Το νέο, τριετές δάνειο προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 86 δισ. ευρώ, ενέκριναν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Η χρηματοπιστωτική στήριξη της Ελλάδας μόλις εγκρίθηκε από την Ευρωζώνη» ανέφερε σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Αύριο η εκταμίευση 13 δισ. ευρώ.
Το νέο, τριετές δάνειο προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 86 δισ. ευρώ, ενέκρινε και επισήμως η Κομισιόν.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αύριο, Πέμπτη, θα εκταμιεύσει το ποσό των 13 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ενώ λίαν συντόμως θα απελευθερώσει και το ποσό των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
«Η χρηματοπιστωτική στήριξη της Ελλάδας μόλις εγκρίθηκε από την Ευρωζώνη» ανέφερε σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
«Μόλις υπεγράφη το νέο Μνημόνιο Κατανόησης εκ μέρους της Κομισιόν και του Προέδρου, Γιούνκερ» συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Οι ελληνικές αρχές έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν χρηματοδοτική σταθερότητα. Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αυτό που θα μετρήσει στο τέλος» τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο στενός συνεργάτης του Γιούνκερ, Μάρτιν Σέλμαρ, επισήμανε ότι «μετά από σκληρή δουλειά, επήλθε επιτέλους συμφωνία».
«Το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα εγκρίθηκε από όλη την Ευρωζώνη» συνέχισε, τονίζοντας ότι η αλληλεγγύη «ανταλλάσσεται» με μεταρρυθμίσεις.
Σημειώνεται ότι η νέα δανειακή σύμβαση εγκρίθηκε και από το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το οποίο προηγουμένως, είχε τηλεδιάσκεψη.
Η απόφαση των ευρωπαϊκών αρχών συνιστά απόρροια της θετικής εισήγησης των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, όπως διατυπώθηκε εξ' άλλου και στις σχετικές ψηφοφορίας στα εθνικά κοινοβούλια.
H ανακοίνωση του ESM
Το διοικητικό συμβούλιο του ESM ενέκρινε τη συμφωνία της χρηματοπιστωτικής βοήθειας προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους έως και 86 δισ. ευρώ.
Ο ESM διευκρίνισε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, όπου η Ελλάδα συμφώνησε να εφαρμόσει προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην οικονομία της.
Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να θέσει σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις, όπως η αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η τόνωση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων και τέλος, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
Τα χρήματα του ESM θα χρησιμοποιηθούν για τις δαπάνες του προϋπολογισμού, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της χώρας, την οικοδόμηση ενός ταμειακού «μαξιλαριού», την εξυπηρέτηση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
Το ακριβές ύψος του προγράμματος θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή του ΔΝΤ, η οποία θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.
Το συνολικό ύψος της βοήθειας θα εξαρτηθεί επίσης, από την επιτυχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα διασφαλίσουν την επιστροφή της χώρας στις αγορές με λογικό κόστος. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα συμβάλει με τη σειρά του, στην περαιτέρω μείωση της χρηματοπιστωτικής βοήθειας.
Δήλωση Ντέισελμπλουμ
Η συμφωνία παρέχει μία νέα προοπτική για την ελληνική οικονομία και μία βάση για την επίτευξη μίας βιώσιμης ανάπτυξης. Η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να εφαρμόσει ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με αποφασιστικότητα. Η διαδικασία εφαρμογής θα εποπτεύεται εκ του σύνεγγυς από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Το πρόγραμμα δεν προμηνύεται εύκολο, καθώς είμαι σίγουρος ότι θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα τα επόμενα χρόνια. Είμαι βέβαιος ότι είμαστε ικανοί να τα αντιμετωπίσουμε.
Δήλωση Ρέγκλινγκ
Το διοικητικό συμβούλιο του ESM ενέκρινε ένα πρόγραμμα το οποίο επιτρέπει στην Ελλάδα να ακολουθήσει την επιτυχία των υπόλοιπων κρατών – μελών της Ευρωζώνης, τα οποία έχουν επωφεληθεί από τη στήριξη του ESM.
Το Μνημόνιο χαρακτηρίζεται από μακροπρόθεσμες συνταξιοδοτικές, διαρθρωτικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις, από την αναγκαιότητα τόνωσης της ανάπτυξης και των επενδύσεων, την εφαρμογή ενός ισχυρού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, όπως και επίσης για την υλοποίηση μέτρων που θα καταστήσουν τη δημόσια διοίκηση αποτελεσματικότερη.
Ο ESM θα καταστήσει εφικτή την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων παρέχοντας επαρκή χρηματοδότηση στην Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο προϋπολογισμού όσο και τραπεζών.
ΥΠΟΙΚ: Επίσημα σε ισχύ η δανειακή σύμβαση, το πρωί η πρώτη εκταμίευση
Την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της δανειακής σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), έπειτα από τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, που αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, ανακοίνωσε και το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως τονίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, η δανειακή σύμβαση τίθεται επίσημα σε ισχύ, ενώ η πρώτη εκταμίευση, η οποία θα γίνει το πρωί της Πέμπτης, ανέρχεται σε 13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 12 δισ. θα κατευθυνθούν σε ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής του χρέους (ΕΚΤ, ΔΝΤ, δάνειο - γέφυρα).
Σχεδόν 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, εξηγεί το υπουργείο.
Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι το δάνειο, διάρκειας 32,5 ετών, μπορεί να ανέλθει μέχρι 86 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ποσού έως 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.
Σε πρώτη φάση 10 δισ. είναι άμεσα διαθέσιμα για το σκοπό αυτό.