Με κέρδη έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να διακόψει το τριήμερο πτωτικό σερί των προηγούμενων ημερών, έχοντας, μάλιστα, τον τραπεζικό κλάδο ως ισχυρό «βαρίδι».
Με κέρδη έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να διακόψει το τριήμερο πτωτικό σερί των προηγούμενων ημερών, έχοντας, μάλιστα, τον τραπεζικό κλάδο ως ισχυρό «βαρίδι».
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 1,04% στις 680,94 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 688,59 μονάδες και η χαμηλότερη στις 675,38. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 17,46% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 32,62 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 1,44 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 1,04% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,85%.
Η αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο που θα γίνει η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών έπληξε για ακόμη μία ημέρα τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες βρέθηκαν σήμερα στο στόχαστρο των πωλητών.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από τα 86 δισ. ευρώ του προγράμματος του ESM, τα 25 θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση, η διαδικασία της οποίας αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Νοεμβρίου και σε κάθε περίπτωση πριν τις 31 Δεκεμβρίου.
Η πρώτη υποδόση ύψους 10 δισ ευρώ από τα 26 δισ. που θα λάβει η κυβέρνηση στα πλαίσια της συμφωνίας, θα αφορά τις τράπεζες και είναι άμεσα καταβλητέα.
Η δεύτερη δόση για τις τράπεζες θα είναι έως 15 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress test των τραπεζών. Το ποσό θα καταβληθεί μετά την πρώτη αξιολόγηση, αφού ολοκληρωθούν, δηλαδή, τα stress tests και σε κάθε περίπτωση πριν τις 15 Νοεμβρίου.
Οπως επίσης έχει επισημανθεί, το ύψος των «κόκκινων» δανείων αποτελεί βασική παράμετρο για το σύνολο της συμφωνίας, καθώς είναι βασικός προσδιοριστικός παράγοντας για την ανακεφαλαιοποίηση και του «κόστους» αυτής στο συνολικό πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, εξέλιξη που ανησυχεί ιδιαιτέρως τους επενδυτές των τραπεζικών μετοχών, όπως διαφάνηκε άλλωστε και στη σημερινή συνεδρίαση.
O δείκτης των τραπεζών έκλεισε με πτώση 8,67% στις 270,57 μονάδες, με την Πειραιώς να κλείνει με απώλειες 13,61%, την Eurobank να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στο -12,12%, την Alpha Bank στο -7,69% και την Εθνική στο -5,89%.
Στον αντίποδα, εκτός της ΕΧΑΕ, η οποία έκλεισε με απώλειες 0,83%, όλες οι μετοχές του FTSE 25 έκλεισαν με κέρδη. Αξιοσημείωτη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των ΟΠΑΠ (+5,12%), ΟΤΕ (+3,90%), ΟΛΠ (+3,08%) και ΔΕΗ (+3,12%). Κέρδη, επίσης, που έφτασαν το 5,56% σημείωσε η ΓΕΚ Τέρνα, η Τιτάν έκλεισε στο +3,47%, τα Ελληνικά Πετρέλαια έφτασαν στο +4,20%, η Ελλάκτωρ στο +4,67% και η ΓΕΚ Τέρνα στο +8,55%.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος της Υγείας (+5,83%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Τραπεζών (-8,67%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 63 κινήθηκαν ανοδικά, 30 καθοδικά, ενώ η τιμή 11 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.