Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2005 09:15

Danone: Ενδέχεται να πουλήσει την Griffin's στη Ν. Ζηλανδία

ΣΧΕΔΙΑ για την πώληση του σκέλους των σνακ Griffin's Foods Ltd. στη Ν. Ζηλανδία, κάνει η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής γιαουρτιού στον κόσμο, Groupe Danone, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

Η εταιρεία, με έδρα το Παρίσι, προσέλαβε την UBS AG να βρει αγοραστές της δραστηριότητας, την οποία η Danone αξιολογεί σετα περίπου 350 εκατ. δολ. Ν. Ζηλανδίας (246 εκατ. δολ. ΗΠΑ), σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους, που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επειδή η πώληση δεν έχει γνωστοποιηθεί. Οι αρχικές προσφορές, είπαν οι ίδιοι, θα γίνουν στις 16 Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Danone, Franck Riboud, επιδιώκει την ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές, όπως στην Ινδονησία και το Μεξικό, καθώς αυξάνεται το κόστος για πλαστικά, σε συνδυασμό με τις εικασίες για εξαγορές. Η Reserve Bank of New Zealand, εκτιμά, ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα υποχωρήσει κατά περίπου το ήμισυ, μετά την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού για όγδοη φορά σε χρονικό διάστημα λιγότερο των δύο ετών.

Η Griffin's απασχολεί περισσότερους από 850 ανθρώπους στη Ν. Ζηλανδία, όπως αναφέρεται στο Web site της. Στα σήματάτ ης περιλαμβάνεται το Palmers Cream Crackers, το Snax, το Toffee Pops και το Sancho Corn Chips.

Ο Tony Nowell, γενικός διευθυντής της Griffin's, δεν επέστρεψε το τηλεφώνημα που δέχθηκε για να σχολιάσει το θέμα. Ο Simon Israel, πρόεδρος της Danone Asia Pacific, επίσης δεν απάντησε στην τηλεφωνική κλήση που δέχθηκε στο γραφείο του στη Σιγκαπούρη. Η εκπρόσωπος της UBS, Caroline Gurney, στο Σύδνεϋ, αρνήθηκε να κάνει σχόλιο.

Οι μετοχές της Danone έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 29% φέτος, καθώς εικάζεται ότι θα αποτελέσει στόχο εξαγοράς. Η Kraft Foods Inc. της Altria Group Inc. ενδέχεται να ενδιαφέρεται να αποκτήσει την παραγωγό του γιαουρτιού Actimel, σύμφωνα με αναλυτές και διαπραγματευτές, τις προηγούμενες ημέρες.