Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2005 14:49

Ε. Μπασιάκος: +250% το ύψος των καταβληθεισών επιδοτήσεων ελαιολάδου

Κατά 250% αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι το ύψος των καταβληθεισών επιδοτήσεων ελαιολάδου, και κατά 176% ο αριθμός των ελαιοπαραγωγών που πληρώθηκαν, τονίζει σε δήλωσή του για τη φετινή διαχείριση επιδοτήσεων ελαιολάδου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος.

«Η κυβέρνηση», σημειώνει ο κ. Μπασιάκος, «ανταποκρίθηκε στη δέσμευσή της να ξεκινήσουν οι καταβολές των επιδοτήσεων ελαιολάδου από την πρώτη εργάσιμη ημέρα έναρξης του λογιστικού έτους FEOGA που ήταν η 17η Οκτωβρίου, ώστε να συνεχιστεί και φέτος αυτό που είχαμε επιτύχει και πέρυσι, δηλαδή η ταχύτερη καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων. Ήδη, μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί από τις Ομάδες Παραγωγών (Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών), την Ένωση Ομάδων Παραγωγών (Ελαιουργική) και τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, 116 φάκελοι που αφορούν 60 Ομάδες Παραγωγών καθώς και μεμονωμένοι παραγωγοί 6 Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν 359.234 ελαιοπαραγωγούς με συνολική καταβληθείσα αξία επιδοτήσεων 260.757.309 ευρώ που αφορά την προκαταβολή των 400 δρχ/κιλό».

Όπως επίσης υπογραμμίζει, η καταβολή των επιδοτήσεων αυτών θα γίνεται άμεσα, μόλις υποβάλλονται από τους πιο πάνω αρμόδιους φορείς και υπηρεσίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ οι σχετικοί φάκελοι.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «το εισόδημα των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών τα δύο τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά, διότι πέραν της μέγιστης κοινοτικής επιδότησης που απήλαυσαν για κάθε κιλό ελαιολάδου που παρήγαγαν, εισέπραξαν και υψηλότερες εμπορικές τιμές κατά την πώληση των προϊόντων τους (φέτος 3,4-3,5 ευρώ/κιλό) και έτσι το συνολικό εισόδημα (η εμπορική τιμή και η επιδότηση) ξεπέρασε τα 4,5 ευρώ/κιλό».