Η «ώρα της απόφασης» για τον προσδιορισμό του χρόνου διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών σήμανε στην κυβέρνηση μετά την έγκριση της γερμανικής Βουλής στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και τη θετική απόφαση του ΕSΜ για την εκταμίευση της πρώτης δόσης προς τη χώρα. Πλέον, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλείται να επιλέξει αν θα προκηρύξει τις εκλογές μετά την πρώτη αξιολόγηση του Οκτωβρίου και μια ενδεχόμενη απόφαση ελάφρυνσης του χρέους ή αν θα προσφύγει ταχύτατα στις κάλπες.
Από την έντυπη έκδοση
Του Μ. Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Η «ώρα της απόφασης» για τον προσδιορισμό του χρόνου διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών σήμανε στην κυβέρνηση μετά την έγκριση της γερμανικής Βουλής στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και τη θετική απόφαση του ΕSΜ για την εκταμίευση της πρώτης δόσης προς τη χώρα.
Πλέον, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλείται να επιλέξει αν θα προκηρύξει τις εκλογές μετά την πρώτη αξιολόγηση του Οκτωβρίου και μια ενδεχόμενη απόφαση ελάφρυνσης του χρέους ή αν θα προσφύγει ταχύτατα στις κάλπες, ακόμη και χωρίς τη διαδικασία της κατάθεσης πρότασης εμπιστοσύνης στη Βουλή.
«Τις επόμενες ώρες θα γνωρίζετε περισσότερα» ανέφερε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζήτησε με τον πρωθυπουργό θέματα του χαρτοφυλακίου του αλλά και το πολύκροτο πλέον ζήτημα του χρονισμού των πρόωρων εκλογών.
Ο κ. Σκουρλέτης απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Σκουρλέτης ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη Δευτέρα «προκειμένου να συζητηθούν οι περαιτέρω πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης».
Σε ανάλογο μήκος κύματος η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη προανήγγειλε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν αμέσως μετά την εκταμίευση των δόσεων που αναμένεται σήμερα.
«Οι πολιτικές πρωτοβουλίες θα ληφθούν από το κυβερνητικό επιτελείο αμέσως μετά την ολοκλήρωση και αυτής της φάσης, δηλαδή μετά και τις εκταμιεύσεις που αναμένονται σήμερα», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Τόσο η κα Γεροβασίλη όσο και ο κ. Σκουρλέτης έθεσαν στο τραπέζι το ζήτημα των πρόωρων εκλογών, με την κυβερνητική εκπρόσωπο να παραδέχεται την ύπαρξη «ορατών θεμάτων που έχουν να κάνουν και με τη σταθερότητα της κυβέρνησης» και τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να παραπέμπει σε παλαιότερες δηλώσεις του όπου είχε χαρακτηρίσει απαραίτητη την προσφυγή στις κάλπες.
Με δεδομένο ότι κανείς στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν συζητά το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή συνέχισης επί μακρόν της κυβερνητικής πορείας μετά την απώλεια της δεδηλωμένης, αυτό που μένει να προσδιοριστεί είναι ο χρόνος προσφυγής στις πρόωρες εκλογές.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα είχε διαφανεί ότι ο πρωθυπουργός προσανατολιζόταν σε μια μικρή «αναβολή» της προσφυγής στις κάλπες (πιθανόν για τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο).
Το σενάριο αυτό περιλάμβανε να ανοίξουν τα θερινά τμήματα της Βουλής προκειμένου να ψηφιστούν δίχως απώλειες τα πρώτα μέτρα της συμφωνίας, να πραγματοποιηθεί η πρώτη αξιολόγηση από τους δανειστές και να υπάρξει ενδεχομένως και μια συμφωνία για το χρέος, το οποίο θα τεθεί επί τάπητος τον Οκτώβριο.
Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες επανέρχεται στο τραπέζι το ενδεχόμενο της προκήρυξης εκλογών ακόμη και εντός του Σεπτεμβρίου και μάλιστα δίχως τη διαδικασία της κατάθεσης πρότασης εμπιστοσύνης στη Βουλή.
Και αυτό γιατί ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης ξεκαθάρισε χθες ότι ο ίδιος και τα υπόλοιπα μέλη της συγκεκριμένης τάσης θα δώσουν αρνητική ψήφο προς την κυβέρνηση.
Τη δήλωση αυτή αξιοποίησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία κατηγόρησε τον κ. Λαφαζάνη και τα υπόλοιπα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας ότι πήραν «απόφαση ανατροπής της κυβέρνησης της Αριστεράς».
Με τον τρόπο αυτό άφησε ουσιαστικά να εννοηθεί ότι ενδέχεται και να παρέλκει η κατάθεση πρότασης εμπιστοσύνης αφού υπάρχει ξεκάθαρη δήλωση πρόθεσης αρνητικής ψήφου.
Αν επιλεγεί, πάντως, η διαδικασία της κατάθεσης πρότασης εμπιστοσύνης, αυτό δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και σήμερα ή αύριο το πρωί στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.
Η πιθανότητα άμεσης προσφυγής στις κάλπες προκάλεσε πάντως έντονες αντιδράσεις και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο συνεργασίας προκειμένου να κερδίσουν το μπόνους των 50 εδρών που λαμβάνει το πρώτο κόμμα με βάση τον εκλογικό νόμο.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κάλεσε τα κόμματα που ψήφισαν «Ναι» στο δημοψήφισμα να συνεργαστούν εκλογικά.
«Αν πάμε σε εκλογές θα έβλεπα με μεγάλο ενδιαφέρον μια συζήτηση μεταξύ των ευρωπαϊκών κομμάτων, έτσι ώστε να μπορέσουν οι δυνάμεις του “Ναι” του δημοψηφίσματος να βρουν έναν διαφορετικό τρόπο πολιτικής έκφρασης» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά επισήμανε ότι το κόμμα του θα προτιμούσε τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας «με τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα από αυτήν τη Βουλή με σκοπό την υλοποίηση του προγράμματος».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει αμέσως τις αποφάσεις του και να δώσει τέλος στην «αβεβαιότητα».
Ο κ. Θεοδωράκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «παίζει με τα νεύρα όλων» σχετικά με το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης εμπιστοσύνης ή διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.