Η απόφαση της Κίνας να υποτιμήσει το νόμισμά της (CNY) οδήγησε αρκετά εμπορεύματα σε πολυετή χαμηλά, την εβδομάδα που πέρασε. Η συγκεκριμένη χώρα αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα για πολλά βασικά εμπορεύματα, μεταξύ των οποίων το πετρέλαιο και τα βιομηχανικά μέταλλα. Η υποτίμηση αύξησε το κόστος των εισαγωγών και η αγορά ανησυχεί ότι, ως εκ τούτου, η ζήτηση θα δεχθεί πλήγμα.
του Ole Hansen
Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων στη Saxo Bank
Η απόφαση της Κίνας να υποτιμήσει το νόμισμά της (CNY) οδήγησε αρκετά εμπορεύματα σε πολυετή χαμηλά, την εβδομάδα που πέρασε. Η συγκεκριμένη χώρα αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα για πολλά βασικά εμπορεύματα, μεταξύ των οποίων το πετρέλαιο και τα βιομηχανικά μέταλλα. Η υποτίμηση αύξησε το κόστος των εισαγωγών και η αγορά ανησυχεί ότι, ως εκ τούτου, η ζήτηση θα δεχθεί πλήγμα.
Οι ανησυχίες που προκαλεί η μείωση της ζήτησης αιτιολογούν τις αυξημένες πιέσεις πώλησης που δέχθηκαν οι τιμές μετοχών μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών, όπως εταιρειών παραγωγής αυτοκινήτων και αγαθών πολυτελείας. Η Daimler στη Γερμανία και η LVMH στη Γαλλία αρχικά κατέγραψαν πτώση μεγαλύτερη του 10%.
Ο χρυσός λάμπει
Όπου υπάρχουν ηττημένοι, συνήθως υπάρχουν και νικητές – την περασμένη εβδομάδα, το έπαθλο κατέκτησαν τα πολύτιμα μέταλλα, τα οποία επωφελήθηκαν από την κάλυψη ανοιχτών θέσεων πώλησης. Τις τελευταίες εβδομάδες, η αρνητική προδιάθεση απέναντι στα πολύτιμα μέταλλα, και ειδικά τον χρυσό, είχε οδηγήσει τα hedge funds να συγκεντρώσουν καθαρές θέσεις πώλησης ύψους-ρεκόρ.
Με την υποτίμηση του γουάν, η τιμή του χρυσού κατέγραψε άλμα, υπό το σκεπτικό ότι οι Κινέζοι επενδυτές θα αναζητούσαν εναλλακτικές επενδύσεις, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν από την πτώση του νομίσματος. Επιπλέον, η υποτίμηση μείωσε τις προσδοκίες για τον χρόνο και το ποσοστό αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).
Η σόγια υποχωρεί, ο καφές απογειώνεται
Προχωρώντας σε άλλο θέμα, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ απογοήτευσε την αγορά σιτηρών, αυξάνοντας τις προβλέψεις παραγωγής τόσο για το καλαμπόκι όσο και για τη σόγια. Δεδομένου ότι η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα σόγιας, η τιμή του συγκεκριμένου εμπορεύματος δεχόταν ήδη πιέσεις τη στιγμή της ανακοίνωσης, ενώ υποχώρησε κατά το προκαθορισμένο συναλλαγματικό όριο των 70 σεντ/μπούσελ, ή πλέον του 7%.
Παραμένοντας στον αγροτικό χώρο, ο καφές Arabica, ένα εμπόρευμα το οποίο μέχρι πρόσφατα κατέγραφε μία από τις χειρότερες αποδόσεις σε όρους YTD (year-to-date), βρίσκεται πλέον στην κορυφή του πίνακα αποδόσεων, εξαιτίας των ανησυχιών σε ό,τι αφορά την προσφορά από τη Βραζιλία. Παρά τα προβλήματα από τη συνεχιζόμενη αδυναμία του βραζιλιάνικου ρεάλ (BRL), ο καφές κατέγραψε σημαντικό ράλι εξαιτίας των φόβων ότι η φετινή παραγωγή θα είναι απογοητευτική, οδηγώντας ίσως τα αποθέματα σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα.
Η Κίνα προσφέρει σανίδα σωτηρίας στον χρυσό
Ο χρυσός αντιμετώπισε τη δική του πανωλεθρία στις 20 Ιουλίου, και έκτοτε το επενδυτικό συναίσθημα στρεφόταν ολοένα και περισσότερο εναντίον του. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα hedge funds απέκτησαν καθαρή θέση πώλησης για πρώτη φορά από το 2006 τουλάχιστον, ενώ οι συμμετοχές σε διαπραγματεύσιμα προϊόντα που υποστηρίζονται από φυσικό χρυσό υποχώρησαν σε νέο χαμηλό 6ετίας.
Μία εβδομάδα πριν, λοιπόν, η καλύτερη δυνατή στήριξη για τον χρυσό προήλθε από το ίδιο το γεγονός ότι πολλοί το είχαν απορρίψει, αφήνοντάς τον, έτσι, εκτεθειμένο στην κάλυψη ανοιχτών θέσεων πώλησης. Αυτό ακριβώς συνέβη την Τρίτη, όταν η είδηση της υποτίμησης από την Κίνα έφτασε στην αγορά. Τα νέα δεν αύξησαν απλώς την προοπτική έντονης ζήτησης ως επένδυσης προστασίας, από την πλευρά των Κινέζων επενδυτών. Επιπλέον, έθεσε υπό αμφισβήτηση καταρχήν τον χρόνο και δευτερευόντως το ποσοστό αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).
Ο χρυσός αποτίμησης σε κινεζικό γουάν εξωτερικής διαπραγμάτευσης κατέγραψε άλμα 7%, ενώ ο χρυσός αποτίμησης σε δολάρια παραμένει χαμηλότερα από οποιοδήποτε σημαντικό όριο. Η κατάρρευση του πολύτιμου μετάλλου στις 20 Ιουλίου οδήγησε την τιμή κάτω από το προηγούμενο όριο στήριξης στα 1.132 USD. Θα χρειαζόταν μια κίνηση πάνω από αυτό το επίπεδο προκειμένου να προσελκύσει την επιθετική κάλυψη ανοιχτών θέσεων πώλησης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από μόνη της η κάλυψη ανοιχτών θέσεων πώλησης θα μπορούσε να αυξήσει την τιμή κατά 50 USD, και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ορισμένες από τις αγορές που πραγματοποιήθηκαν ήδη έχουν προέλθει από το κλείσιμο θέσεων πώλησης.
Το αργό πετρέλαιο WTI καταγράφει χαμηλό 6ετίας
Ενώ το αργό πετρέλαιο Brent κατάφερε να συγκρατήσει ένα μικρό κέρδος, το αργό πετρέλαιο WTI συνέχισε την κάθοδό του και έφτασε στο πιο χαμηλό επίπεδο των τελευταίων 6,5 ετών. Η αδυναμία της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου εξακολούθησε να τροφοδοτείται τόσο από την πολιτική υψηλής παραγωγής που ακολουθεί ο ΟΠΕΚ όσο και από την αντίσταση των παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ, όπου η παραγωγή ξεκίνησε μεν να μειώνεται, αλλά όχι στο ποσοστό που αναμενόταν.
Η έως τώρα αβάσιμες ανησυχίες για μείωση της ζήτησης από την Κίνα, τη χώρα με τις μεγαλύτερες εισαγωγές παγκοσμίως, ενίσχυσε το αρνητικό κλίμα, με μόνη αχτίδα ελπίδας αυτή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA). Στην πρόσφατη μηνιαία έκθεσή του, ο ΙΕΑ προέβλεψε αύξηση της ζήτησης για το πετρέλαιο με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και πέντε χρόνια.
Ωστόσο, η προαναφερθείσα αντίσταση από τους παραγωγούς μη-μέλη του ΟΠΕΚ συνεπάγεται ότι η αγορά κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει να ισορροπεί μόλις προς τα τέλη του 2016 – ειδικά με φόντο την ενδεχόμενη αύξηση παραγωγής από το Ιράν στις αρχές του επόμενου έτους.
Γιατί η πτώση του αργού πετρελαίου WTI είναι μεγαλύτερη από αυτή του Brent;
Όπως παρουσιάζει ο πίνακας αποδόσεων, την προηγούμενη εβδομάδα το αργό πετρέλαιο Brent κατέγραψε υψηλότερες αποδόσεις από το WTI με ποσοστό σχεδόν 5%. Για ποιον λόγο το Brent δεν αντιμετωπίζει τις ίδιες πιέσεις, δεδομένου του ρόλου του ως παγκόσμιου δείκτη αναφοράς, αλλά και της μεγάλης προσοχής που συγκεντρώνει η Κίνα, σε συνδυασμό με τον ΟΠΕΚ και την υπερβάλλουσα παραγωγή του; Η απάντηση έχει τις ρίζες της στους φόβους λόγω εποχιακών παραγόντων στην πετρελαιαγορά των ΗΠΑ. Μετά από ένα –όπως έχει αποδειχθεί– ιδιαίτερα ισχυρό έτος μέχρι στιγμής σε ό,τι αφορά τη ζήτηση για βενζίνη, τα διυλιστήρια καταναλώνουν αργό πετρέλαιο με ρυθμούς-ρεκόρ.
Όμως παρά την υψηλή ζήτηση, τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ εξακολουθούν να ξεπερνούν τον μέσο όρο της 5ετίας κατά σχεδόν 100 εκατ. βαρέλια. Καθώς η περίοδος υψηλών μετακινήσεων στις ΗΠΑ φτάνει στο τέλος της, τα διυλιστήρια σε όλες τις ΗΠΑ θα ξεκινήσουν σταδιακά να επικεντρώνονται στη ζήτηση για τον χειμώνα – και κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, η ζήτηση για αργό πετρέλαιο μειώνεται, κάτι που θα επιβαρύνει περαιτέρω τα ήδη πλεονάζοντα αποθέματα.
Το contango, το οποίο αποτυπώνει την έκπτωση μεταξύ της τιμής spot και της τιμής των επόμενων μηνών στο αργό πετρέλαιο, αυξήθηκε σημαντικά στο WTI την περασμένη εβδομάδα, καθώς η αγορά ξεκινά να προεξοφλεί άλλη μια αύξηση στα αποθέματα των ΗΠΑ τους επόμενους δύο με τρεις μήνες. Ως εκ τούτου, το αργό πετρέλαιο Brent παρουσίασε μεγαλύτερες αποδόσεις, με το αντίτιμο έναντι του WTI να αυξάνεται πλέον των 7 USD/βαρέλι για πρώτη φορά από τον Απρίλιο.
Θα γεμίσουν, άραγε, οι δεξαμενές πριν περιοριστεί η παραγωγή;
Οι πετρελαϊκές εταιρείες παγκοσμίως άρχισαν τελικά να αισθάνονται την πίεση, με τις χαμηλές τιμές να τις υποχρεώνουν σε κάθετες μειώσεις στις κεφαλαιακές δαπάνες και το προσωπικό. Στις ΗΠΑ, ο δείκτης εταιρικών ομολόγων υψηλής απόδοσης που καλύπτει τις εταιρείες ενέργειας επέστρεψε σε καθεστώς «junk», διαπραγματευόμενος άνω του 10% πάνω από τα κρατικά ομόλογα.
Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω από την κατάρρευση των προθεσμιακών τιμών, κάτι το οποίο μείωσε δραστικά τις ευκαιρίες αντιστάθμισης κινδύνου. Το αργό πετρέλαιο WTI παράδοσης 12 μηνών διαπραγματεύεται σε χαμηλό 10ετίας, και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με αναφορές ότι πολλές εταιρείες έχουν μειώσει την αντιστάθμιση κινδύνου για τη μελλοντική παραγωγή, αφήνει πολλές από αυτές εκτεθειμένες στην πρόσφατη πτώση.
Η κατάρρευση των τιμών κατά τις πρόσφατες εβδομάδες ενόψει της εποχιακής αύξησης στα αποθέματα αργού πετρελαίου έχει προκαλέσει ερωτηματικά στην αγορά σχετικά με το αν οι δεξαμενές αποθήκευσης παγκοσμίως θα γεμίσουν προτού οι τρέχουσες χαμηλές τιμές περιορίσουν την παραγωγή. Ο κορεσμός των δεξαμενών θα εξαναγκάσει την τιμή σε περαιτέρω πτώση, ενώ η χαμηλότερη παραγωγή, σε συνδυασμό με την προοπτική υψηλής ζήτησης, θα παρέχει την απαιτούμενη στήριξη για τον προσδιορισμό του κατώτατου ορίου στην αγορά.
– επιμέλεια από την Clare MacCarthy