Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2005 12:35

Punch: 4,6 δισ. δολ. για την εξαγορά της Spirit

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την εξαγορά της Spirit Group Ltd., προς 2,68 δισ. λίρες Αγγλίας (4,6 δισ. δολ.), δημιουργώντας τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης παμπ της Βρετανίας, μετά τον διαχωρισμό τους το 2002, έκλεισε η Punch Taverns Plc.

Η Punch θα απορροφήσει 1,25 δισ. λίρες χρέους της Spirit, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Επίσης, δανείζεται χρήματα από τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Citigroup Inc. και πουλά ανταλλάξιμα ομόλογα και μετοχές. Η Punch αγοράζει την Spirit από την Texas Pacific Group, την Blackstone Group LP, την CVC Capital Partners Ltd. και την Merrill Lynch & Co.

Η Spirit, που εδρεύει στο Burton-on-Trent, της Αγγλίας έχει παντού στη χώρα παμπ, που παλαιότερα ανήκαν στην Allied Domecq Plc και τη ζυθοποιΐα Scottish & Newcastle Plc. Την εταιρεία άρχισαν να προσεγγίζουν το καλοκαίρι, σύμφωνα με δήλωση της επικεφαλής της, Karen Jones, τον Οκτώβριο. Με τον συνδυασμό των δραστηριοτήτων η εταιρεία θα έχει πλέον των 9.500 παμπ, υπερβαίνοντας την Enterprise Inns Plc, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου.

Η Punch και η Spirit δημιουργήθηκαν όταν η Punch Group χωρίστηκε σε δύο εταιρείες. Η Spirit το 2003 αγόρασε 1.400 παμπ από την Scottish & Newcastle, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης παμπ στην Αγγλία, όπως αναφέρεται στο Web site της.

Οι μετοχές της Punch, σημείωναν σήμερα άνοδο 25 πένες, 3%, φθάνοντας στις 855 πένες η μία στις 9:22' π.μ. στο Λονδίνο, τοπική ώρα. Οι μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο 24% μέσα στο 2005, αυξάνοντας τη χρηματιστηριακή της αξία στα 2,16 δισ. λίρες Αγγλίας.

Η Spirit δέχθηκε τέσσερις προσφορές μετά τις 21 Νοεμβρίου, ημέρα που έληγε η προθεσμία για προσφορές, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Financial Times, στις 22/11, χωρίς όμως να αναφέρει από πού άντλησε την πληροφορία. Ο εκπρόσωπος της Punch, Matthew Smallwood αρνήθηκε να σχολιάσει τότε το δημοσίευμα και εκπρόσωπος της Spirit, που αρνήθηκε να δώσει το όνομά της, είχε πει ότι η εταιρεία δέχθηκε κάποιες προσφορές και ότι τις μελετούσε.