Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015 09:58

Market Beat: Στη ζυγαριά η ανακούφιση από τη στήριξη και ο φόβος από τη βουτιά των αγορών

Οι επενδυτές έχουν επιλέξει να εκφράζουν με μεγαλύτερη αμεσότητα τις προσδοκίες τους για τις προοπτικές της οικονομίας πάνω στην τιμή των συστημικών τραπεζών που φιλοξενούνται στον 25άρη. Στον κλάδο οι συνεδριάσεις με σταθερές πιέσεις ή σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον δεν είναι διαρκώς εναλλασσόμενες αλλά έχουν διάρκεια ημερών. Χθες ανακόπηκε με κέρδη της τάξης του +1,4% μια αλυσίδα 3 πτωτικών συνεδριάσεων που διαδέχθηκε μια άλλη με 4 ανοδικά.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Οι επενδυτές έχουν επιλέξει να εκφράζουν με μεγαλύτερη αμεσότητα τις προσδοκίες τους για τις προοπτικές της οικονομίας πάνω στην τιμή των συστημικών τραπεζών που φιλοξενούνται στον 25άρη. Στον κλάδο οι συνεδριάσεις με σταθερές πιέσεις ή σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον δεν είναι διαρκώς εναλλασσόμενες αλλά έχουν διάρκεια ημερών. Χθες ανακόπηκε με κέρδη της τάξης του +1,4% μια αλυσίδα 3 πτωτικών συνεδριάσεων που διαδέχθηκε μια άλλη με 4 ανοδικά. Συνεπώς δεν αποκλείεται να υπάρξει συνέχεια στην άνοδο των τραπεζών αλλά αυτό δεν είναι από μόνη της  ικανή συνθήκη για άνοδο του ΓΔ. Είναι αναγκαία όπως φάνηκε χθες αλλά οι μεταβολές των υπόλοιπων κλαδικών δεικτών αποκαλύπτουν πως σε αρκετούς κλάδους τη μια μέρα δίνονται κέρδη και την επόμενη κουρεύονται με περίπου ίδιο ποσοστό.

Το ΧΑ μετρά ήδη τέσσερις συνεδριάσεις που ο ΓΔ συσσωρεύει στα τρέχοντα επίπεδα αφού στις 14/8 οδηγήθηκε στις 673,93 μονάδες, στις 17/8 στις 680,94, στις 18/8 ήταν στις 673,18 και χθες στις 675,33. Χονδρικά διακυμαίνεται από τις 665 ως τις 690 προτιμώντας κλεισίματα κοντά στην κατώτερη τιμή της ζώνης. Κάτι ανάλογο συνέβη στις τελευταίες συνεδριάσεις του φετινού Μαρτίου ως το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου επί εννέα συνεδρίες. Αυτή η επιλογή των θεσμικών μπορεί να έχει ως βάση την αβεβαιότητα για την πολιτική αστάθεια που ομολογούν ακόμα και οι κυβερνητικοί παράγοντες. Γιατί οι εξελίξεις σχετικά με το τρίτο μνημόνιο είναι θετικές για την οπτική των αγοραίων δυνάμεων. Αναβάλουν το ράλι ανακούφισης μπροστά στον φόβο του αγνώστου που κρύβεται αν χρειαστεί να καταφύγει σε εκλογές η κυβέρνηση για να επιλύσει το πρόβλημα της εσωτερικής της αντιπολίτευσης. 

Η συγκυρία κάνει «δώρα» που συμβάλλουν στην κατανόηση της εικόνας που έχουν οι ξένοι θεσμικοί για την αγορά και την οικονομία της Ελλάδας. Οι βασικοί δείκτες του ΧΑ έκλεισαν με κέρδη της τάξης του +0,50% όταν ο DΑΧ ήταν στο -1,58%, ο CAC είχε μεταβολή -1,22%, με τον FTSE100 σε πτώση –1,17%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ήταν επίσης πτωτικές στις 17:00, με τον Dow να χάνει -0,78% και τον S&P500 στο -0,64%. Η Αθήνα συνεπώς ακόμα και μια μέρα παγκόσμιας επενδυτικής ανησυχίας που οδήγησε σε ρευστοποιήσεις θέσεων σε κάθε χρηματιστήριο της Ευρώπης και της Νέας Υόρκης θεωρήθηκε ειδική περίπτωση. Και μάλιστα τόσο «ειδική», ώστε να εμφανίζει ο μέσος όρος της κέρδη στο μεγαλύτερο μέρος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ

Οι ανησυχίες για μέγεθος της διόρθωσης των αναδυόμενων αγορών, και κυρίως της αγοράς της Κίνας, οδήγησαν και την Τετάρτη τους αμερικανικούς δείκτες να κλείσουν με απώλειες, οι οποίες όμως στο τέλος περιορίστηκαν ελαφρώς, καθώς στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve αναφέρθηκε ότι οι συνθήκες για την αύξηση των επιτοκίων δεν έχουν επιτευχθεί ακόμη, αλλά πλησιάζουν προς το καίριο σημείο. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones έχασε 0,93% στις 17.348,73 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,80% στις 5.019,05 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,83% στις 2.079,61 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Lowe’s έκλεισε με κέρδη 1,85%, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,20 δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να ξεπεράσουν τα 1,24 δολάρια.

Η Analog Devices κέρδισε 0,8%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη ανά μετοχή το τρίτο τρίμηνο χρήσης διαμορφώθηκαν στα 0,77 δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα φτάσουν στα 0,74 δολάρια. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 863,36 εκατ. δολάρια ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Επίσης, με κέρδη 0,7% έκλεισε η Target, καθώς τόσο τα κέρδη της όσο και τα έσοδα της το δεύτερο τρίμηνο του έτους ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,22 δολάρια ανά μετοχή, από 0,78 δολάρια το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στο 0,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα ενισχυόταν κατά 0,2%.

ΕΥΡΩΠΗ

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν και χθες οι ευρωαγορές, με τον ενεργειακό κλάδο να μετατρέπεται για ακόμη μία ημέρα σε ισχυρό «βαρίδι», ενώ εμφανείς ήταν και οι ανησυχίες για την πορεία των αναδυόμενων αγορών.  

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100  υποχώρησε κατά 1,89% στις 6.403 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 2,14% στις 10.682 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 1,76% στις 4.884 μονάδες. 

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1,76% στις 381,31 μονάδες. Από την ημέρα που αποφασίστηκε η υποτίμηση του κινεζικού γουάν την περασμένη εβδομάδα, ο δείκτης έχει χάσει πάνω από 3,5% τη αξίας του. 

Στο ταμπλό, η Carlsberg σημείωσε απώλειες 9,2%, καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το δεύτερο τρίμηνο του έτους απογοήτευσαν τους αναλυτές. Επίσης, η εταιρεία υποβάθμισε τους στόχους για τα λειτουργικά κέρδη του 2015. 

Επίσης, η Glencore υποχώρησε κατά 9,7%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη πρώτου εξαμήνου υποχώρησαν κατά 56%, υποχρεώνοντας τη διοίκηση της εταιρείας να μειώσει σημαντικά τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ετήσιας κερδοφορίας. 

Στον αντίποδα, η Admiral Group ενισχύθηκε κατά 3,8%, καθώς ανακοίνωσε αύξηση των καθαρών εσόδων του πρώτου εξαμήνου στα 447,7 εκατ. στερλίνες, από 444,6 εκατ. στερλίνες την ίδια περσινή περίοδο. 

Επίσης, η Raiffeisen Bank σημείωσε κέρδη 6,8%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα κέρδη της ανήλθαν στα 204 εκατ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι δεν θα ξεπερνούσαν τα 138 εκατ. ευρώ.

ΧΑ

Με μικρά κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ολοκληρώνοντας μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας και συνεχών εναλλαγών προσήμων στις μετοχές, ενώ ο τζίρος κινήθηκε χαμηλότερα ακόμη και από τα 30 εκατ. ευρώ. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,32% στις 675,33 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 681,91 μονάδες και η χαμηλότερη στις 667,00. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 17,10% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 29,02 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 0,31% εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 0,50% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,78%. 

Η αγορά είχε δύο πρόσωπα. Αυτό πριν την έγκριση της συμφωνίας για την Ελλάδα από τη γερμανική βουλή και εκείνο μετά την ψηφοφορία. Στο «πρώτο μέρος» εκδηλώθηκαν πιέσεις σχεδόν στο σύνολο των μετοχών του FTSE 25, ενώ στο «δεύτερο» υπήρξαν κάποιες εντολές αγοράς που οδήγησαν σε θετικό πρόσημο πολλές μετοχές. 

Σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές πάντως, είναι πολύ πρώιμο να εκτιμηθούν τα σενάρια που προεξοφλεί η αγορά αυτές τις ημέρες, καθώς η πλειονότητα των traders απουσιάζει λόγω θερινών διακοπών, ενώ και τα στοιχεία που υπάρχουν για τις προθέσεις της κυβέρνησης δεν δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα. 

Η αγορά δείχνει περισσότερο να υλοποιεί αναπροσαρμογές χαρτοφυλακίων, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Η κατάσταση και οι προοπτικές άλλωστε του κλάδου θα κρίνει πολλά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά, όπως η πορεία της οικονομίας και το ύψος του πακέτου στήριξης.

Στο ταμπλό, ο μεγαλύτερος όγκος των συναλλαγών απορροφήθηκε στη μετοχή της Eurobank, η οποία έκλεισε με απώλειες 1,96%, ενώ οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές έκλεισαν με κέρδη, με την Alpha Bank στο +0,87%, την Εθνική στο +3%, την Πειραιώς στο +1,83%. 

Θετικό ήταν και το κλείσιμο του ΟΠΑΠ, στο +1,55%, η Motor Oil ενισχύθηκε κατά 1,66%, κέρδη κοντά στο 1% σημείωσαν οι Grivalia και η Aegean, ενώ ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι ΕΕΕ, Jumbo, Βιοχαλκο, ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια. 

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχτηκε η Τιτάν, η οποία έκλεισε με απώλειες 2,47%, η Ελλάκτωρ έκλεισε με απώλειες 1,94%, η Λαμδα στο -2,64%, η ΕΧΑΕ στο -1,05% και η Folli Follie στο -1,04%. 

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος της Υγείας (+1,66%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Κατασκευών - Υλικών (-1,85%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 48 κινήθηκαν ανοδικά, 40 καθοδικά, ενώ η τιμή 21 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη

Τεχνική ανάλυση

Οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη των blue chip ανοδική πορεία στο μεγαλύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης. Στο δεύτερο μέρος οι πιέσεις τον ακούμπησαν ξανά κάτω από τις 200 μονάδες (199,49) στιγμιαία, στις 16:48, και στο τέλος έκλεισε στις 200,44 μονάδες. Έτσι η δυναμική άφησε ουδέτερες υποσχέσεις για την βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς αλλά η διαπραγμάτευση των ΣΜΕ δεν έγινε με το ίδιο πνεύμα.

Η τιμή εκκαθάρισης για τη σειρά που εκπνέει την Παρασκευή ορίστηκε πάλι στις 200,00 μονάδες, αλλά για την επόμενη στις 204,50 όπως και για τη σειρά Οκτωβρίου. Ενώ οι ανοιχτές θέσεις ήταν αντίστοιχα 8153 για τη σειρά Αυγούστου, 2382 για την επόμενη και 121 του Οκτωβρίου. Είναι ξεκάθαρο πως οι προσδοκίες που αποτυπώθηκαν στο ΣΜΕ Σεπτεμβρίου ήταν ευοίωνες.

Πάλι στην μείωση της ανόδου έβαλαν το χεράκι τους οι θεσμικοί από τις 16:30 και μετά. Ωστόσο μια αντιπαραβολή του διαγράμματος των ΓΔ και 25άρη και των ΑΛΦΑ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ αποκαλύπτει πόσο συντονισμένη ήταν η ημερήσια διακύμανσή τους χρονικά. Μια συνεδρία με απόλυτο οδηγό τις τράπεζες λοιπόν μια μέρα που η επιφύλαξη των επενδυτών σχετιζόταν μόνο με το ύψος του τζίρου που δεν πέρασε πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ δυο συνεδριάσεις πριν από την εκπνοή των σειρών Αυγούστου στα παράγωγα.

Οι κλάδοι που φαίνεται πως κέρδισαν την επενδυτική εμπιστοσύνη είναι των εταιριών     Πετρελαίου Αερίου με άνοδο χθες +1,34% από +1,48%, Τηλεπικοινωνιών με άνοδο χθες +0,86% από +1,87%, Προσωπικά Οικιακά Είδη  με άνοδο χθες +0,67% από +0,74%, Τροφίμων Ποτών  με άνοδο χθες +0,65% από +0,75%. Στον αντίποδα με πιέσεις διατηρούμενες απαντάμε τους κλάδους του Εμπορίου με πτώση χθες -1,03% από -0,89%, Χρ/μικών Υπηρεσιών με πτώση χθες -0,48% από -1,18%, Κατασκευές Υλικά με πτώση χθες -1,85% από -0,25%.

Σήμερα

Οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα έστειλαν τις ασιατικές μετοχές σε χαμηλά διετίας και πίεσαν τις τιμές του πετρελαίου σήμερα Πέμπτη, ενώ τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Ιούλιο λειτούργησαν ως πλήγμα στις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έχει απώλειες -1,13% με όλες τις αγορές της περιοχής σε κάθοδο.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng χτύπησε ένα χαμηλό 8 μηνών, ενώ στην Σιγκαπούρη οι εισηγμένες μετοχές στον FTSTI έπεσαν στα χαμηλά 1 1/2 ετών. Οι μετοχές της Μαλαισίας βυθίστηκαν σε τριετή χαμηλά.

Οι μετοχές Ηπειρωτικής Κίνας μειώθηκαν επίσης -1,2%, ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei υποχώρησε -0,57%.

«Οι αγορές είναι νευρικές λόγω των κινδύνων και οι επενδυτές αποσύρουν κεφάλαια από τις αναδυόμενες οικονομίες και τους εξαγωγείς πρώτων υλών», δήλωσε ο Daisuke Uno, επικεφαλής αναλυτής στην Τράπεζα Sumitomo Mitsui.

Οι φόβοι ότι η κινεζική ανάπτυξη, η οποία αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά για την παγκόσμια οικονομία μετά το 2008 της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, βρίσκεται σε επιβράδυνση μακροπρόθεσμα επηρεάζουν τις προοπτικές για πολλές βιομηχανίες, με τον τομέα των εμπορευμάτων μεταξύ όσων πλήττονται ιδιαίτερα.

Η τιμή του αργού πετρελαίου ΗΠΑ υποχώρησε 0,8% μετά από μια πτώση πάνω από 4 τοις εκατό, την Τετάρτη μετά την απροσδόκητα μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων των ΗΠΑ, μόλις οριακά πάνω από το χαμηλό 6 1/2 ετών στα 40,40 δολάρια ανά βαρέλι.

Τελευταία ήταν στα 40,47, αλλά ένα διάλειμμα κάτω από τα 40, φαίνεται πιο πιθανό να προκαλέσει ένα νέο κύμα πώλησης. Τα futures του μπρεντ υποχώρησαν 0,6% στα 46,90 δολάρια πλησιάζοντας στο χαμηλό έξι-ετών των 45,19 που άγγιξε τον Ιανουάριο.

Η πτώση του πετρελαίου και των άλλων βασικών εμπορευμάτων έπληξε σκληρά πολλές αναδυόμενες οικονομίες που εξάγουν πρώτες ύλες, και έχουν ήδη υποστεί σοκ από εκροές κεφαλαίων καθώς αυτό προκάλεσε η προοπτική των υψηλότερων επιτοκίων των ΗΠΑ.

Ο Δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών MSCIEF βρέθηκε σε ένα νέο χαμηλό τεσσάρων ετών, έχοντας πέσει 22% από το υψηλό χτύπημα το φετινό Απρίλιο και είναι σε απόσταση αναπνοής από το χαμηλότερο σημείο του τον Οκτώβριο του 2011.

Τα Πρακτικά από τη συνάντηση της Fed του προηγούμενου μήνα για τη νομισματική πολιτική έδειξε ευρεία συμφωνία των μελών ότι η οικονομία των ΗΠΑ πλησίαζε στο σημείο όπου τα επιτόκια θα πρέπει να κινηθούν υψηλότερα. Αλλά σημείωσε επίσης υστέρηση στον πληθωρισμό και μια αδύναμη παγκόσμια οικονομία που θέτει πολύ μεγάλο κίνδυνο να αναβάλουν την έναρξη οδηγώντας ορισμένους επενδυτές να αμφισβητούν την πιθανότητα μιας αύξησης των επιτοκίων το Σεπτέμβριο.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Δεν υπάρχουν

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι ασιατικές αγορές και το πετρέλαιο συνέχισαν την πτώση τους μετά τα πρακτικά της Fed από την σύνοδο του Ιουλίου

Μετά τα πρακτικά της FOMC, διατηρούμε την εκτίμησή μας για αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, βλέπουμε ότι ο πήχης για την αύξηση των επιτοκίων, έχει ωθηθεί λίγο ψηλότερα. Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο των προϋποθέσεων, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας και μια μικρή επιδείνωση στη διεθνή προοπτική, έχει μεγαλώσει η πιθανότητα να μην επαληθευτεί η εξέλιξη που προεξοφλείται από την αγορά.

Η πτώση για τις Ασιατικές μετοχές και οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί περαιτέρω την Πέμπτη, μετά τα πρακτικά της FOMC για τον Ιούλιο προκαλώντας πλήγμα στις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Το δολάριο συνεχίζει να αδυνατίζει έναντι του ευρώ, ενώ ο δείκτης Dxy έχει σταθεροποιηθεί. Τα πρακτικά της FOMC αποκάλυψαν ότι τα μέλη της χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός κινείται προς το στόχο και η βελτίωση της αγοράς εργασίας είναι επαρκής και βιώσιμη. Αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν και αυξήθηκαν οι τιμές στα κρατικά ομόλογα, καθώς τα χαμηλότερα από το αναμενόμενο στοιχεία για τον πληθωρισμό προστίθενται στα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον μιας αύξησης των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

 

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Το νέο, τριετές δάνειο προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 86 δισ. ευρώ, ενέκρινε και επισήμως η Κομισιόν.  Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αύριο, Πέμπτη, θα εκταμιεύσει το ποσό των 13 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ενώ λίαν συντόμως θα απελευθερώσει και το ποσό των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της δανειακής σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), έπειτα από τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, που αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, ανακοίνωσε και το υπουργείο Οικονομικών. Όπως τονίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, η δανειακή σύμβαση τίθεται επίσημα σε ισχύ, ενώ η πρώτη εκταμίευση, η οποία θα γίνει το πρωί της Πέμπτης, ανέρχεται σε 13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 12 δισ. θα κατευθυνθούν σε ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής του χρέους (ΕΚΤ, ΔΝΤ, δάνειο - γέφυρα).

Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με την Κοινοπραξία Fraport  - Slentel  για τον διαγωνισμό των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, αναφέρει μεταξύ το ΤΑΙΠΕΔ, σε γραπτή του ανακοίνωση. Σύμφωνα με το Ταμείο, η Κοινοπραξία επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με την ανανέωση των εγγυητικών επιστολών συνολικού ύψους 30.000.000  ευρώ τον Απρίλιο του 2015. «Η πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ ανοίγει το δρόμο για τη συγκεκριμενοποίηση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν σύντομα στην υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Το αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην τακτική διαδικασία αξιολόγησης της εφαρμογής της δανειακής σύμβασης, θα συζητηθεί στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γνωστοποίησε μέσω Twitter o πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς. Ο κ. Σουλτς επιβεβαίωσε ότι είχε επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα σήμερα το πρωί, καθώς και ότι έλαβε το αίτημά του. 

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει υποστηρίξει ανοιχτά τη συντεταγμένη έξοδο της χώρας από το ευρώ, όπως την επιθυμούσε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, καταγγέλλει η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Όλγα Γεροβασίλη. Απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη σε ραδιοφωνικό σταθμό, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης επισημαίνει ότι «εδώ και τρία χρόνια καταψήφιζαν και δεν έδειξαν καμιά εμπιστοσύνη σχεδόν σε όλες τις αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής, ακριβώς διότι δεν περιείχαν την προοπτική υιοθέτησης της δραχμής»

«Η κυβέρνηση, με την επίθεσή της στην Αριστερή Πλατφόρμα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, είναι προφανές ότι στο μόνο που αποβλέπει είναι να βρει διάτρητα άλλοθι για άμεσες εκλογές – εξπρές», επισημαίνουν κύκλοι της Αριστερής Πλατφόρμας, αναφερόμενοι στην κυβερνητική ανακοίνωση. Όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, «η κυβέρνηση, όσο κι αν πελαγοδρομεί και αμπελοφιλοσοφεί σε βάρος της Αριστερής Πλατφόρμας και του Παναγιώτη Λαφαζάνη, δεν μπορεί με τίποτα να δικαιολογήσει στο λαό ότι συνομολόγησε με Μέρκελ και Σόιμπλε ένα νέο Μνημόνιο λιτότητας και εξόντωσης της κοινωνίας, ένα Μνημόνιο ξεπουλήματος της χώρας και υποτέλειας».

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η ώρα για την αύξηση των επιτοκίων πλησιάζει, αναφέρεται μεταξύ άλλων στα πρακτικά των συνεδριάσεων της Federal Reserve, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Βάσει των πρακτικών, ολοένα και περισσότεροι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι οικονομικές συνθήκες, οι οποίες θα επιτρέψουν την αύξηση των επιτοκίων, σταδιακά ωριμάζουν. «Η αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου είναι αρκετά πιθανή» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Για μετά τον Σεπτέμβριο του 2016 αναβάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την απόφαση ένταξης του κινεζικού γουάν στο «καλάθι νομισμάτων» που διαθέτει. Η τρέχουσα μορφή του «καλαθιού» παρατείνεται κατά εννέα μήνες, ήτοι έως τον Σεπτέμβριο του 2016.

Στο «καλάθι» συμπεριλαμβάνονται τα νομίσματα των ΗΠΑ, της Ευρωζώνης, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας. Η απόφαση για την ένταξη και του κινεζικού γουάν αναμένεται να ληφθεί τον Οκτώβριο του 2016.

Κατά του τρίτου ελληνικού προγράμματος τάχθηκε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι, ασκώντας κριτική στην συμφωνία η οποία επετεύχθη. Μιλώντας στη Bundestag ο κ. Γκίζι επισήμανε ότι και με αυτό το πρόγραμμα δημιουργούνται νέα χρέη προκειμένου να καλυφθούν τα παλιά και ανέδειξε το γεγονός ότι «η Γερμανία δεν έχει ως τώρα πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα», ενώ έχει η ίδια εξοικονομήσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ από την κρίση, λόγω της πολιτικής των επιτοκίων, η οποία, όπως είπε, ασκήθηκε και πάλι σε βάρος των πολιτών, των οποίων η αγοραστική δύναμη μειώθηκε.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2009 έκλεισε το πετρέλαιο χθες, μετά και τη νέα αύξηση που σημείωσαν τα αποθέματα της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ ο χρυσός συνεχίζει το ανοδικό του σερί, λειτουργώντας και πάλι ως επενδυτικό καταφύγιο. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν με κέρδη 1%, στα 1.127,90  δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 4,3%, κλείνοντας στα 40,80 δολάρια το βαρέλι.