Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2005 16:38

Ο ΣΜΕΧΑ για margin, νέο κανονισμό Χ.Α.

Έρευνα αγοράς σε όλα τα μέλη του, προκειμένου να διαπιστωθούν στην πράξη τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματα του Νέου Κανονισμού, ώστε να προτείνει βελτιώσεις όπου απαιτούνται, προτίθεται να πραγματοποιήσει ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αξιών (ΣΜΕΧΑ).

Η έρευνα θα γίνει με αφορμή τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο Χρηματιστήριο με την εφαρμογή του Νέου Κανονισμού (απότομη πτώση των τιμών των μετοχών στο κλείσιμο, ωράριο μετοχών μικρής εμπορευσιμότητας κλπ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΜΕΧΑ, ο Σύνδεσμος θεωρεί θετική:

-την επαναφορά της νομιμότητας στο θέμα της θεματοφυλακής των υπό διαχείριση κεφαλαίων πελατών των ΑΧΕΠΕΥ.

-την εξέλιξη του θέματος του συμψηφισμού των συναλλαγών στο τριήμερο (Τ+3) και την προώθηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς το Υπουργείο Οικονομικών νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα θεσμοθετείται οριστικά η διευκόλυνση που παρέχεται στους επενδυτές για το Τ+3 με τη σημερινή της μορφή.

-τη ρύθμιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που αφορά στην αποστολή ενημερωτικών επιστολών (statements) σε ανενεργούς πελάτες τους, κάθε έξι μήνες.

Οσον αφορά στο θέμα της παροχής πιστώσεων (margin) για αγορά μετοχών, ο ΣΜΕΧΑ θεωρεί πως παρά τη νέα -προς το καλύτερο- ρύθμιση, παραμένει προβληματική η εφαρμογή λόγω της πολυπλοκότητάς της. Ο ΣΜΕΧΑ σημειώνει πως δεν έγινε διαβούλευση και, σε συνδυασμό με τη δυσκολία στον τρόπο εφαρμογής του margin, γεννώνται αμφιβολίες για την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων, δηλαδή την αύξηση των επενδυτών που χρησιμοποιούν λογαριασμούς παροχής πιστώσεων.

O Σύνδεσμος επισημαίνει πάντως πως, στις περισσότερες προηγμένες διεθνείς αγορές, υπεύθυνος για τη θέσπιση περιορισμών στη χορήγηση πιστώσεων είναι εκείνος που χορηγεί την πίστωση. «Σε μια εποχή μάλιστα όπου τα πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να χορηγούν ελεύθερα πιστώσεις, αυτό φαίνεται ακόμα πιο αυτονόητο», τονίζει.