha Bank σημείωσε απώλειες 14,66% χάνοντας πλέον και τα επίπεδα των 10 σεντς, ενώ κάτω από τα 50 σεντς έκλεισε η Εθνική, η οποία σημείωσε απώλειες 9,45%. Στο -13,51% έκλεισε η Πειραιώς και με απώλειες 12% η Eurobank.
Από το sell off δεν «γλίτωσαν» ούτε οι μετοχές της Μυτιληναίος, οι οποίες έκλεισαν στο -7,14%, όπως άλλωστε και των Ελληνικών Πετρελαίων, που ολοκλήρωσαν τις δικαιοπραξίες στο -7,33%. Απώλειες 7,24% σημείωσε και η Ελλάκτωρ, στο -4,58% η Grivalia, στο -4,76% η ΓΕΚ Τέρνα, στο -4,26% η ΕΧΑΕ και στο -4,45% η ΟΠΑΠ.
Ανοδικά έκλεισαν μόνο οι μετοχές της Τιτάν (+3,48%) και του ΟΤΕ (+0,37%).
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος της Υγείας (-13,82%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Κατασκευών-Υλικών (+0,96%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 25 κινήθηκαν ανοδικά, 74 καθοδικά, ενώ η τιμή 12 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.