Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2015 09:30

Market beat: Οι επενδυτές θα εκτιμήσουν το τρίτο μνημόνιο καθορίζοντας την τάση στις Τράπεζες

Μπορεί να εισέρχεται σε κυματώδη πέλαγα η πολιτική σκηνή, αλλά οι τράπεζες της χώρας ετοιμάζονται για να περάσουν σε ήρεμα ύδατα. Αφού φαίνεται πως υπάρχει μέριμνα από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης για το τρίτο μνημόνιο να καθησυχαστούν οι καταθέτες.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Μπορεί να εισέρχεται σε κυματώδη πέλαγα η πολιτική σκηνή, αλλά οι τράπεζες της χώρας ετοιμάζονται για να περάσουν σε ήρεμα ύδατα. Αφού φαίνεται πως υπάρχει μέριμνα από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης για το τρίτο μνημόνιο να καθησυχαστούν οι καταθέτες. Οι πληγές από τα capital control θα επουλωθούν με κεφάλαια που δεν θα παρθούν από τους αποταμιευτές των συστημικών τραπεζών. Ωστόσο το τρίτο πρόγραμμα στήριξης συνοδεύτηκε από ένα βαρύ πακέτο μέτρων που θα επηρεάσουν σίγουρα την πραγματική οικονομία και τους ρυθμούς της ανάπτυξης.

Η μακρά διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές και οι παραλείψεις των προηγούμενων κυβερνήσεων σχετικά με όσα είχαν συμφωνηθεί, κάνουν την εφαρμογή του τελευταίου και πιθανά ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξης δύσκολη και σκληρή για την ανάπτυξη το 2016. Ενώ σε βάθος χρόνου είναι βέβαιο πως θα λειτουργήσει θετικά. Αρκεί να φανεί καθαρά στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, πως τελείωσε η περίοδος που το Grexit ήταν μέσα στις πιθανές  εκδοχές για την εξέλιξη της χώρας. Η εβδομάδα που ξεκινά παραδοσιακά έχει μαζί με τις εβδομάδες μετά τα Χριστούγεννα και το Πάσχα την χαμηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα και φαντάζει δύσκολο στη διάρκειά της να βελτιωθεί πολύ η εικόνα των συναλλαγών. Ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα ράλι ανακούφισης αφού την Παρασκευή οι συναλλαγές τελείωσαν χωρίς τη δυνατότητα να γνωρίζουν οι θεσμικοί την κατάληξη των συζητήσεων στο Eurogroup. Εκεί οι ΥΠΟΙΚ της ζώνης του κοινού νομίσματος έδωσαν την «ευλογία» τους στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης για τη χώρα. 

Άλλωστε τη δεύτερη βδομάδα του Αυγούστου μπορεί οι ΓΔ και 25άρης να υποχώρησαν μετά από τις μεγάλες βουτιές τους στην πρώτη, αλλά η εικόνα των επιμέρους μεταβολών των blue chip και ειδικά των τραπεζικών, (παρά το γεγονός ότι είχαν πραγματοποιήσει μεγάλα rebound στη διάρκεια των 4 σερί ανοδικών ως και την Τρίτη) αποκάλυψε ότι κερδίζουν την επενδυτική εμπιστοσύνη.  

Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι οι συναλλαγές της περασμένης βδομάδας είχαν στόχο να ενσωματώσουν στις τιμές των μετοχών κάτι περισσότερο από το στοίχημα για την έγκαιρη βοήθεια προς την χώρα και το διεθνές κλίμα γενικά. Όπως  το διαμόρφωσαν οι πιέσεις στις τιμές των commodities και η απροσδόκητα καθοδική πορεία του γιουαν. Αρκετοί εγχώριοι αναλυτές υπογράμμισαν ως θετική έκπληξη την αύξηση του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, που ωστόσο την σκέπασε, το άνοιγμα από υστέρηση στο σκέλος των εσόδων στο επτάμηνο, που έφτασε στα 4,28 δις ευρώ. Η στήλη θεωρεί απίθανο, την εβδομάδα της ψήφισης του νόμου που θα στηρίξει το νέος μνημόνιο και του Eurogroup που θα το σφραγίσει, οι θεσμικοί που υποχρεωτικά συμμετείχαν στις συναλλαγές να αποφάσιζαν με βάση τον flash υπολογισμό του ΑΕΠ και την υστέρηση εσόδων.

Για αυτό έχει και πρόβλημα στο να ερμηνεύσει τις πιέσεις της Παρασκευής ειδικά. Η Βουλή έδειξε πως το τόξο των πολιτικών δυνάμεων που δεν συζητά με τίποτε, ως ενδεχόμενη λύση, μια έξοδο από την ευρωζώνη και την ΕΕ είναι συμπαγές και μετρά πάνω από 220 στις 300 έδρες της. Οι αρμόδιοι ΥΠΟΙΚ του Eurogroup κατά την προσέλευσή τους εκφράστηκαν θετικά για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και το μόνο ζήτημα που λειτουργούσε αρνητικά στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου, ήταν οι επιπτώσεις στις οικονομίες της ευρωζώνης από την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα. Αυτές κίνησαν στη βδομάδα πτωτικά τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αλλά η Ελλάδα έχει διαφορετικού τύπου προβλήματα για τα οποία διαφαίνεται μια κάποια λύση. Γιατί συνεπώς οι τιμές στο ΧΑ πιέστηκαν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο την Πέμπτη και την Παρασκευή; Η απάντηση πιθανά να είναι απλή.

Γιατί έτσι ήθελαν και εύκολα μπορούσαν, λόγω θέρους, να το καθορίσουν οι ισχυροί χρηματιστηριακοί παράγοντες εκμεταλλευόμενοι την απουσία αρκετών και την διεθνή συγκυρία για τις μετοχές του ευρώ. Την Πέμπτη μάλιστα, οι τιμές στο πρώτο μέρος κρατήθηκαν επί 4 ώρες σε θετικό πεδίο αλλά όταν ασκήθηκαν πιέσεις έπεσαν εύκολα σε αρνητικό και μάλιστα, ορίστηκε μια ισορροπία μερικές μονάδες κάτω από το κλείσιμο της πρώτης καθοδικής συνεδρίασης της βδομάδας και εκεί άλλαζαν χέρια μετοχές επί ώρες. Κάποιοι λοιπόν μάζεψαν μετοχές στα χαμηλά της μέρας. Την Παρασκευή δε η απουσία ενθουσιασμένων αγοραστών έγινε σαφής από την πρώτη ώρα γιατί δεν υπήρξαν ανοδικά ξεσπάσματα ούτε καν στα πρώτα λεπτά. Πάλι με ένα δυο κύματα ρευστοποιήσεων οι τιμές υποχώρησαν στο κατώτερο μέρας και μετά κινήθηκαν πλάγια επί ώρες ως το τέλος.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας  

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος

Η κίνηση του γιουαν προκάλεσε σοκ

Στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία κορυφώθηκαν οι ανησυχίες για ένα πιθανό νέο «πόλεμο των νομισμάτων», που θα προκαλούσε τελικά επιβράδυνση στην παγκόσμια ανάπτυξη. Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να επιτρέψει στις σχέσεις ανταλλαγής του γιουάν να καθορίζονται σε μεγαλύτερο ποσοστό από την αγορά συναλλάγματος, έφερε μια βουτιά στην ισχύ του κινέζικου νομίσματος. Φάνηκε πως σε ένα διήμερο θα έπαιρνε διαστάσεις της τάξης του -4%. Η ανησυχία των επενδυτών αποτυπώθηκε με ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια και πτώση των τιμών των εμπορευμάτων, που στο τέλος της εβδομάδας συμμαζεύτηκε. Αλλά, πήρε σημαντικές διαστάσεις στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης και τα ασιατικά κύρια.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Για την εβδομάδα ο S&P500 κλείνοντας στις 2091,54 μονάδες είχε επίδοση +0,67% και στο 2015 +0,45%, αποκτώντας πάλι θετική απόδοση. Ενώ ο Dow ενισχύθηκε +0,60% και πλέον αποδίδει -2,84% στο έτος. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κέρδισε +0,91% με επίδοση +2,21% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, ανέβηκε κατά +0,48%, με επίδοση έτους πλέον +0,66%. Ο δε Nasdaq100  με μεταβολή +0,09%, έχει κέρδη για το 2015 +5,38%. Η τιμή του χρυσού ανέβηκε κατά +1,82% στα 1113,20 δολάρια με απώλειες στο έτος -6,09% ενώ το αργό πετρέλαιο έχασε -3,59% και από τις 31/12/2014 χάνει -24,20%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, έπεσε -0,99*% και η ετήσια επίδοσή του είναι +17,58%. Ο γερμανικός δείκτης DAX βούλιαξε -4,40% με απόδοση το 2015 +12,03% και ο CAC  ακολούθησε με -3,85% με απόδοση φέτος +16,75%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έπεσε -2,68% και στο τρέχον έτος κερδίζει 5,83%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε πτώση -1,93% και στο 2015 κερδίζει 22,28%. Οι αναδυόμενες αγορές της Ασίας επηρεασμένες από την πολιτική της Κίνας είχαν καθοδική εικόνα. Ο Bovespa της Βραζιλίας είχε πτώση -2,20%, με απώλειες το τρέχον έτος -5,00%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού που έπεσε -2,49%, το 2015 αποδίδει +1,39%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε -1,33% με επίδοση για φέτος +3,54%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία υποχώρησε  -0,60%, και στο 2015 αποδίδει +2,07%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έπεσε -2,31% και το 2015 κερδίζει +1,64%.

Η έκπληξη έφερε αρχικά ένα σοκ αλλά δεν προκάλεσε δέος, αφού αρκετοί έσπευσαν να την ερμηνεύσουν και μερικοί κατάφεραν ακόμα και να την παρερμηνεύσουν. Για να γίνει κατανοητή η αντίδραση των αγοραίων δυνάμεων, χρειάζεται να περιγράψουμε το πλαίσιο εντός του οποίου ξετυλίχθηκαν όσα αποτέλεσαν την βάση για την εβδομαδιαία μεταβολή των αγορών μετοχών και εμπορευμάτων. Το 2015, στο επτάμηνο, έχει δικαιώσει εκείνους που τοποθέτησαν κεφάλαια στις αγορές της ευρωζώνης. Ενώ  τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης προετοιμάζονται για την πρώτη, μετά από 10 χρόνια, κίνηση αύξησης των βασικών επιτοκίων της Fed. Αντίθετα σε άλλες οικονομίες, όχι μόνο δεν σκέφτονται νομισματικές πολιτικές σύσφιξης, αλλά εφαρμόζουν πολιτικές χαλάρωσης όπως στην Ευρωζώνη, την Ιαπωνία και πρόσφατα στην Κίνα. Διότι όλες αυτές οι σημαντικότατες οικονομίες βρίσκονται σε διαφορετικό σημείο του κύκλου τους.  Αυτό από μόνο του έχει εισάγει μεγάλες δόσεις προβληματισμού στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα που περιγράφει την κατάσταση αυτή, ως «διαφοροποίηση στην πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών» μετά από χρόνια συντονισμένων δράσεων προς μια μόνο κατεύθυνση. Την παροχή φθηνής ρευστότητας και την διατήρηση ενός καθεστώτος χαμηλών επιτοκίων, που λειτουργεί ενισχυτικά σε οικονομίες με ρυθμούς ανάπτυξης εξαιρετικά αδύναμους για διάφορους λόγους και σε κάθε περίπτωση, πολύ κάτω του μέσου για όρου για τον 21ο αιώνα.

Οι ροές δείχνουν προτιμήσεις

Οι επενδυτές έχουν δείξει την ξεκάθαρη προτίμησή τους στους νικητές της φετινής χρονιάς. Μια ακριβέστερη εικόνα της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στη χρηματιστηριακή αγορά είναι οι ροές κεφαλαίων στα μετοχικά αμοιβαία. Από την έναρξη της τρέχουσας ανοδικής αγοράς τον Μάρτιο του 2009, προσέλκυσαν 376 δις δολάρια σε καθαρές εισροές. Μια δυναμική πολύ αδύναμη σε σύγκριση με τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία είχαν καθαρές εισροές των 1.519 δισεκατομμυρίων δολαρίων την ίδια περίοδο.

Οι ιδιώτες επενδυτές, ωστόσο, έχουν βάλει χρήματα σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν στο εξωτερικό. Από την έναρξη της ανοδικής αγοράς, οι καθαρές εισροές τους σε διεθνή κεφάλαια ανήλθαν σε 559 δισεκατομμύρια, ενώ η καθαρή εκροή από τα εγχώρια μετοχικά κεφάλαια ανήλθε σε 183 δισεκατομμύρια δολάρια. Από την άλλη πλευρά, τα ETFs μετοχών είχαν καθαρές εισροές ύψους 808 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την έναρξη της ανοδικής αγοράς. Ωστόσο, δεν υπάρχει τρόπος να ανιχνευτεί πόσα εξ αυτών των κεφαλαίων προήλθαν είτε από ιδιώτες είτε από θεσμικούς, ή ξένους αγοραστές. Συνεπώς την όποια άνοδο των δεικτών της Wall Street και την κορύφωση των βασικών δεικτών σε νέα ιστορικά υψηλά το τρέχον έτος την στήριξαν οι ίδιες οι εισηγμένες. Αφού οι μεγαλύτερες εισροές στην τρέχουσα επί χρόνια ανοδική αγορά προέρχονται από εισηγμένες εταιρείες. Από το πρώτο τρίμηνο που 2009 ως και το πρώτο του 2015, στον S&P 500 οι εταιρίες προέβησαν σε επαναγορά ιδίων μετοχών με αξία που έφθασε τα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, οι πληρωμές μερισμάτων ανήλθαν σε 1,7 τρισεκατομμύρια. Άρα από αυτές τις πληρωμές χρηματοδοτήθηκαν, με ταμειακές ροές, περισσότερο οι εισηγμένες. Επίσης άντλησαν πολλά χρήματα από την αγορά ομολόγων. Οι μη χρηματοοικονομικές εταιρίες προέβησαν σε έκδοση ομολόγων που ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ στα 902 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια των 12 μηνών μέχρι τον Ιούνιο.

Δραστηριότητα στις εξαγορές (M&A)

Από το Bloomberg Business υπήρξε ειδοποίηση ότι ο συνολικός όγκος των Εξαγορών και Συγχωνεύσεων  για το 2015, «θα αυξηθεί κατά περίπου 11% από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα Deal Flow Predictor Intralinks. Επειδή η φθηνή χρηματοδότηση και τα σχέδια επιχειρηματικής ανάπτυξης οδηγούν σε εξαγορές. Μπορεί το δεύτερο εξάμηνο φέτος η δραστηριότητα στις Μ&Α (Εξαγορές και Συγχωνεύσεις) να απειλήσει το ρεκόρ του 2007, που ήταν η καλύτερη χρονιά στα deal μεταξύ επιχειρήσεων. Ο φετινός Ιούνιος άλλωστε ήταν ο καλύτερος μήνας στην ιστορία για την αξία των συναλλαγών στον τομέα των εξαγορών». 

Οι αναλυτές που προβλέπουν μεγάλη πτώση, βασίζουν την ανάλυσή τους στα θεμελιώδη ή στην τεχνική ανάλυση, ενίοτε δε και στα δύο. Απέτυχαν στις προβλέψεις τους γιατί δεν κατάφεραν  να εκτιμήσουν την προθυμία των εταιριών να επαναγοράσουν τις μετοχές τους και τώρα την όλο και μεγαλύτερη διάθεσή τους να συμμετάσχουν σε M&A . Αυτή η δραστηριότητα μειώνει την προσφορά των μετοχών. Ο λόγος που οι επιχειρήσεις λειτουργούν έτσι είναι ότι η Fed διατήρησε τα επιτόκια τόσο χαμηλά επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Dr Ed Yardeni έχει παρατηρήσει παλαιότερα ότι όσο τα μελλοντικά κέρδη από τις εταιρείες του S&P 500 αντιστοιχούνται σε απόδοση που ξεπερνά το κόστος δανεισμού ομολόγων τους, είναι πιθανό να θελήσουν να αγοράσουν πίσω περισσότερες μετοχές τους και να αποκτούν μετοχές άλλων με δανεικά. Συμπεραίνει τελικά ότι πίσω από την κουρτίνα του bull market διαρκείας στις μετοχές, βρίσκεται η Fed. Για αυτό είναι κρίσιμο το πότε θα αρχίσει την άνοδο στα επιτόκιά της.

Σοκ ναι δέος όχι

Η Κίνα προκάλεσε παγκόσμιο σοκ και στις πρώτες αντιδράσεις εντάσσεται η παρατήρηση του Mohamed El-Erian: «Όταν πλέον οι χώρες αποτυγχάνουν να παρουσιάσουν ανάπτυξη που στηρίζεται στην εγχώρια αγορά, θα μπουν στον πειρασμό να την «κλέψουν» από τις άλλες. Ένας δοκιμασμένος στο χρόνο τρόπος προσπάθειας να το πράξουν είναι να υποτιμήσουν το εθνικό τους νόμισμα, για να γίνουν οι εξαγωγές τους πιο ανταγωνιστικές και οι εισαγωγές πιο ακριβές. Εκτρέποντας έτσι τόσο την εσωτερική όσο και την εξωτερική ζήτηση προς την εγχώρια παραγωγή, εις βάρος των ξένων προμηθευτών». Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC) χαρακτήρισε την κίνηση σαν «εφάπαξ υποτίμηση» που θέλει να τη χρεώσει ως μεταρρύθμιση υπέρ της ελεύθερης αγοράς. Πιο πιθανό είναι αυτή να είναι μια τελευταία πράξη απελπισίας των Κινέζων ιθυνόντων για την αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης. Υποστηρίζουν οι αισιόδοξοι, για το μέλλον των τιμών των μετοχών της Wall Street, αναλυτές. Υπάρχει και αντίλογος. 

Στο παρελθόν, η δράση στο «νομισματικό πόλεμο» είχε επικεντρωθεί στις προσπάθειες πολλών χωρών να αποτρέψουν την άνοδο στα νομίσματά τους έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, που είχε αποδυναμωθεί από έναν αέναο κύκλο χαλάρωσης από την Federal Reserve και τα επίμονα ελλείμματα των ΗΠΑ στις εμπορικές συναλλαγές και στον προϋπολογισμό. Αλλά τώρα με το δολάριο ενισχυμένο σημαντικά, η κινεζική κυβέρνηση έχει αρχίσει πλέον να ανησυχεί ότι το γιουάν, το οποίο παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένο με το δολάριο, είχε γίνει πολύ ισχυρό έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων, ιδιαίτερα για τους πρωτοβάθμιους εμπορικούς εταίρους της στην Ασία και τον Ειρηνικό. Για να παραμείνει ανταγωνιστική σε τοπικό επίπεδο η Κινέζικη οικονομία, το Πεκίνο αποφάσισε να μειώσει την πρόσδεση στο δολάριο και να αφήσει το νόμισμά του να πλεύσει πιο ελεύθερα στις αγορές.

Οι αναλυτές της αγοράς απέδωσαν γρήγορα και εύκολα την πρόσφατη πτώση στη Wall Street στον πανικό γύρω από την υποτίμηση του γιουάν κατά 2%. Γιατί θα πρέπει στην Αμερική να ανησυχούν τόσο για μια μικρή πτώση του γιουάν; Ήδη θεωρούν αρκετοί πως η οικονομία πάει αρκετά καλά, ακόμη και αφού νομίσματα όπως το γεν και το ευρώ, και όλα τα άλλα σημαντικά νομίσματα σε όλο τον κόσμο, έχουν μειωθεί από το Μάιο του περασμένου έτους περισσότερο από 20% έναντι του δολαρίου.

Στην πραγματικότητα, οι αγορές των ΗΠΑ είχαν το ξεπούλημα σαν τάση για αυτές τις ημέρες, πριν από οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική από το Πεκίνο. Με τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ να επιδεινώνονται σε κάποιους τομείς, τα εταιρικά κέρδη να πέφτουν, και το 95% των οικονομολόγων να προβλέπει αύξηση των επιτοκίων στους επόμενους λίγους μήνες, ένα απότομο ξεπούλημα των ήδη «εξωφρενικής αξίας» μετοχών, θα μπορούσε να θεωρηθεί μια λογική αντίδραση, που δεν χρειάζεται εξηγήσεις από τα συμβαίνοντα στο εξωτερικό. Όμως, δεδομένου ότι αυτή είναι μια πραγματικότητα που κανείς δεν προτιμά να αναγνωρίσει και κυρίως οι εισηγμένες, για λόγους που αναπτύξαμε πιο πάνω, η υποτίμηση του γιουάν ήλθε στον «κατάλληλο» χρόνο.

ΧΑ

Εβδομάδα μικρών απωλειών στη διάρκειά της οποίας προέκυψαν σημαντικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομική δραστηριότητα και ξεχώρισε μια απόφαση των αρμοδίων στο Πεκίνο, που τάραξε τα νερά της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας. Στο ανοδικό ξεκίνημά της, αρκετοί πίστεψαν πως θα κινούσαν τους θεσμικούς τα στοιχήματα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης της χώρας με τους πιστωτές της. Οι αγορές εισήλθαν στην καρδιά του καλοκαιριού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συναλλακτική δραστηριότητα. Τελικά και ενώ κατέστη σαφές πως το τρίτο πρόγραμμα στήριξης θα ήταν γεγονός αποδεκτό και υπερψηφισμένο από την Βουλή, η επίδραση του αρνητισμού από το «σύνδρομο της Κίνας» επέβαλλε μια ελεγχόμενη πτώση. Άρα, και την αναίρεση του rebound που ξεκίνησε στο τέλος της πρώτης εβδομάδας λειτουργίας του ΧΑ, μετά την αναγκαστική του αργία. Χωρίς ωστόσο να σημειωθεί μια, απειλητική για τη συνέχεια, ολική επαναφορά των τιμών στα επίπεδα των νέων ελάχιστων για το 2015, που σημειώθηκαν στις 3 ως 5 Αυγούστου.

Κυρίαρχοι ήταν και πάλι οι ξένοι θεσμικοί και με μικρούς σχετικά όγκους έκαναν μια λεπτή επέμβαση στις κεφαλαιοποιήσεις των blue chip, που δεν φαίνεται τόσο στις μεταβολές των βασικών δεικτών όσο στην εικόνα των επιμέρους τίτλων του 25άρη. Ο ΓΔ σε εβδομαδιαία βάση υποχώρησε μόλις -0,35% μετά από βουτιά πάνω από -15% την προηγούμενη, ο 25άρης έχασε -1,19% μετά από απώλειες πάνω από -16% και ο FTSEM ενισχύθηκε κατά +2,57% μετά το -15,6% με το κλείσιμο στις 7/8.  Μια σημαντική παρατήρηση αφορά στα ελάχιστα των βασικών δεικτών την δεύτερη βδομάδα του Αυγούστου, έναντι αυτών της πρώτης και πραγματικά «φαρμακερής» για το ΧΑ. Αποκαλύπτεται από τη σύγκριση της απόστασης των τιμών από τα χαμηλά εβδομάδας και από αυτά των τελευταίων 30 ημερών που είναι και ελάχιστα 12 μηνών και αρκετών ετών.

Τη Δευτέρα η αγορά πήρε τον ΓΔ από τις 676,33 μονάδες και τον 25άρη από τις 201,69 και με τζίρο λίγο πάνω από τα 45 εκατ. ευρώ τους έδωσε κέρδη +2,06% και +1,66% αντίστοιχα. Με  οδηγούς τις εταιρίες των Τραπεζών +8,33%, στα Ταξίδια Αναψυχή +6,52%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +5,58%, Υγείας +5,56%, Κοινής Ωφέλειας +4,89% και  στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +4,37%. Κοινό χαρακτηριστικό των συνεδριάσεων ήταν η εμφάνιση στις περισσότερες πιέσεων μετά τις 16:00, υποδηλωτικό των διαθέσεων των θεσμικών από τις ΗΠΑ που διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια με ελληνικές μετοχές. Την Τρίτη με συμπληρωμένες τρεις ανοδικές συνεδριάσεις στη σειρά, ήρθε η τέταρτη. Παρά τις πιέσεις που δέχθηκαν εκείνη τη μέρα οι μετοχές παγκόσμια, από την υποτίμηση του γιουαν. Τα μέγιστα της προηγούμενης έγιναν ελάχιστα την Τρίτη και ο τζίρος αυξήθηκε ξεπερνώντας τα 61 εκατ. ευρώ. Πρώτοι σε κέρδη ήταν οι κλάδοι Τροφίμων Ποτών +5,26%, Ακίνητης Περιουσίας +5,18%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +3,26% και Τραπεζών +2,95% με τον ΓΔ στο +2,14% και τον 25άρη με κέρδη 2,86% να φθάνουν αντίστοιχα στις 705,00 και 210,91 μονάδες. Ήταν η μέρα της εγγραφής των μέγιστων της βδομάδας. Μετά ακολούθησε μια αλυσίδα πτωτικών κλεισιμάτων καθώς η πτώση της Τετάρτης, ανέδειξε την απουσία αγοραστών. Αυτό επέτρεψε στους ισχυρούς θεσμικούς να πιέζουν αποτελεσματικά τις τιμές των μετοχών την Πέμπτη και την Παρασκευή, αναγκάζοντας τις να αλλάζουν χέρια σε χαμηλότερα επίπεδα από τα κατώτερα της προηγούμενης μέρας. Οι τζίροι από την Τετάρτη κιόλας εμφάνισαν μείωση. Αφού τη μέρα του -1,93% για τον ΓΔ και του -2,88% για τον 25άρη περιορίστηκε στα 43 εκατ. ευρώ, ενώ την Πέμπτη έπεσε στα 35,5, με τους δείκτες να υποχωρούν λιγότερο και την Παρασκευή, μόλις ξεπέρασε τα 28.  Στην τελευταία συνεδρία και με βέβαιη την επενδυτική κοινότητα για το τρίτο μνημόνιο, αντί ανακούφισης τα ποσοστά πτώσης μεγάλωσαν με τον ΓΔ στο -1,85% από -0,69% την προηγούμενη και τον 25άρη -1,60% από -1,12%.

Στις επιμέρους μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης αρνητικό στατιστικό αποτύπωμα η εβδομάδα άφησε σε λίγα blue chip. Ήτοι στην ΕΕΕ με μεταβολή -9,53% και αντίδραση από το ελάχιστο +1,74% και 9,5%, από αυτό των τελευταίων 30 ημερών, η ΜΥΤΙΛ -4,63% και αντίδραση από το ελάχιστο +3% και 25,9%, από των τελευταίων 30 ημερών, και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ -4,4% στη βδομάδα και αντίδραση από το ελάχιστο +0,66% και 23,6% από των τελευταίων 30 ημερών. Ακολουθούν οι τρεις επίσης μετοχές με πτώση πάνω από -2% και κάτω -4% ήτοι ΦΦΓΚΡΠ -3,33%, ΤΕΝΕΡΓ -2,88% και ΒΙΟ -2,58%. Μεταβολή της τάξης του -1%, όσο και ο δείκτης, εμφάνισαν ΑΡΑΙΓ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΠΕ ΕΥΔΑΠ ΜΕΤΚ και ΤΙΤΚ και το πλήθος τους δικαιολογεί το μικρό αριθμό μετοχών με «ακραίες» μεταβολές.  Στον αντίποδα ωστόσο υπάρχουν δεκατρείς μετοχές με θετική μεταβολή βδομάδας από τις οποίες ξεχωρίζουν για τα κέρδη τους σε καθοδική βδομάδα οι ΕΥΡΩΒ +17,9%, ΕΧΑΕ +7,3% και ΑΛΦΑ +6,6% και ακολουθούν ΕΤΕ +4,1%, ΟΤΕ +3,4% και ΜΟΗ +3,3%. Η ομάδα των μετοχών με κέρδη από +1% ως +3% απαρτίζεται αλφαβητικά από τις ΓΡΙΒ +2,74%, ΔΕΗ +2,05%, ΛΑΜΔΑ +0,72%, ΜΠΕΛΑ +2,04%, ΟΛΠ +1,08%, ΟΠΑΠ +1,64%, ΠΕΙΡ +2,08%.

Τεχνική ανάλυση

Είχαμε μια κρίσιμη εβδομάδα με δυο ανοδικές, μια καθοδική συνεδρίαση, και δυο σχεδιασμένα πτωτικές για μάζεμα μετοχών προ μιας «αναπόφευκτης» ανόδου. Βέβαια τίποτε δεν είναι δεδομένο πολύ περισσότερο μια άνοδος ανακούφισης, μετά από πολύμηνη αγωνία των θεσμικών που πέρασε από σαράντα κύματα το φρόνημα και την υπόληψή τους στα μάτια των προϊσταμένων τους. Η στατιστική εικόνα των επιμέρους μετοχών δίνει ακόμα μεγαλύτερες πιθανότητες να πλησιάζει την αλήθεια η εξήγηση που δίνουμε για όσα συνέβησαν τη δεύτερη βδομάδα του Αυγούστου. Κερδισμένες σε μια ελαφρώς καθοδική βδομάδα οι Τράπεζες.

Η εβδομάδα από άποψη όγκων ήταν η χειρότερη στο τρέχον έτος και αυτή που ξεκινά, δύσκολα θα διαφέρει για λόγους παραδοσιακά γνωστούς, ήτοι Δεκαπενταύγουστος κορύφωση των διακοπών του θέρους.  Η εβδομάδα που πέρασε, σφραγίστηκε από πτώση -1,19% του 25άρη, μετά από βουτιά -16,39% την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου. Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη υποχώρησαν συνολικά κατά 68%. Ο συνολικός όγκος των ΣΜΕ του δείκτη έφθασε στα 5.762 συμβόλαια από 18.042 την προηγούμενη, και ήταν ο χαμηλότερος εβδομαδιαίος στο τρέχον έτος.

Η αλυσίδα των τελευταίων τριών καθοδικών συνεδριάσεων έδωσε στον 25άρη μια διακύμανση που το εύρος της (14,5 μονάδων) καθόρισε το ελάχιστο της Παρασκευής στις 196,59 μονάδες και το μέγιστο της Τετάρτης στις 210,95. Αυτή η ζώνη ήταν μέσα στο δεύτερο μισό της διακύμανσης του δείκτη (54,5 μονάδων) την πρώτη μέρα μετά την αργία που ξεκίνησαν οι συναλλαγές. Θυμίζουμε πως εκείνη τη Δευτέρα που ο δείκτης έχασε -16,37%  είχε μέγιστο στις 241,22 και κατώτερη μέρας στις 186,63 με κλείσιμο στις 201,73. Την Παρασκευή οι θεσμικοί τον έκλεισαν στις  199,29 δηλαδή χαμηλότερα από το κλείσιμο της Δευτέρας 3/8. Κάθε είδους συνέχεια στην κάθοδο θα ανοίξει την όρεξη για αναζήτηση νεότερων χαμηλών για το 2015 κατάσταση που θα ευνοήσει εκείνους που διαθέτουν μετοχές του ΧΑ και κεφάλαια προς επένδυση σε αυτό. Μόνο με επιστροφή του 25άρη πάνω από τις 210 μονάδες αυτή η απειλή στο φρόνημα των επενδυτών θα εκλείψει.

Στις επιμέρους μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης αρνητικό στατιστικό αποτύπωμα η εβδομάδα άφησε σε λίγα blue chip. Ήτοι στην ΕΕΕ με μεταβολή -9,53% και αντίδραση από το ελάχιστο +1,74% και 9,5%, από αυτό των τελευταίων 30 ημερών, η ΜΥΤΙΛ -4,63% και αντίδραση από το ελάχιστο +3% και 25,9%, από των τελευταίων 30 ημερών, και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ -4,4% στη βδομάδα και αντίδραση από το ελάχιστο +0,66% και 23,6% από των τελευταίων 30 ημερών. Ακολουθούν οι τρεις επίσης μετοχές με πτώση πάνω από -2% και κάτω -4% ήτοι ΦΦΓΚΡΠ -3,33%, ΤΕΝΕΡΓ -2,88% και ΒΙΟ -2,58%. Μεταβολή της τάξης του -1%, όσο και ο δείκτης, εμφάνισαν ΑΡΑΙΓ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΠΕ ΕΥΔΑΠ ΜΕΤΚ και ΤΙΤΚ και το πλήθος τους δικαιολογεί το μικρό αριθμό μετοχών με «ακραίες» μεταβολές. 

Στον αντίποδα ωστόσο υπάρχουν δεκατρείς μετοχές με θετική μεταβολή βδομάδας από τις οποίες ξεχωρίζουν για τα κέρδη τους σε καθοδική βδομάδα οι ΕΥΡΩΒ +17,9%, ΕΧΑΕ +7,3% και ΑΛΦΑ +6,6% και ακολουθούν ΕΤΕ +4,1%, ΟΤΕ +3,4% και ΜΟΗ +3,3%. Η ομάδα των μετοχών με κέρδη από +1% ως +3% απαρτίζεται αλφαβητικά από τις ΓΡΙΒ +2,74%, ΔΕΗ +2,05%, ΛΑΜΔΑ +0,72%, ΜΠΕΛΑ +2,04%, ΟΛΠ +1,08%, ΟΠΑΠ +1,64%, ΠΕΙΡ +2,08%.

Η τεχνική ανάλυση υπογραμμίζει πως αν οι τιμές δεν περάσουν ψηλότερα από σήμερα κιόλας η πιθανότητα εγγραφής νέων χαμηλών ή επανεγγραφής των προσφάτως εμφανισθέντων μέσα στη βδομάδα είναι τεράστια.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ως επί το πλείστον πτωτικά σήμερα Δευτέρα, συρμένες χαμηλότερα, από τις παραπαίουσες κινεζικές μετοχές, ενώ το δολάριο εμφάνισε μέτρια κέρδη έναντι του ευρώ, μετά τα αισιόδοξα μακροοικονομικά στοιχεία από την οικονομία των ΗΠΑ, με πιθανή την περαιτέρω άνοδο του δολαρίου καθώς το γουάν έδειξε σημάδια σταθεροποίησης για την ώρα.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε 0,7%. Η πτώση προστίθεται στην απώλεια της περασμένης εβδομάδας κατά 2,6% που υπέστη μετά την απόφαση από το Πεκίνο να υποτιμήσει το γουάν, προκαλώντας παγκόσμιο στροβιλισμό στις χρηματοπιστωτικές αγορές αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας.

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται κάτω, κοντά στα χαμηλά έξι ετών και στις αγορές των χωρών με οικονομίες που εξαρτώνται από την πορεία των εξαγωγών τους όπως της Μαλαισίας οι μετοχές υπέστησαν  πτώση 1,5% και το ρίνγκιτ MYR ήταν κολλημένο κοντά σε ένα χαμηλό 17-ετών.

Αλλά σαν ένα δείγμα πως τα νεύρα των επενδυτών άρχισαν να χαλαρώνουν ο Nikkei της Ιαπωνίας και ο δείκτης μετοχών της Αυστραλίας έδειξαν την τάση να κερδίσουν 0,15% και 0,39%, αντίστοιχα. «Όσο η ανησυχία για το κινεζικό γουάν θα συνεχίσει να υποχωρεί, και με την προοπτική περαιτέρω αυξήσεως της ισχύος του δολαρίου μέχρι τη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης Nikkei μπορεί κάλλιστα να ανακτήσει τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας αυτή την εβδομάδα», έγραψε ο Angus Nicholson, αναλυτής της IG στη Μελβούρνη.

Το δολάριο παρέμεινε σταθερό στα 124,39 δολάρια. Το γιεν έμεινε ατάραχο από τα δεδομένα της Δευτέρας που δείχνουν πως η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο. Αν και η συρρίκνωση ήταν αναμενόμενη, η ανησυχία ότι το τρίτο τρίμηνο μπορεί να εμφανίσει μόνο ήπια βελτίωση, θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Το ευρώ γλίστρησε -0,2% στα 1,1092 δολάρια, παραδίδοντας πίσω κάποια από τα μεγάλα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, όταν το αρχικό σοκ της υποτίμησης γιουάν ώθησε προς τα κάτω το δολάριο.

Το δολάριο σκαρφάλωσε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας από τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις τιμές παραγωγού των ΗΠΑ και τη βιομηχανική παραγωγή της, που βοήθησε όσους υποστηρίζουν την υπόθεση πως η Federal Reserve θα αποφασίσει να αυξήσει τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξύ, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, τη Δευτέρα, θέτοντας τη μέση τιμή του γουάν στο 6,3969, έδωσε στο νόμισμα πιο σταθερή δυναμική από την αποτύπωση της προηγούμενης συνεδρίας στο 6,3975. «Σταθεροποίηση  στον καθορισμό της μέσης τιμής του γουάν θα μπορούσε να καθαρίσει τον δρόμο για νέα ανατίμηση του δολαρίου. Με μειωμένη μεταβλητότητα, οι φόβοι της Fed σχετικά με την επίπτωση από την υποτίμηση του νομίσματος της Κίνας θα πρέπει να υποχωρήσουν. Και αυτό μπορεί να επιτρέψει την εστίαση της Fed στην κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες». Έγραψε  ο Todd Elmer, της Citi στη Σιγκαπούρη.

Τα ανωτέρω υποδηλώνουν ότι το παγκόσμιο ενδιαφέρον των χρηματοπιστωτικών αγορών είχε μετακινηθεί μακριά από την Ελλάδα σε άλλα θέματα, όπως η προσπάθεια της Κίνας για να αποδυναμώσει το νόμισμά της, το ευρώ απέκτησε λίγη υποστήριξη, ακόμη και μετά, την ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που επιβεβαίωσε μια συμφωνία για να δανείσει 86 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρία χρόνια την με ανεπάρκεια ταμειακών διαθεσίμων Αθήνα.

Ενώ η κεντρική τράπεζα της Κίνας λέει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για περαιτέρω αποδυνάμωση του γουάν, πολλοί traders υποψιάζονται ότι τα υποτονικά οικονομικά δεδομένα και οι προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα κρατήσουν το νόμισμα υπό πίεση.

Το αργό πετρέλαιο, μια άλλη αγορά που χτυπήθηκε την περασμένη εβδομάδα από την κίνηση σοκ της Κίνας και των πιθανών της επιπτώσεων στη ζήτηση για εμπορεύματα, συνέχισε να παλεύει στον απόηχο των ανησυχιών από την παγκόσμια υπερπροσφορά.

Τα futures του Αργού ΗΠΑ CLc1 ήταν κάτω κατά 1,4% στα 41,91 δολάρια το βαρέλι, σε κοντινό σημείο από τα 41,35 που χτύπησε ενδοσυνεδριακά την Παρασκευή.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Δεν υπάρχουν

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Ο κόσμος σύμφωνα με την Κίνα

Η χρονική στιγμή της κίνησης στο γιουαν πιθανότατα προκλήθηκε από την πιθανή αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο και από μια στροφή προς την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης των συναλλαγματικών ισοτιμιών, καθώς και την πρόσφατη αδυναμία στην Κινεζική ανάπτυξη.

Εμείς δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι η αρχή μιας απότομης πτώσης (20-30%) σαν αποτέλεσμα μιας ανταγωνιστικής στρατηγικής υποτίμησης. Αντ 'αυτού, αναμένουμε το νόμισμα για να υποχωρήσει άλλο ένα 6%-7% ως το τέλος του έτους.

Αναμένουμε ότι η Fed να ξεκινήσει την άνοδο των επιτοκίων από το Σεπτέμβριο, αλλά οι πιθανότητες έχουν μειωθεί. Περαιτέρω αδυναμία του γιουαν θα πρέπει να επηρεάζει κυρίως το ρυθμό της αύξησης των επιτοκίων, παρά την έναρξη της νομισματικής πολιτικής σύσφιξης.

Την επόμενη εβδομάδα, οι επενδυτές θα εστιάσουν στα πρακτικά της FOMC Ιούλιο (για να εκτιμήσουμε πώς εκτιμά η Fed την πτώση των τιμών της ενέργειας και την επίδραση του πληθωρισμού και στις καθημερινές διορθώσεις του νομίσματος της Κίνας.

Ανεπτυγμένες οικονομίες

Ηνωμένες Πολιτείες: Ένα δολάριο στο χέρι αξίζει 6,39 γιουάν στο δάσος

Η εξασθένιση του γιουάν αυτή την εβδομάδα είναι πιθανό να έχει αμελητέα επίδραση στην οικονομία των ΗΠΑ. Ο κύριος κίνδυνος που προκύπτει αφορά μια πιθανή μόλυνση της χρηματοπιστωτικής αγοράς των ΗΠΑ.

Η ζώνη του ευρώ και το Ηνωμένο Βασίλειο: Περαιτέρω ευτυχισμένες μέρες για την χαλαρή νομισματική πολιτική

Το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου στην Ζώνη του Ευρώ ήταν ελαφρώς κατώτερο των προσδοκιών περιορίστηκε στο 0,3% σε τριμηνιαία βάση, καθώς οι περισσότερες χώρες προσέφεραν εκπλήξεις με τις κατώτερες των προσδοκιών επιδόσεις τους. Λόγω στρογγυλοποίησης υπήρξαν αλλαγές στις προβλέψεις μας για το 2015 που είναι τώρα στο 1,3% σε ετήσια βάση.

Ιαπωνία: Υπάρχουν επιπτώσεις από το γιουάν στο εμπόριο Ιαπωνίας-Κίνας

Οι Παραγγελίες μηχανημάτων υποστηρίζουν την εμφάνιση μιας μέτριας ανοδικής τάσης στις κεφαλαιουχικές δαπάνες, ενώ δεν κατάφερε να διαλύσει τις ανησυχίες για τη ζήτηση στο εξωτερικό. Το γιουάν θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση αυτή, καθώς και τις εγχώριες τιμές.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Την ικανοποίησή του από τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα εκφράζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild. Ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε προειδοποιεί την ελληνική πλευρά ότι τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα παρακολουθούν εάν η δανειακή συμφωνία εφαρμόζεται «σημείο προς σημείο». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει κατανοήσει ότι η χώρα δεν μπορεί να αποφύγει πραγματικές και βαθιές μεταρρυθμίσεις».

Τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναμένει η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε σήμερα Κυριακή ότι η επικεφαλής του θεσμού Κριστίν Λαγκάρντ έχει υποσχεθεί πως θα ασκήσει πίεση προς την κατεύθυνση αυτή στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

Οι Ολλανδοί βουλευτές διέκοψαν τις θερινές τους διακοπές για να ψηφίσουν το έκτακτο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας, ανακοινώθηκε σήμερα Κυριακή από το ολλανδικό Κοινοβούλιο. Η συζήτηση στην 150μελή Κάτω Βουλή του ολλανδικού Κοινοβουλίου θα αρχίσει το μεσημέρι της Τετάρτης, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κοινοβούλιο.

Ακόμη και στα σημερινά επίπεδα το ελληνικό χρέος θα ήταν βιώσιμο εάν δεν συμμετείχε στην ελληνική διάσωση το ΔΝΤ,εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας Ντάνιελ Γκρος, από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής.  Όπως είπε σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk, «θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το ΔΝΤ απαιτεί πολύ υψηλότερα επιτόκια από τους Ευρωπαίους, ενώ τα δάνειά του είναι σχετικά βραχυπρόθεσμα. Εάν λοιπόν δεν συμμετείχε το Ταμείο και όλα γίνονταν σε αμιγώς ευρωπαϊκά πλαίσια, αυτό θα συνεπάγονταν χαμηλότερο κόστος για όλους τους εμπλεκόμενους ενώ δεν θα χρειάζονταν και περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

Η συμφωνία για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα έδωσε μια μικρή μόνον ανάσα στην Ελλάδα, η πορεία της οικονομίας μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική είναι, ενώ το χρέος αυξάνεται συνεχώς και δεν είναι πλέον βιώσιμο, σύμφωνα με τους «θεσμούς», σημειώνεται σε άρθρο του Μπέρντ Ρίγκερτ στον ιστότοπο της Deutsche Welle.

Στα 958,7 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου Intralot στο α' εξάμηνο του έτους, αυξημένος κατά 5,9% (αύξηση της τάξης των 53,2 εκατ. σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ο κύκλος εργασιών χωρίς την επίδραση των συναλλαγματικών διαφορών ύψους €40,8 εκατ. έφτασε τα €917,9 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 1,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Την απόκτηση και εκμίσθωση εννέα καταστημάτων της ΜΑΚΡΟ, η οποία πρόσφατα εξαγοράστηκε από τον Όμιλο Σκλαβενίτη, ανακοίνωσε η Grivalia Properties. Η συμφωνία αφορά την απόκτηση του άνωθεν χαρτοφυλακίου, συνολικής επιφάνειας 99.300 τ.μ., έναντι 60 εκατ. ευρώ και την ταυτόχρονη εκμίσθωση τους για διάρκεια τουλάχιστον 15 ετών στη ΜΑΚΡΟ έναντι αρχικού ετήσιου μισθώματος 5,7 εκατ. ευρώ.

Την ένταξη των συνεταιριστικών τραπεζών στην ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος προτείνει η κυβέρνηση, καθώς, όπως τονίζει, επιθυμεί ενίσχυση του κλάδου μέσω μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής αναδιοργάνωσης. Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι η στήριξη του θεσμού των συνεταιριστικών τραπεζών, ο οποίος υποστηρίζει πρωτίστως τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ελληνικής περιφέρειας και την τοπική ανάπτυξη.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Με μικρές απώλειες έκλεισε την Παρασκευή ο χρυσός, ολοκληρώνοντας όμως την εβδομάδα με τα μεγαλύτερα κέρδη των τελευταίων δύο μηνών. Από την άλλη, ανέκαμψε σήμερα το πετρέλαιο, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να επανακτήσει τα επίπεδα των 43 δολαρίων. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν με απώλειες 0,3%, στα 1.112,70  δολάρια η ουγγιά. Σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με κέρδη 1,7%.

Πράσινο «φως» στην έγκριση της εξαγοράς της Alstom από την General Electric αναμένεται να ανάψει η Κομισιόν, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Ειδικότερα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν αναμένεται να εγκρίνει τη συμφωνία, ύψους 12,4 δισ. ευρώ, μεταξύ της γαλλικής εταιρείας ενέργειας Alstom με την αμερικανική General Electric. «Η GE πιθανώς θα πάρει την έγκριση» αναφέρει υψηλόβαθμη πηγή των Βρυξελλών. «Καταθέσαμε ένα πακέτο αλλαγών το οποίο ανταποκρίνεται στις ανησυχίες της Κομισιόν και διατηρεί ζωντανή την οικονομική λογική της συμφωνίας» σχολιάζει ο εκπρόσωπος της General Electric, Τζιμ Χέιλι.

Τους λόγους για τους οποίους η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει στα επίπεδα των 40 δολαρίων ανά βαρέλι, παραθέτει ο Αμερικανός επενδυτής, Μοχάμεντ Ελ - Εριάν, σε άρθρο του στο MarketWatch. Όπως εξηγεί ο αναλυτής, καίριο ρόλο στην εκτίμησή του διαδραματίζει η ραγδαία αλλαγή της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου. Από το 2014 και μετέπειτα, υπάρχουν νέοι «παίχτες» στη σκακιέρα του αργού, γεγονός που συνεπάγεται την πλήρη κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης. «Πλέον, η εξάρτηση από τις χώρες του ΟΠΕΚ είναι σημαντικά εξασθενημένη» εξηγεί ο Ελ - Εριάν.

Οριακή πτώση στις 92,9 μονάδες κατέγραψε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το MarketWatch. Πρόκειται για το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο εντός του 2015, όπως και επίσης, για τον δεύτερο συνεχόμενο πτωτικό μήνα. Toν Ιούλιο, είχε υποχωρήσει στις 93,1 μονάδες.